Звідки стільки "ШУМу" щодо пісні переможців нацвідбору Євробачення гурту Go_A

Звідки стільки ШУМу щодо пісні переможців нацвідбору Євробачення гурту Go_A

Нещодавно Суспільне оприлюднило рішення журі щодо пісні, яку гурт Go_A представить на пісенному конкурсі Євробачення-2021 у Роттердамі.

Із трьох запропонованих гуртом пісень одноголосно обрали "Шум".

Після презентації музичного твору на просторах інтернету та ЗМІ, почали з’являтись думки, чи не порушує гурт авторське право третіх осіб, правила національного відбору та найголовніше – офіційні правила пісенного конкурсу Євробачення?

Пропоную розібратись у цій історії, провівши її юридичний аналіз.

Авторське право на пісню "Шум" гурту Go_A

В основу пісні покладено однойменну обрядову гру-веснянку.

Пісня "Шум" в інтерпретації гурту Go_A – це сучасне переосмислення архаїчної гри з елементами давнього магічного обрядодійства.

Дійсно, за даними історичних джерел, "Шум" (також "Зелений Шум", "Плетений Шум") – українська народна веснянка, гра і танок-хоровод.

Вважається, що ця гра належить до найархаїчнішого пласту українського народного мистецтва. Простими словами – це український обрядовий фольклор.

Закон "Про авторське право і суміжні права" містить вичерпний перелік об’єктів, які не охороняються авторським правом, до якого входять, зокрема, і твори народної творчості (фольклор).

Більше того, тим же законом передбачено, що об’єктом авторського права є сценічні обробки фольклору, придатні для сценічного показу.

Відтак, будь-яких порушень авторського права в пісні "Шум" немає в силу закону, а гурт може і повинен набути права інтелектуальної власності на цей музичній твір.

Правила проекту "Євробачення. Національний відбір" дозволяють пісню "Шум" гурту Go_A?

Текст Положення про відбір пісні для участі в Пісенному конкурсі Євробачення-2021 міститься на офіційному сайті Суспільного мовника та складається з трьох розділів: загальні положення, порядок проведення відбору та вимоги до пісень.

Пісні, які подаються учасником для участі у відборі, мають відповідати, в контексті унікальності музичного твору, зокрема, таким вимогам:

📀 виключні майнові права на пісні в повному складі належать учаснику з правом передавати їх Суспільному та членам Європейської мовної спілки в обсязі, визначеному правилами конкурсу та умовами договору учасника із Суспільним;

📀 кожна з пісень є оригінальною (створена без використання інших творів), створена без порушення прав третіх осіб, не була доступною для громадськості, наприклад на онлайн-відеоплатформах, у соціальних мережах тощо.

Враховуючи вказане вище, можу припустити, що гурт Go_A дотримався Правил в частині виключних майнових прав на "Шум" та належним чином зареєстрував авторське право на себе.

[BANNER1]

Вимогу щодо заборони використання інших творів, на мою думку, варто розуміти як: "заборону використання творів інших авторів", внаслідок чого порушуються авторські права третіх осіб.

Таке положення Правил є логічним та служить запобіжником порушення прав осіб у сфері інтелектуальної власності, однак воно не може сприйматись як пряма заборона на використання у піснях мотивів народної творчості.

Необхідно констатувати той факт, що Правила виписані не надто чітко та дають можливість виникнення різного роду трактуванням.

Однак тут необхідно керуватися знаменитим принципом свободи: все, що не заборонено, те дозволено.

В іншому випадку, пряма заборона повністю б позбавила конкурсантів, які виступають в жанрі "folk music", брати участь у конкурсі.

Офіційні правила пісенного конкурсу "Євробачення" дозволяють пісню "Шум" гурту Go_A?

Офіційні правила пісенного конкурсу Євробачення (Rules of the Eurovision Song Contest) є дуже об’ємними, регламентують велике коло питань та постійно змінюються.

Більшість правил стосуються саме технічних аспектів конкурсу, зокрема організації телетрансляції.

Однак вони зачіпають й такі моменти як: кількість країн-учасниць, процес голосування, кількість виконавців на сцені, музичне супроводження, мову, новизну, оригінальність пісень тощо.

Саме підхід до новизни та оригінальності музичних творів в розумінні Офіційних правил нас цікавить. Стисле трактування виглядає наступним чином:

"Пісні, які беруть участь в Євробаченні, не можуть бути каверами або семплами пісень інших виконавців та мають бути повністю оригінальними, як в частині тексту, так і в частині мелодії.

Також пісні повинні бути опублікованими не раніше 1 вересня року попереднього до року, в який проходитиме конкурс, в якому ці пісні приймуть участь.

Якщо пісні опубліковуються до початку конкурсу, то тільки на внутрішньому ринку країни, яку вони представляють".

Правильне розуміння та тлумачення наведеного фрагменту Офіційних правил дуже важливе для подальшого аналізу.

Отже, пісні не можуть бути каверами або семплами пісень інших виконавців.

Організатори в цьому положенні чітко забороняють переспівувати або іншим чином перероблювати музичні композиції саме інших авторів.

А що ж таке кавери та семпли?

З англійської cover version – нове виконання, іноді в оригінальній переробці, музикантом чи колективом раніше відомої авторської музичної композиції, шлягеру тощо.

Семпли ж використовують для створення нового звучання або створення впізнаваних елементів композиції.

Дійсно, просте переспівування народних пісень заборонено Офіційними правилами, адже для допуску артиста на конкурс велике значення має новизна музичного твору.

[BANNER2]

У той же час не треба плутати поняття "народна пісня" з поняттям "народні мотиви".

Організатори Євробачення жодним чином, по-перше, не передбачили заборону використання folk music і тут знову згадуємо принцип свободи: все, що не заборонено, те дозволено.

По-друге, музичний твір гурту Go_A не є кавером пісні іншого виконавця, а є авторським сучасним переосмисленням української народної обрядової гри з елементами співу та апріорі не може порушувати авторських прав чи Офіційних правил пісенного конкурсу.

Більш того, в історії Євробачення є багато прикладів використовування конкурсантами народних мотивів у своїх піснях. З такими піснями не тільки успішно брали участь, а й блискавично перемагали.

Наприклад, композиція української співачки Джамали – "1944" з якою вона представляла Україну на 61-му пісенному конкурсі Євробачення та здобула перемогу. За приспів співачка взяла слова кримськотатарської народної пісні "Ey, güzel Qırım".

Вся ця історія нагадує популярний мем: ти не порушуватимеш авторського права, якщо автора немає.

Тому будь-які спекуляції та прогнози щодо дискваліфікації представників України з Євробачення-2021 не мають під собою жодних нормативних обґрунтувань.

Разом з тим відмічу, що представляти країну з фолк-композицією є сміливим кроком нашого гурту, адже скоріше за все, пісня "Шум" не буде перекладатись англійською, а отже запалити серця європейської публіки повинні тільки неповторні українські мотиви.

Олег Онищенко, юрист практики вирішення спорів Juscutum, спеціально для УП.Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Титульна світлина Rewat/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Чому "Євробачення" – це в першу чергу шоу, і чого варто від нього очікувати

O.Torvald про "Євробачення": Українці люблять переможців і не визнають поразки навіть найближчих

Скільки заробили за виступи на Євробаченні Джамала, Onuka та Руслана

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний телеграм-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні