5 причин заборонити хутрові ферми в Україні: відкритий лист до Верховної Ради

Ми, керівники природоохоронних, екологічних та зоозахисних організацій України, звертаємось до депутатів Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути законопроект №10019 від 7.02.2019 щодо врегулювання хутрового виробництва в Україні.

Ухвалення цього документу матиме безсумнівний позитивний ефект для довкілля, тварин та мешканців населених пунктів, які проживають у безпосередній близькості до хутрових виробництв.

Наголошуємо, що проблему хутрового виробництва необхідно розглядати комплексно.

Приймаючи рішення, просимо вас врахувати 5 головних аспектів:

1

ГЕОПОЛІТИЧНИЙ

Країни Європи масово забороняють хутрове виробництво на своїх теренах.

14 європейських країн де юре законодавчо заборонили хутрове виробництво, інші – поставили виробників хутра в такі умови, які майже неможливо виконати і де факто витіснили це виробництво зі своєї країни.

[BANNER1]

У частині країн триває процес законодавчої заборони.

Ця ситуація загрожує масовим переміщенням хутрових виробництв у сусідні країни зі слабким еко-контролем, до яких наразі належить Україна.

2

ЕКОЛОГІЧНИЙ

Хутрові виробництва є об’єктами підвищеної екологічної небезпеки.

Зокрема, ґрунти можуть бути забруднені токсинами, важкими металами, бактеріями та вірусами. Забруднення поверхневих вод відходами таких ферм спричиняє процес евтрофікації, заболочування та знесушення.

Через ґрунт небезпечні для людини бактерії та віруси з таких ферм можуть потрапляти в підземні води, забруднюючи питну воду навколишніх населених пунктів.

Діяльність хутрових ферм є причиною забруднення атмосферного повітря викидами діоксиду азоту, аміаку, сірководню, оксиду вуглецю.

3

ПРАВОЗАХИСНИЙ

Мешканці населених пунктів, які знаходяться в безпосередній близькості до хутрового виробництва, як правило, скаржаться на сморід, підвищений рівень алергічних реакцій, захворювань шляхів дихання, мігрені та розлад сну.

Через автоматизованість значної частини процесів такі виробництва забезпечують не більше декількох десятків робочих місць, в значній мірі некваліфікованої праці, тому не вирішують проблеми безробіття в найближчих населених пунктах.

[BANNER2]

І хоча короткочасний позитивний економічний ефект для місцевого бюджету може мати місце, наголошуємо, у довгостроковій перспективі через негативний вплив на довкілля та здоров’я місцевих мешканців, хутрові виробництва можуть істотно протирічити інтересам громади.

4

ГУМАНІСТИЧНИЙ

Ми вважаємо, що умови утримання диких тварин і методи забою, що використовує хутрове виробництво – є невиправдано жорстокими.

Індустрія моди за останнє сторіччя набула значного розвитку, тому на ринку верхнього одягу достатньо етичних альтернатив, у тому числі більш екологічних, якісних і термостійких.

Саме тому тепер не існує нагальної потреби утримувати та забивати тварин, щоб вдягати їхні шкури, як це робили наші пращури з печерних часів.

Сучасні технології дозволяють суспільству зробити гуманний крок вперед і відмовитись від жорстокого по відношенню до тварин виробництва.

5

ЗООЗАХИСНИЙ

Норка європейська, яка живе в дикій природі нашої держави, занесена до Червоної книги й знаходиться на межі зникнення.

Одна з головних причин – діяльність хутрових ферм в Україні, понад 90% з яких є норковими.

Норка американська, яку завозять з-за кордону і розводять на хутрових виробництвах, збігає з ферм і витісняє з дикої природи Норку європейську.

Прийняття законопроекту зупинить масове завезення інвазійного виду і Норка європейська матиме шанс відновити популяцію в дикій природі.

Шановні народні депутати, просимо вас незалежно від політичних уподобань підтримати гуманістичний природоохоронний законопроект №10019 в комітетах та сесійній залі. З повагою,

ГО "ЕКОДІЯ"

ГО "УКРАЇНА БЕЗ СМІТТЯ"

ГО "ЄДИНА ПЛАНЕТА"

КАМПАНІЯ ХУТРОOFF,

АСОЦІАЦІЯ ЗООЗАХИСНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНИ

ГО "ВІДКРИТІ КЛІТКИ УКРАЇНА",

КИЇВСЬКИЙ ЕКОЛОГО-КУЛЬТУРНИЙ ЦЕНТР

ГО "ЛІГА ДОПОМОГИ ТВАРИН",

БО "ЧОТИРИ ЛАПИ"

КИЇВСЬКЕ ТОВАРИСТВО ЗАХИСТУ ТВАРИН

ГО "ЕКО ПРОДЖЕКТ ГРУП"

ГО "ЕКОЛТАВА"

Для збільшення натисніть на зображення

Можливо, вас зацікавить:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Використані фото: YouTube, Modern Farmer, FOUR PAWS South Africa, Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні