Тест

Рейтинг від видавництв: яку книгу подарувати дитині на свято?

На книжкових полицях їх вже чимало, але знайти найкращу досі залишається непростим завданням.

"Українська правда. Життя" звернулась до вітчизняних видавництв з проханням дати свої рекомендації батькам, яку книжку варто купити своєму карапузові. Були обрані наступні категорії: дітлахи у віці від 0 до 3 рочків, від 3 до 6, від 6 до 12 та від 12 до 17 років. На наше прохання назвати одну найкращу книгу у подарунок по кожній з категорій відгукнулось чотири вітчизняних видавництва.

Ой хто-хто Миколая любить, ой хто-хто Миколаю служить...

Той, хто став Святим Миколаєм, народився ще в III столітті. Він був священиком. Якось Миколай довідався, що один дуже багатий чоловік раптово збіднів. З відчаю колишній багач хотів віддати своїх трьох доньок у будинок розпусти. Там вони бодай могли б заробити на життя.

Отець Ніколаус вирішив зарадити сімейній трагедії. Вночі в дім доведеного до відчаю чоловіка через вікно він підкинув торбинку із золотом. Отримавши у чудесний спосіб гроші і, вже маючи для старшої доньки придане, втішений батько видав її заміж. Історія повторилася тричі.

З "Житія святих" відомо, що через певний час відомого благодійника та вірного Господу священика обрали єпископом Мірлікійським (від міста Мірра в провінції Лікія).

В книзі говориться, що архієрей не лише допомагав бідним, хворим, декілька разів рятував несправедливо засуджених на смертну кару, але й чинив чуда. За легендою, він був здатний молитвою вгамувати бурю на морі. Тож Святий Миколай вважається покровителем мореплавців. Помер він приблизно в грудні 345 року, доживши до свого 65-річчя.

На Україні день святого Миколая почали відзначати з прийняттям християнства. Напередодні готували медові "миколайчики" - дуже смачні прянички з медом.

Це свято давно вже закріпилося як дитяче. Якщо дитинка протягом року була слухняною, тоді вона може перед 18 грудня написати листа Святому і розповісти, про що вона мріє. А в ніч з 18 на 19 Миколай крадькома клав під подушечку омріяний подаруночок, або різочки, якщо дитя було не чемне.

Якщо ж ваш малюк своєю поведінкою заслужив гарний дарунок, або ж ви просто хочете купити для нього хорошу книжку, рекомендації дитячих видавництв стануть у нагоді.

Іван Малкович, "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"

Для найменшеньких, які з книжечкою хотіли би і їсти, і спати, і чайочок на неї пролити, і ще щось на неї зробити, якщо не можуть стриматися, я запропонував би нашу "Абетку".

По-перше, тому що вона зроблена з цупкого паперу. В ній, звісно, є багато героїв, в тому числі і Новорічних. Приміром, на букву "я" там ялинка: "У лісі-лісі темному, де ходить хитрий лис, росла собі ялиночка і зайчик з нею ріс".

І зайчик тут є, який "прийшов сказати, що випав перший сніг". Це була перша книга А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ, з неї почалося видавництво.

Для трохи старших діток я би запропонував би наші "Улюблені вірші".

В цій книжці діти побачать багато інших героїв окрім зайчика. Тут є віршики і про лисичку, і про песика ... Є також пісенька про Святого Миколая. З неї видно, що Святий Миколай нікого не забуває: він приносить подарунки і песику, і котику, і зайчику морквинки, і діткам, звісно, і рибкам навіть щось приніс. Він ні про кого не забуває, бо він Святий і всіх бачить.

Для діток вже старшеньких, дошкільняток, у нас є наша знаменита "Снігова королева" Ганса Крістіана Андерсена. Він, як відомо, є королем казок, а ілюстрації до цієї книги робив наш найкращий художник Владислав Єрко. Про цю книгу багато говорити не варто, оскільки про неї вже багато написано скрізь. Але ця книга є найкращим дарунком. Існують різні машини, а є між машинами "Мерседес", так і ця книга з поміж інших книг є "мерседесом".

[L]А вже для зовсім старших діток я би запропонував "Ніч перед Різдвом" Миколи Гоголя, в геніальному перекладі Максима Рильського.

Нічого кращого про Різдво із прозових творів я не знаю. Книга так перекладена, що здається, сам Гоголь писав українською мовою. Вона з дивовижними ілюстраціями Кості Лавра. З цієї книжки аж віє український різдвяний дух. Вона з гумором, з радістю. Вона саме для тих, хто в перше закохується, як Вакула в Оксану.

Мар'яна Савка, "Видавництво Старого Лева"

Нашим наймолодшим читачам пропонуємо чудові книги віршиків Яна Бжехви "На землях Бергамотах" та Мар'яни Савки "Чи є в бабуїна бабуся?". Вони обидві з дотепними ілюстраціями Олега Петренка-Заневського.

Для старших дошкільнят ми порекомендуємо книжку Зірки Мензатюк "Казочки-куцохвостики", з якими вони можуть вивчати такі необхідні поняття, як пори року, дні тижня, нотки та інші. А також, спеціально до Різдвяних свят, збірник різдвяних віршів та легенд "Різдвяна зірничка", яскраво проілюстрований Ольгою Квашею.

Для дітей 6-12 років - дві повісті ужгородського письменника Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу" та "Пригоди тричі славного розбійника Пинті", а також серію неперевершеного майстра гумору Джеремі Стронга "Читання для реготання", зокрема книги "Знайомтесь: фараон!" та "Розшукується Ракета на чотирьох лапах".

Для тих, хто уже впевнено і багато читає - дуже товста і надзвичайно цікава книга Міхаеля Енде "Нескінченна історія", яка в нас стала відомою спершу як екранізація цього твору. Так само як і "Повітряний замок Хаула" Діани Джонс, за яким японський мультиплікатор Хаяо Міядзакі створив супервідомий мультик "Ходячий Замок".

Інформація, надана видавництвом "Ранок"

"Зимовим вечором. Чарівні Казки" Галини Рогінської - це книжечка для наймолодших дітлахів.

Які казки розповідає малятам бабуся Зима? Ласкаві, чарівні й надзвичайно цікаві: про доброго Дідуся Мороза, гарну принцесу Сніжану, справедливого Морозка, веселих гномів і, звичайно, про дивовижні новорічні пригоди.

Серія "Найкращі казки світу", "Новорічний подарунок", збірник "Новорічний подарунок" є унікальним зібранням кращих творів російських та європейських письменників, казок народів світу.

Подорож сторінками цієї книги подарує невимовні відчуття легкості та радості від спілкування з відважним Лускунчиком, винахідливим Котом у чоботях, мудрою Бабою-Ягою, доброю Попелюшкою, відданим Булатом-молодцем, могутнім джином.

Ця книга стане чудовим сюрпризом для дітей, і подарує кілька приємних теплих вечорів у колі сім'ї, навіваючи забуті спогади Вашого дитинства.

Інформація, надана видавництвом "Веселка"

Тамара Коломієць та її книга "Найперша стежечка" - це класика української літератури для дітей. Видавництво "Веселка" багато видає книжок цієї авторки, її віршики легко вчаться і дітям подобаються.

Теж саме стосується Платона Воронька та його книжки "Читаночка". На його віршах виросло декілька поколінь. Нині можна знайти багато людей, котрі ще досі з дитинства пам'ятають його віршики.

"Найкраще місце на землі" Дмитра Павличка - це збірка найкращих творів для дітей. Тут дуже гарні ілюстрації, їх робила львівська художниця Вікторія Ковальчув. В неї дуже оригінальні малюнки.

"Слово до слова - весела розмова" - це книжна для позакласного читання в початковій школі. Вона витримала вже декілька перевидань. В ній є все: і приказки та прислів'я, і віршики, і оповідання. Дуже зручна книжка для батьків, адже не треба шукати інших збірників, тут все можна знайти.

Олександр Олесь "Коли нема пророка на Землі". Як відомо, його поезія є улюбленою для молоді, це поезія про кохання. Олесь є одним із найкращих ліричних поетів. Ця книжка входить до серії "Шкільна бібліотека" (у ній вже 400 назв, і ще 200 готуються до друку).

Усі фото надані видавництвами, фото на титулі - Віктора Марущенка