Що вміє робити робот-хірург Da Vinci та як він допомагає лікарям

Приклад тестування першого дитячого робота-хірурга Da Vinci Si
Що вміє робити робот-хірург Da Vinci та як він допомагає лікарям
Приклад тестування першого дитячого робота-хірурга Da Vinci Si

У лютому цього року в Україні з'явився перший дитячий робот-хірург Da Vinci Si. Роботизована система прибула зі США у Дитячу Лікарню Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Робот-хірург вже допоміг лікарям прооперувати 11-річну дитину з онкологічною патологією. Команда хірургів уже стала одними із лідерів виконаних втручань за допомогою робота Da Vinci у Східній Європі та прооперувала найменшого у цьому регіоні пацієнта – дитину вагою 9 кг.

Поява дитячого робота-хірурга відкриває нові перспективи у розвитку української хірургії, виводячи її на передові позиції у світі.

Як лікар та частина команди Першого медичного об’єднання Львова, я маю унікальну можливість бачити зсередини всі зміни в медичній сфері.

Підняти українську медицину до рівня німецької, швейцарської чи американської – вже не мрія, а історії сотень тисяч врятованих пацієнтів. Зокрема, запуск роботизованої хірургії допоміг нам стрибнути на багато років вперед у рівні та якості надання медичної допомоги.

У чому ж унікальність роботичних операцій і як українські лікарі розширюють можливості власних очей та рук? Розповім з нашого досвіду.

Як працює робот-хірург Da Vinci

За останні чотири роки кількість звернень за медичною допомогою в лікарні Першого медобʼєднання Львова зросла втричі. Лише торік ми пролікували 479 тисяч пацієнтів. При цьому кожен сьомий пацієнт потребував оперативного втручання. Зокрема, кількість таких операцій у 2023 році в нашій медустанові становила понад 67 тисяч. Половина з них – складні випадки, багато з яких вимагали інноваційного підходу.

Варто згадати й той факт, що Львівщина, яка прийняла найбільшу кількість ВПО, зіткнулась із додатковими викликами в організації медичної допомоги.

Однією з найбільш прогресивних відповідей на ці виклики стала інтеграція роботизованої системи в нашу роботу. Це поєднання точних рухів робототехніки з досвідом професійних хірургів, що дозволяє оперувати з ювелірною точністю та контролем.

Фактично, ми можемо виконувати дуже складні процедури на будь-якому органі з мінімальним розрізом. Однак іще точніше і малотравматичніше, аніж більшість малоінвазивних втручань з використанням традиційної лапароскопії.

Вперше роботизовану хірургію ми застосували у 2020 році, коли отримали в подарунок робота-хірурга Da Vinci. Пацієнтом став 50-річний мешканець Бродів, який потрапив до нас з підозрою на шлунково-кишкову кровотечу, а частина шлунку взагалі змістилася в грудну клітину. Ситуація була критичною.

Ми ухвалили рішення виконати операцію з використанням роботизованої системи, яка допомогла бездоганно усунути проблему. Це був перший випадок серед державних медичних установ в Україні, коли пацієнта прооперували з допомогою хірургічної роботизованої системи.

Перший пацієнт Першого медоб’єднання Львова під час операції з допомогою робота Da Vinci
Перший пацієнт Першого медоб’єднання Львова під час операції з допомогою робота Da Vinci

Потім наші лікарі та робот Da Vinci змогли повернути до повноцінного життя пацієнтку з Бахмута, яка мала важкий діагноз – "ахалазію стравоходу". Протягом 30 років жінка відчувала біль та дискомфорт в шлунку, не могла нормально їсти та пити. До нас звернулася вже в критичному стані.

Найкращим способом позбавити пацієнтку болю та уникнути летальних наслідків стала операція за допомогою роботичної системи. Всього через кілька проколів лікарі розсікли м'язову оболонку стравоходу, послабивши спазм, а також наклали так звану манжетку, аби уникнути закидання їжі зі шлунка назад до стравоходу.

Пацієнтка з Бахмута після операції з допомогою робота Da Vinci
Пацієнтка з Бахмута після операції з допомогою робота Da Vinci

Наші хірурги також почали надавати таку сучасну допомогу діткам. Торік ми прооперували дівчинку з цілою сукупністю діагнозів, пов’язаних з порушенням роботи сечовидільної системи. Це була досить складна аномалія сечових шляхів: нирка та сечовід в дитини були подвійні.

Наші урологи разом із командою хірургів та роботом Da Vinci видалили фрагмент подвоєної нирки, який не виконував свою функцію. При цьому здорова частина органа дитини залишилася неушкоджена.

Операція з використанням робота Da Vinci на нирці дитини
Операція з використанням робота Da Vinci на нирці дитини

Цей рік теж встиг відзначитися одним з найскладніших роботичних втручань. Команди урологів та хірургів Дитячої лікарні Святого Миколая врятували нирку 3-річного хлопчика з Краматорська.

Нижня частинка його органу не працювала та була постійно запалена через повернення сечі у зворотному напрямку. Операцію з видалення загрозливої частини мали зробити ще у 2022 році – у Херсоні. Однак завадило повномасштабне вторгнення та окупація міста. За допомогою Da Vinci лікарі провели операцію всього за дві години без крововтрати та найменш травматично для пацієнта.

Також вони повернули до повноцінного життя 16-річну доньку нашого захисника, видаливши їй частину селезінки із кістами. Вона звелася на ноги через дві години після такого важкого втручання.

3-річний хлопчик з Краматорська після операції з допомогою робота Da Vinci
3-річний хлопчик з Краматорська після операції з допомогою робота Da Vinci

Це далеко не всі історії, де роботизована хірургія допомогла лікарям боротися із найскладнішими патологіями. З моменту появи робота Da Vinci ми в Першому медобʼєднанні Львова успішно прооперували 45 дорослих та більш як 40 дітей. Це були складні загальні хірургічні, торакальні, урологічні, гінекологічні втручання, а також навіть операція на серці та вилучення нирки у донора під час родинної трансплантації.

Донині хірурги з Дитячої лікарні Святого Миколая ділили одну операційну із колегами з нашої дорослої Лікарні Святого Пантелеймона. Однак з появою ще одного робота ми можемо значно розширити спектр допомоги, особливо для новонароджених, та робити найсучасніші операції вдвічі більшій кількості дітей, не транспортуючи їх у дорослу лікарню.

Роботизована хірургія означає, що мене буде оперувати робот?

Відповім одразу – ні. І ось чому. Лікарі використовують багато технологій, які розширюють їхні можливості та навички. Наприклад, МРТ і КТ дає можливість "побачити" стан пацієнта зсередини.

Аналогічно хірурги використовують роботизовану систему, щоб оперувати у важкодоступних місцях. Це не означає, що вас оперує робот. Da Vinci стає додатковими чотирма "руками" і залишається під чітким контролем лікаря, який через спеціальну консоль керує інструментами всього за кілька метрів від пацієнта. Підсумовуючи, назву основні складові роботичної системи:

  • роботизовані руки. Одна рука має спеціальну камеру і забезпечує розширену 3D-візуалізацію необхідної області, ще дві з інструментами – з високою точністю повторюють рухи рук, зап'ястя та пальців лікаря; четверта – виконує роль асистента;
  • центр управління хірурга-оператора, де він сидить за пультом і безпосередньо контролює роботизовані руки під час втручання.

У світі подібних операцій з використанням роботичної системи Da Vinci виконано вже понад 14 млн, і Україна одна з 70 країн, яка має такі хірургічні пристрої, хоч поки лише пʼять на всю країну. Це неймовірний успіх для нашої медицини, адже можемо говорити про досить широкий ландшафт оперативних втручань в таких напрямках як:

    • кардіохірургія – виправлення вроджених вад серця чи видалення пухлин;
    • загальна хірургія – видалення гриж, жовчного міхура;
    • урологія – видалення пухлин нирок та каменів у них, лікування раку сечового міхура та раку простати, реконструктивна урологія;
    • гінекологія – лікування аномальних кровотеч, тазового болю, ендометріозу, лікування міоми матки, раку яєчників.

З останнім напрямком нас вже пов'язує неймовірна історія пацієнтки, якій Da Vinci допоміг "вирішити" проблему з безпліддям.

У липні 2021 року до нас звернулася 19-річна дівчина зі скаргами на постійний тазовий біль і порушення менструального циклу. Серед озвучених проблем було і те, що вона не може завагітніти.

Гінекологи тоді виявили доброякісну пухлину, яку в більшості випадків потрібно видаляти. Щоб зробити це найменш травматично і зберегти яєчник, використали систему Da Vinci. Минуло 5 місяців після операції й під час планового візиту до Першого медичного об’єднання Львова пацієнтка повідомила: вона вагітна.

Більше можливостей чи бар'єрів?

Безсумнівно, роботизована система дозволяє нам виконувати операції з найкращою точністю та мінімальними ризиками для пацієнта. Лікарям вона забезпечує високу вправність, гнучкість, кращу видимість оперативної ділянки завдяки 3D-зображенню та 10-кратному збільшенню. Це подібно до використання лапароскопа, однак має більше переваг.

Роботизована "рука" ніколи не затремтить. Вона виконає делікатні рухи хірурга, навіть подекуди перевершивши людські можливості. Крім того, використання робота зменшує фізичне навантаження на хірургів і дозволяє комфортно оперувати з положення сидячи на хірургічній консолі. Це особливо важливо під час тривалих та складних операцій, коли лікарям по десять годин доводиться стояти над операційним столом.

Для пацієнта це ряд переваг як під час, так і після самої операції: зменшення крововтрати, травм та порізів, ризиків інфікування та ускладнень у післяопераційному періоді, зменшення болю та дискомфорту, мінімальні рубці, швидше відновлення та повернення до повсякденного побуту вже за 2-3 дні після втручання.

І хоч переваг дійсно багато, з нашого досвіду поділюся основними викликами з якими зіштовхнулися:

  • вартість обладнання та витратних матеріалів;
  • необхідність спеціальної підготовки хірургів та технічного обслуговування;
  • довіра з боку пацієнтів, через обмежену проінформованість щодо роботизованої хірургії.

Можливостей насправді більше, ніж бар'єрів. Тож ​​розвиток роботизованої хірургії цілком виправдана інвестиція часу та коштів.

Попри війну та постійні спроби ворога нас дестабілізувати, Україна може і має розвивати медицину. Як менеджер скажу, що зараз найкращий момент запозичити досвід і технології. Вся медицина світу, найкращі університети та клініки наразі відкриті для наших лікарів.

Треба лише вчитися і втілювати це на практиці. Звісно, ми не можемо просто взяти європейський чи американський шаблон і скопіювати, це так не працює. Але можемо взяти досвід, найкращі технології, доопрацювати та втілити це в Україні.

І зробити це маємо негайно, адже "вікно можливостей" не вічне, воно скоро зачиниться. І ми не маємо права згаяти жодної можливості стати ліпшими. Заради єдиної мети — рятувати українців вдома і надавати найякісніші послуги.

Олег Самчук, Генеральний директор Першого медоб’єднання Львова, лікар-уролог, спеціально для УП. Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.
Реклама:

Головне сьогодні