Як налаштувати приватність з дитиною у соціальних мережах під час війни: поради

Як налаштувати приватність з дитиною у соціальних мережах під час війни: поради

96% дітей у віці 10-17 років постійно користуються інтернетом, з них третина проводить в мережі до 5 годин щодня. Один із наслідків надлишкового використання інтернету - це стирання кордонів між реальністю та онлайн-світом, коли може виникати уявлення, що небезпечні дії є безпечними.

Дорослі також постійно висвітлюють інформацію про власне життя, робочі моменти, роздуми та вподобання. І такі, на перший погляд, звичні речі можуть стати причиною викрадення приватних даних.

Ділимося порадами про те, як налаштувати приватність з дитиною у соціальних мережах під час війни.

На що звернути увагу в інтернеті, щоб зберегти приватні дані?

  • Сайти

Зберігайте в закладках браузера сайти та платформи, якими ви найчастіше користуєтесь. Зловмисники дуже часто роблять копії популярних сайтів, де викрадають приватні дані користувачів. В адресі сайту може бути лише маленька зміна, яку ви можете не помітити.

  • Додатки

Важливо завантажувати додатки лише з перевірених та офіційних сайтів та дивитися на кількість завантажень й коментарі.

  • Посилання

Не переходьте за посиланнями в чатах та соціальних мережах. Якщо ви не очікуєте від людини жодних посилань, то перед тим, як відкрити невідомий лінк, перепитайте, що там знаходиться і для чого людина його надіслала.

  • Повідомлення

Повідомлення на кшталт "Ви виграли приз, подзвоніть по вказаному номеру/надішліть ваші дані", "Терміново потребую коштів" та схожі на них використовують злочинці для отримання приватних даних або пишуть зі зламаних сторінок для тих же цілей.

Як допомогти дитині зберегти приватність в інтернеті?

Батьки часто, не задумуючись про наслідки, використовують фотографії з зображенням дітей для власних постів. Але варто зазначити, що це також порушення приватності дитини та можливий вплив на її майбутнє. На що важливо звернути увагу, коли ми публікуємо фото чи відео за участі дитини, щоб запобігати негативним наслідкам?

  • Запитайте у дитини, чи згодна вона на розміщення таких матеріалів про неї. Якщо так, оберіть фото чи відео разом.
  • Впевніться, що дитина одягнена.
  • Перевірте, чи на задньому фоні немає ніякої приватної інформації (номеру школи, записаних на дошці телефонів, прикмет, за якими легко розпізнати місце навчання чи проживання тощо). Не вказуйте геолокації у постах.
  • Не публікуйте смішні фото дитини, навіть якщо вам це здається кумедним. Все, що ми публікуємо в мережі, назавжди там залишається. І через роки така фотографія дитини може стати причиною кібербулінгу в дитячому колективі.
  • Подумайте, чи не нашкодить така публікація приватності чи репутації дитини зараз чи в майбутньому.

Про проєкт #stop_sexтинг:

#stop_sexтинг – найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН та загалом навчив більше ніж 500 000 дітей та батьків. В межах інформаційної компанії торкнувся мільйонів українських родин.

Посилання на проєкт #stop_sexтинг:

Аліна Касілова, експертка освітнього проєкту #stop_sexтинг, клінічна психологиня, спеціально для УП. Життя

Реклама:

Головне сьогодні