Міккі Маусу – 80 років

— 20 листопада 2008, 11:06

Мишеня в червоних шортах і жовтих черевиках уперше з'явилося на екранах у 1928 році в мультфільмі "Пароплав Віллі", повідомляє Бі-Бі-Сі.

З тих пір він став одним із найвпізнаваніших героїв американської культури і головним персонажем мільярдної імперії коміксів, мультфільмів, телевізійних передач і розважальних парків.

У 2003 році Міккі Маус посів перше місце в списку вигаданих персонажів, що "заробляють" більше за всіх. За оцінкою журналу Forbes, за один рік знамените мишеня принесло компанії Walt Disney 5,8 мільярдів доларів.

Також у 2003 році, коли Міккі Маусу виповнилося 75 років, Верховний суд США затвердив продовження дії авторських прав компаній на 20 років.

Компанія Walt Disney активно лобіювала за продовження авторських прав, оскільки не хотіла, щоб зображення Міккі Мауса та інших персонажів стали суспільну власністю.

У 1998 році конгрес США ухвалив закон, відповідно до якого корпоративні авторські права діють протягом 95 років з моменту створення того чи іншого здобутку або зображення, а права індивідуальних авторів зберігаються протягом 70 років після їхньої смерті.

Завдяки цьому закону та рішенню Верховного суду, зображення Міккі Мауса залишиться власністю Walt Disney до 2023 року.

У ході цих судових розглядів прихильники передачі авторських прав у суспільну власність намагалися, зокрема, довести, що їхнє продовження заважає розвитку науки і культури.

Вони затверджували, що багато вчених, художники, письменники і музиканти не можуть використовувати вже існуючі роботи для створення нових, оскільки їм довелося б виплатити великі суми власникам авторських прав. Це, зокрема, є перешкодою для створення електронних бібліотек в інтернеті.

Професор Стенфордського університету Лоуренс Лессіг, що виступав проти продовження авторських прав, зазначав, що мультфільм "Пароплав Віллі", в якому вперше "знявся" Міккі Маус, було створено за мотивами короткометражного фільму "Пароплав Білл" за участю Бастера Кітона.

Втім, мишеня користується захистом не тільки законів про авторські права. Міккі Маус є торговельною маркою Walt Disney, а торговельні марки захищені, поки вони використовуються в комерційній діяльності відповідної компанії.

Реклама:

Головне сьогодні