Забруднення довкілля призводить до 1,7 млн дитячих смертей щороку – ВООЗ

— 6 березня 2017, 14:15

Щороку забруднення повітря, тютюновий дим, неочищена вода, відсутність санітарних умов і недостатність гігієни забирають життя 1,7 мільйона дітей у віці до 5 років.

В цілому, більш ніж 1 дитяча смерть із 4 у світі стається саме через забруднене довкілля, повідомляє ВООЗ.

Джерело: who.int. Для збыльшення натисныть на зображення

Міжнародна організація часто фіксує смерть серед дітей у віці від 1 місяця до 5 років через діарею, малярію і пневмонію.

Експерти зауважують, що таких наслідків можна уникнути, якщо скоротити екологічні ризики та забезпечити доступ до чистої води та безпечних ресурсів палива для приготування їжі.

Топ-5 причин високої смертності дітей до 5 років, пов'язані із забрудненим довкіллям, за версією ВООЗ виглядають так:

[L]570 000 малюків до 5 років помирають від респіраторних інфекцій, на зразок пневмонії, спричиненої зовнішнім і внутрішнім забрудненням повітрям та пасивним курінням.

361 000 дітей того ж віку помирають від діареї, причиною якої стає відсутність доступу до чистої води, недотримання санітарних та гігієнічних вимог.

270 000 малих до 1 місяця йдуть із життя через те, що народжені недоношеними. Передчасні пологи у багатьох випадках також пов'язані із відсутністю умов для перебування вагітним у лікарнях та забрудненні довкілля.

200 000 дитячих смертей від малярії можна уникнути, якщо забезпечити їм належні екологічні умови, наприклад, правильні умови зберігання питної води, скорочення доступу до місць розмноження комах.

200 000 дітлахів до 5 років помирають від несумісних із життям травм та уражень організму, на зразок серйозних отруєнь, падінь та утоплень.

Джерело: who.int. Для збыльшення натисныть на зображення

У ВООЗ також наголошують на появі нових небезпек для довкілля, а отже й для життя й здоров'я дітей у всьому світі. До таких фахівці зараховують електротехнічні відходи, на зразок мобільних телефонів.

Джерело: who.int. Для збыльшення натисныть на зображення

Якщо їх не переробляти належним чином, продукти їхнього розкладу можуть викликати пошкодження легенів і рак.

Зростання кількості електронних та електротехнічних відходів на 19% прогнозується з 2014 по 2018 рік, аж до 50 млн тон до 2018 року.

Джерело: who.int. Для збыльшення натисныть на зображення

Крім всього, діти піддаються впливові різноманітних хімікатів через їжу і воду.

Хімічні речовини, на зразок флуоридів, свинцю і ртутних пестицидів, стійких органічних забруднювачів, опиняються у харчовому ланцюгу дитячого організму.

Раніше повідомлялося, що Україна, за версією ВООЗ, посідає перше місце у світі за кількістю смертей від забруднення повітря.

Реклама:

Головне сьогодні