Українська освіта у 2023-му: як її руйнували росіяни і як відновлювали ми

Українська освіта у 2023-му: як її руйнували росіяни і як відновлювали ми

Діти не можуть чекати, поки закінчиться війна, а їхні школи відбудують. Їм просто зараз потрібні навчання, живе спілкування з однолітками і вчителями. Такими є реальні запити дітей, таким є філософія savED – благодійного фонду, що відновлює освітню інфраструктуру України.

Ми у фонді впевнені: відновлювати українську освіту та надолужувати втрачене потрібно вже зараз. Причому йдеться і про фізичну відбудову навчальних закладів, і про перезавантаження їхнього наповнення. Ми не хочемо, аби все було "як раніше", натомість обираємо діяти в режимі build back better.

З таким запалом ми працювали увесь 2023-ій. Сьогодні ділимося головними здобутками року, що минає.

Відновлення будівель українських шкіл Київщини, Миколаївщини, Чернігівщини

За даними МОН, 3798 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів, а 365 з них зруйновано повністю. Державна служба якості освіти України говорить й про нематеріальні освітні втрати: це і виклики дистанційного формату для понад 800 тисяч дітей, і втрачені години навчання, і труднощі з повноцінною освітою через тривоги й обстріли. Відновити все це – наше надзавдання.

Саме тому у червні 2023-го в межах ініціативи МОН ми запустили літню кампанію #До_школи_знов. Це масштабний збір на укриття й навчальні приміщення для шкіл і садочків, які пошкодила росія. Цьогоріч зосередилися на допомозі закладам Миколаївської, Чернігівської та Київської областей.

До збору коштів ми долучили наших партнерів та амбасадорів – серед них були лідери думок, бренди, компанії, медіа та інші небайдужі люди та організації.

Першим амбасадором проєкту став лідер думок і блогер Євген Янович: завдяки спецвипуску його авторського Youtube-шоу "20:23" вдалося зібрати 1,5 млн гривень на Снігурівський ліцей №3, що на Миколаївщині. Далі до відновлення ліцею долучилися "Ощадбанк" та Visa, які допомогли облаштувати ще одне приміщення в укритті.

Бекстейдж зі зйомок випуску

Важливим рушієм для масштабних зборів стали наші медіапартнери. Цьогоріч великий збір на на укриття Миколаївського ліцею №55 рухала "Українська правда". У результаті співпраці зібрали 4 мільйони гривень та отримали увагу міжнародної гуманітарної організації Шона Пенна CORE Response, яка вирішила подвоїти цю суму!

Бекстейдж зі зйомок УП в Миколаєві

Маємо і вдалий досвід співпраць із брендами – такий формат дозволяє заохотити до донатування призами. До прикладу, розігрували унікальне взуття із Kachorovska та кастомізовану прикрасу зі [цвіте́ те́рен].

Також цього року збирали на облаштування тимчасової школи в селі Червона Долина Миколаївської області. Для цього разом із ТРЦ Gulliver запустили серію благодійних подій "Освітня осінь".

Тимчасом разом із українською пекарнею Bakehouse ми створили смачну колабу. Наші партнери запустили продаж авторського печива. Усі гроші з продажу команда спрямує на облаштування тимчасової школи у селі Червона Долина Миколаївської області.

У жовтні ж стартувало партнерство з Lenovo. Ми об’єдналися і запустили добротворчу акцію "Класна робота!". Її умови такі: добротворці купують ноутбук Lenovo ThinkBook, а за це компанія Lenovo перераховує 1000 гривень на відбудову шкіл. Наша ціль – зібрати 2 млн гривень на відновлення повноцінної роботи навчальних закладів. Це не перший наш досвід партнерства: минулого року після деокупації Чернігівщини ми подарували у сільську школу набори новеньких гаджетів.

Облаштовували й дитячі бібліотеки Миколаївщини: разом із київською книгарнею Readeat накопичили 250 тисяч гривень для п’ятьох бібліотек, а також пропонували покупцям самостійно купити книгу для книгозбірні однієї з деокупованих шкіл. До слова, усього за рік наш фонд зібрав і передав у бібліотеки більше 4249 книг.

Не оминули увагою і спортивні простори у школах. Зокрема запустили збір на спортивний простір Бородянського академічного ліцею. Задля цього наша амбасадорка і тренерка з бігу Марія Голота провела благодійний забіг в Україні, а у США марафон провели наші партнери з фонду Reimagine Ukraine.

Перезавантаження "начиння" українських закладів освіти

Відновлювати важливо не тільки будівлі, а й наповнення українських закладів освіти. Яскравим прикладом цьому вже стає Житомирський ліцей №25 – один із найпотужніших закладів міста, який 4 березня 2022 року ракетою зруйнували росіяни.

Ми з командою вирішили: як би цинічно це не звучало, але це наш шанс створити сучасну школу з нуля. Ми зрозуміли, що недостатньо лише відбудувати стіни – потрібно відновлювати і зміст навчання.

Тож поставили собі амбітну мету зробити з Житомирського ліцею ще потужніший науковий заклад, переробивши освітню програму, навчивши освітян і запропонувавши їм нові концепції викладання.

У січні ми підписали меморандум з міською радою Житомира, отримали підтримку партнерів – Finn Church Aid, і заходилися працювати над перетворенням школи.

Першим етапом стала детальна розробка місії та бачення майбутнього ліцею. Для цього зібрали на низку стратегічних сесій усіх небайдужих до цієї справи людей: освітніх експертів, представників міської влади Житомира, місцеву бізнес-спільноту, освітян обласного центру, вчителів та учнів ліцею №25. Модерувати дискусію погодилася Києво-Могилянська бізнес-школа. У результаті зійшлися на тому, що це буде старша бордингова школа-магніт природничо-математичного спрямування.

Ліцей буде особливим тим, що учні зможуть самостійно обирати освітні шляхи, багато практикуватися на власних проєктах і дослідженнях, а також здобуватимуть м’які навички. Окрім цього, діти вже зі школи матимуть нагоду визначитися з омріяною професією, а також пройти стажування чи поволонтерити.

Ми хочемо, аби діти мали можливість розвантажитися і навчатися із задоволенням. Задля цього плануємо скоротити кількість предметів більш ніж удвічі (з 22 до 10) та створити замість глухих стін радянської школи зручну і дружню до учня й учениці інфраструктуру: тут і лабораторії, і зони відпочинку, і приміщення для йоги та футболу.

Плануємо стартувати пілотування оновлених предметів вже з вересня 2024 року, а запустити ліцей – з вересня 2025 або 2026 року.

Освітні простори на Київщині, Чернігівщині, Миколаївщині, Харківщині

Поки ми будуємо плани і відновлюємо заклади, постає новий виклик: де дітям, чиї школи зруйновані, навчатися і соціалізуватися прямо зараз? Ми не можемо залишити їх на дистанційці ще на невизначену кількість років і чекати припинення обстрілів, закінчення війни і повної відбудови закладів освіти.

Так ми придумали ідею мультифункціональних освітніх центрів "Вулики". Це простори, де діти можуть відвідувати уроки, брати участь у позашкільних активностях і бачитися з однокласниками та вчителями.

Відремонтували приміщення, обладнали їх навчальним знаряддям, сучасними ноутбуками та книгами, закупили все для настільних та активних ігор і, звісно ж, подбали про безпеку. Зібрати кошти на все це допомогла організація "U-LEAD з Європою".

Фото "Вуликів" у Михайло-Коцюбинському

Наразі мережа "Вуликів" працює на Київщині, Чернігівщині, Миколаївщині та Харківщині. У центрах регулярно проходять майстер-класи, унікальні уроки із запрошеними експертами, а також веселі святкування, що дозволяють нашим юним відвідувачам відволіктися від новин і просто побути дітьми.

Допомога проактивним підліткам з деокупованих території

Підлітки – особлива група школярів, якій обов’язково варто приділяти увагу. Ми розуміємо, що вони вже мають серйозні плани на майбутнє і хочуть свідомо змінювати своє середовище на краще. Аби їм у цьому допомогти, ми запустили UActive – програму з громадянської освіти для учнів 8-11 класів.

На програму подаються школи, а серед них ми обираємо найактивніших старшокласників, чиї ідеї допомагаємо втілювати. Кожен підліток отримує ментора, з яким працюватиме над власним проєктом. Також протягом кожної програми учасники навчаються проєктному менеджменту, актуальним навичкам і долучаються до мотиваційних зустрічей з експертами. Наприкінці ми обираємо найкращі проєкти і фінансуємо їхнє втілення.

Серед наших учнів уже маємо яскраві приклади змінотворців. До прикладу, двоє учасників UActive з Київщини – Кирило та Іван – вже стартували власне виробництво хвостовиків для дронів і дрібних деталей для ЗСУ. Їх хлопці друкують на 3D-принтерах, використовуючи власноруч перероблений пластик.

Також маємо команду чернігівських школярів, які завдяки програмі отримали грант на $5000 і закупили екоавтомат, що приймає пластикові пляшки та донатить фондам і притулку для тварин.

Професійний розвиток освітніх управлінців

Аби розвивати освіту, треба навчати й освітян, а також тісно співпрацювати з адміністраціями закладів освіти. Для цього ми запустили програму "Дієві рішення для освітнього управлінця в часи війни".

Проєкт об’єднує проактивних директорів і директорок, а також команди управлінців, які мають свіжі й актуальні ідеї змін для своїх закладів. Втілити програму допомогло Міністерство закордонних справ Чеської республіки.

Цього року до нас долучилися 30 освітніх управлінців із Чернігова та Житомира. Протягом трьох місяців ми навчали їх фандрейзингу, комунікаціям, HR та знайомили з практичними інструментами для закладів освіти.

У результаті маємо 8 найкращих проєктів, яким видали гранти на втілення. Серед переможних розробок – ребрендинги і брендбуки, ініціативи з психологічної підтримки і професійного зростання, проєкти спортивних просторів і дитячих майданчиків.

Коротко про плани savED на 2024

Наступного року плануємо запустити наші проєкти у нових для нас регіонах – на Сумщині, Запоріжжі та у частині Херсонщини. Розширимо й мережу "Вуликів", зокрема відкриємо 15 нових освітніх центрів на Дніпропетровщині.

Також маємо на меті відкривати більше тимчасових шкіл, зокрема у 2024 зробимо перші 10 модульних тимчасових освітніх просторів у партнерстві з IREX. Почнемо з Богданівки на Київщині, а далі розширюватимемо мережу на Миколаївщині та Харківщині.

Будемо масштабувати програму UActive на більше шкіл, зокрема хочемо сфокусуватися на підтримці дітей з деокупованих сіл. А також і надалі допомагатимемо директорам і директоркам освітніх закладів відновлювати навчальний процес через різноманітні soft-програми.

Команда фонду savED: Анна Новосад, Олена Северенчук, Анна Пуцова, спеціально для УП. Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Реклама:

Головне сьогодні