Жіноча дружба гори зверне

"Війна наречених" - це один із тих фільмів, що знімаються лише задля того, аби потішити жіноцтво у День святого Валентина. Подібні стрічки зазвичай містять стандартний набір героїв та сюжетних ходів: жіночу дружбу, палке кохання, моральні випробовування, а також фінальне здійснення дівчачих мрій, себто весілля.

Кейт та Енн

Підбір актрис на головні ролі також цілком передбачуваний - двох нерозлучних подружок Лів та Емму зіграли "королеви" романтичний комедій Енн Гетавей та Кейт Гадсон.

Дочка знаменитої оскарівської лауреатки Голді Гоун - Кейт Гадсон не успадкувала драматичного та комедійного таланту своєї матері. Вона відома насамперед завдяки фільму "Як позбутися хлопця за 10 днів", де зіграла журналістку жіночого видання, яка, пишучи статтю про те треба будувати стосунки із чоловіками, врешті-решт знаходить своє кохання.

Енн Гетавей прославилась завдяки ролі принцеси-тінейджера у фільмі "Щоденники принцеси". Її "торговельна марка" - великі очі, невинний погляд та широка посмішка "дівчини по-сусідству", а також вміння чудово співати й танцювати, дозволили критикам порівнювати її із Одрі Гепберн, Джулією Робертс та Джуді Ґарланд.

ВІДЕО ДНЯ

А минулого року Гетавей змогла продемонструвати свій (хоча й доволі скромний) драматичний талант у фільмі Джонатана Демме "Рейчел виходить заміж". За роль колишньої наркоманки Кім актриса отримала свою першу номінацію на "Оскара".

У "Війні наречених" дві актриси працюють чітко у межах свого амплуа: Гадсон грає розумну, практичну і хитру юристку Лів, яка звикла домінувати у всьому, а Гетавей перевтілилась у тиху і безвідмовну вчительку Емму

За сюжетом, ці дві абсолютно різні за характерами, і навіть за кольором волосся (одна білявка, інша брюнетка) дівчини дружать усе своє життя, і навіть мають спільну мрію - вийти заміж у найрозкішнішому готелі Нью-Йорка - "Плазі".

Та, на біду, їхні наречені освічилися дівчатам майже одночасно, а помічниця розпорядниці весіль помилково призначила обидві церемонії на один день в "Плазі".

І Лів та Емма, які вже двадцять років планували бути дружками на весіллі одна одної, розуміють, що котрась з них має поступитися омріяним готелем заради подруги. Та жодна з них не готова до такої жертви...

Півтори години фільму - це чудова нагода для дівчат у залі надивитися на гарні білі сукні та інші весільні прибамбаси, вислухати зворушливі слова каяття, і, витираючи сльози розчулення, порадіти за вродливих героїнь, які знаходять справжне Жіноче Щастя.

Романтична комедія - це серйозно

Попри усю схематичність сюжету, який можна "прорахувати" наперед вже на п'ятій хвилині фільму, "Війна наречених" не є таким простим фільмом, як здається на перший погляд.

Досвічений глядач знає, що найпримітивніші кінострічки можуть приховувати найхимерніші послання, особливо якщо взяти до уваги факт захоплення голівудських сценаристів юнґіанським психоаналізом.

Достатньо двозначними виглядають вже перші кадри фільму - флешбек демонструє нам маленьких дівчаток, що граються у весілля перед імпровізованим вівтарем. Одна з дівчат виступає за чоловіка, інша - за жінку, вони промовляють обітницю і кружляють у танці.

Після оголошення миру між нареченими лунають зізнання у вічній дружбі та нерозлучності, а згодом ми дізнаємось про вагітність Емми та Лів. Як не дивно, їхні діти мають народитися в один день - 4 травня.

Уся ця дивна історія приводить нас прямісінько до Карла Густава Юнґа та його робіт про алхімію. Ця альтернатива релігії вчить, як з двох абсолютно різних між собою елементів отримати третій - сплав, що є довершеним та ідеальним. І символом цього поєднання є алхімічний шлюб.

"Зацикленість" Емми та Лів на весіллі та "Плазі" пояснюється бажанням повторити першоподію: дітьми вони побачили у цьому готелі пару молодят, що, мов юнгівські Кололь та Королева, втілили для них ідеальне поєднання чоловічого та жіночого начал.

У "Війні наречених" ми жодного разу не бачимо присутності церкви чи її служителів - пошлюблення відбувається вдома або ж у готелі. І дві героїні ще у дитинстві створили союз, який має за мету породити нову досконалу і цілісну особистість.

І справді, Лів та Емма не можуть жити одна без одної. Їхнє життя з чоловіками не має великого значення, адже, насправді, вони вдвох вступили у алхімічний шлюб, результатом якого є народження Божественної дитини (по-суті вони виношують одну спільну дитину), юнгіанського символу цілісності.

Так чи інакше, фільм "Війна наречених" може зацікавити любителів шукати приховані смисли у голлівудських стрічках, а також молодих дівчат, які планують відпочити та гарно провести час на "восьме березня".

Оцінка фільму 3 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу у підготовці матеріалу

Автор - Анна Купінська

Реклама:

Головне сьогодні