5% виборців про яких ви могли забути

5% виборців про яких ви могли забути

17 травня – Міжнародний День проти гомофобії.

За даними міжнародної організації ILGA Europe, Україна на 35 місці з 49 країн антирейтингу станом на 2019 рік.

Так, в українському суспільстві високий рівень гомофобії.

Однак, якщо людина особисто знайома з відкритими ЛГБТ, рівень її гомофобії значно нижчий. Тобто ЛГБТ-спільнота зазвичай частина соціального конфлікту, а не особистого.

Парламент Тайваню 17 травня легалізував одностатеві шлюби. Нам до такої країни далеко не тільки в кіломентарах, але й в просуванні політики рівності. Органи влади в Україні й надалі продовжують підтримувати рівність прав для ЛГБТ-спільноти тільки на словах.

Зокрема, не виконується пп 6 пункту 105 Плану дій до Нацстратегії з прав людини, яким передбачено розробка та передача в парламент закону про цивільні партнерства.

Так, це коли ви не хочете (у випадку ЛГБТ – вам не дозволяють) укласти офіційний шлюб, але плануєте юридично оформити свої майнові та інші права.

Так, це не тільки для геїв.

Відмінністю інституту цивільного партнерства від інституту шлюбу, є те що перший не може бути зареєстрований в церкві, а тільки в цивільному закладі (мерія або нотаріат). Таким чином, почуття віруючих людей жодним чином не зачіпаються.

Судячи із доповіді омбудсмана Людмила Денісової за 2018 рік уряд України вважає питання партнерства дискусійним через "усталені погляди суспільства відносно зміцнення соціального інституту сім’ї".

Дивно, що уряд не вважає сім'єю ті сотні тисяч гей-пар, які живуть разом, голосують, працюють, служать в армії та сплачують податки на роботу самого уряду.

Якщо ж говорити про вибори та електральну підтримку, що особливо актуально напередодні парламентських виборів восени 2019 року, що є 5% виборців про яких політичні партії могли забути.

Громадська організація "Точка опори ЮА" підготувала чудові рекомендації для політичних партій про роботу з ЛГБТ-спільнотою.

В них подаються цікаві дані. Зокрема, в Україні налічується понад 35 млн виборців.

1 750 000 із них можуть належати до ЛГБТ-спільноти, адже, за різними оцінками, від 2% до 10% населення будь-якої країни зараховують себе до цієї соціальної групи, а світова наука найчастіше оперує цифрою у 5 %.

Якщо б в Україні усі виборці і виборчині, які належать до ЛГБТ, проголосували за одну партію, цього було б достатньо, щоб вона потрапила до парламенту, а за мажоритарною системою ця спільнота могла б делегувати до Верховної ради щонайменше 11 депутатів.

Водночас, рівень електоральної підтримки політичних сил, які відкрито декларують негативну позицію щодо прав ЛГБТ, – окремі представники ВО "Свобода", ПП "Національний Корпус", ПП "Правий сектор", ПП "Народний фронт", а також низка громадських та релігійних організацій – нині коливається у межах 2 %.

Таким чином, сьогодні у Міжнародний День проти гомофобії варто не просто говорити про європейськість нашої країни, а й відкрито підтримувати захист прав ЛГБТ-спільноти.

Зокрема, з урахуванням проведення парламентських виборів, розробити в програмі партії чіткі механізми захисту прав дискримінованих груп та зрештою проголосувати за прийняття інституту цивільного партнерства в Україні.

Єлизавета Кузьменко, правозахисниця, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина juanjegarrido/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Спецпроект "Шана різноманіттю": історії трансгендера, родини лесбійок та ще 6 лонгрідів

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegramпро здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні