Рак кишківника: чи можливо запобігти та як боротися з хворобою

Tharakorn/Depositphotos
Рак кишківника: чи можливо запобігти та як боротися з хворобою
Tharakorn/Depositphotos

Березень – місяць обізнаності про колоректальний рак (рак кишківника). Ця тема є досить табуйованою та стигматизованою серед суспільства.

Колоректальний рак займає перше місце у світі за причинами смертності від раку серед чоловіків та друге місце – серед жінок до 50 років (дані Американського товариства онкологів).

В Україні в 2022 році було зареєстровано понад 11 тисяч випадків захворювання (дані Національного канцер-реєстру України), а кількість встановлених діагнозів щороку зростає попри те, що сучасна медицина готова до ефективного лікування колоректального раку на ранніх стадіях.

Як запобігти колоректальному раку

Розвиток колоректального раку – це тривалий процес, що проходить низку послідовних трансформацій. Клітина слизової оболонки кишківника починає неконтрольовано ділитися та розростається до поліпа, який з часом може прогресувати в злоякісну пухлину. Вчасне виявлення поліпів має вирішальне значення для запобігання цьому захворюванню.

Застосування скринінгових тестів, таких як колоноскопія, тест на приховану кров в калі та імуногістохімічний тест калу вважаються ефективними методами для досягнення цієї мети.

За допомогою колоноскопії лікар може оглянути слизову оболонку товстої кишки. Виявлені під час процедури поліпи лікар-ендоскопіст видаляє та направляє їх для подальшого гістологічного аналізу. Одразу після проведення обстеження лікар повинен видати пацієнту письмове заключення та протокол обстеження разом з фотографіями або відео.

Якщо під час колоноскопії лікар брав біопсію або видаляв поліп, то результати пацієнт отримає протягом 14 днів на свою електронну пошту, або у паперовому вигляді в ендоскопічному кабінеті. Також пацієнт має право забрати парафінові блоки з видаленим матеріалом на випадок, якщо захоче перепровірити їх в іншій лабораторії.

Ефективне і вдале проведення колоноскопії залежить як від навичок лікаря, так і відповідальності пацієнта, якому потрібно підготувати кишківник до обстеження, зокрема дотримуватися рекомендацій щодо дієти та прийому спеціальних препаратів, які має призначити лікар.

Тест на приховану кров в калі та імуногістохімічний тест калу – це перевірка зразка калу на наявність мікроскопічних частинок крові. Вказані тести є неінвазивними, але якщо результат викликає занепокоєння – необхідно провести колоноскопію для пошуку основної причини.

Колоректальний рак може проходити без симптомів, особливо на ранніх стадіях. Натомість існує низка симптомів, виникнення яких повинно насторожити пацієнта, і які можуть стати підставою для обов'язкового консультування у лікаря:

  • зміна звичок випорожнення включаючи діарею, закрепи, зміну розмірів чи зовнішнього вигляду калу;
  • відчуття неповного випорожнення,
  • втрата маси тіла, яка не пов’язана із навмисним схудненням,
  • відчуття постійного дискомфорту, болю у животі,
  • надмірна слабкість та втома, які не піддаються поясненню звичайними причинами,
  • наявність крові в калі, анемія.

Рекомендовано проходити регулярний скринінг колоректального раку особам від 45 років за умови відсутності додаткових факторів ризику:

  • колоректальний рак у найближчих родичів;
  • запальні захворювання кишківника (хвороба Крона або неспецифічний виразковий коліт);
  • наявність генетичних синдромів, пов’язаних з колоректальним раком.

У всіх цих випадах необхідно проконсультуватися з лікарем стосовно необхідності проведення скринінгу раніше вказаного віку і скласти індивідуальний графік обстежень.

Як пройти колоноскопію безкоштовно

Для людей віком від 40 років колоноскопія є безоплатною у тих медичних закладах, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Наявність симптомів є необов'язковою, саме вік є вирішальним чинником.

Підстава для безоплатного проходження колоноскопії – електронне направлення від сімейного лікаря або лікуючого лікаря, наприклад, гастроентеролога, проктолога, онколога тощо.

З направленням пацієнт повинен звернутися у будь-який медичний заклад України, який має договір з НСЗУ на ендоскопічний пакет (перелік медичних закладів у Телеграм чат-боті "Календар здорових українців"), завести картку та записатися на колоноскопію.

Безоплатна колоноскопія передбачає консультацію лікаря-ендоскопіста, лікаря-анестезіолога щодо проведення колоноскопії з анестезією, взяття біопсії або видалення поліпа з подальшим патогістологічним дослідженням.

Як вмовити людину старшого віку пройти колоноскопію

Мотивувати людей старшого віку пройти колоноскопію – виклик рідних пацієнта і пацієнтських організацій, які розвінчують міфи про колоноскопію. Водночас відповідальність за власне здоровʼя насамперед – на пацієнті.

Перша і найголовніша причина відмови від колоноскопії – відсутність культури піклування про своє здоров’я. Навіть наявності кричущих симптомів і дискомфорту іноді бракує для того, аби пацієнт записався на візит до лікаря.

Страх виявлення потенційного захворювання – друга причина, а трійку замикає страх можливого фінансового тягаря.

Також до причин відмови від колоноскопії можна віднести упереджене ставлення до лікаря і потенційного болю під час процедури.

Наявність болю залежить від анатомічних особливостей організму, якості обладнання і майстерності лікаря-ендоскопіста. Проте все частіше колоноскопію проводять під медикаментозним сном, що значно полегшує процес як для пацієнта, так і для лікаря.

Рак кишківника – тема, про яку не прийнято говорити. Все, що "нижче пояса" – досі залишається табуйованим у нашому суспільстві. Така стигматизація призводить до катастрофічної ситуації, яку ми наразі спостерігаємо – відсутність планових оглядів та упереджене ставлення до колоноскопії. Як наслідок – рівень захворюваності на рак кишківника не знижується.

Які способи вирішення проблеми

Результати наукового дослідження, проведеного міжнародною групою медиків, показують, що впровадження скринінгу колоректального раку в Україні матиме позитивний ефект.

Серед трьох розглянутих у дослідженні ефективних стратегій колоноскопія кожні 10 років виявилась найбільш економічно вигідною.

Крім цього, до поширення інформації про лікування колоректального раку важливо залучати лікарів первинної ланки, які б пояснювали пацієнтам роль скринінгу, безпечність процедури та покриття вартості обстеження за кошти платників податків.

Неля Мельничук, хірургиня-онкологиня Brigham and Women's Hospital (Бостон, США), професорка Гарвардської медичної школи

Юлія Балан, співзасновниця фонду підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family

Іван Горнік, лікар-ендоскопіст, науковий аналітик GMKA

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Реклама:

Головне сьогодні