В одній з найвідоміших печер Тернопільщини знайдено новий район. Фото

Під час нещодавньої експедиції в підземеллі, спелеологи нанесли на карту ще близько двох кілометрів нових лабіринтів у тій частині печери, відкриття якої раніше не афішували.

Новий район, який отримав назву "Глобальний", відзначився не характерними для "Млинків" великими залами, глибокими розпорами, та двоповерховим розташуванням ходів.

- В деяких лабіринтах ходи поділені на двоє, - розповідає один з відкривачів району Юрій Зарембський. - Можна пересуватися нижніми вузькими проходами, та верхніми - широкими.

Про наявність нерозвіданого району чортківські спелеологи здогадувалися давно. В крайній західній точці підземелля була тріщина, з якої відчувалася тяга повітря. Також спелеологи помітили, що туди часом залітають кажани.

Після цього остаточно вирішили, що за тріщиною має бути район, і почали її розробку. Хід в невідомість довбали близько двох років. Спочатку лопатами та кирками глину та камінь роздовбували самі Кристалівці. Потім до роботи в цьому напрямку долучилася київська команда.

Кияни зробили значний об'єм роботи, потрібний для відкриття району. Однак першовідкривачами стали таки не вони.

25 серпня 2007 року місцева четвірка в складі Андрій Мельничука, Світлани Пасічник, Тані Позднишевої та Юрія Зарембського, спустившись на експедицію в цьому напрямку, пройшла останні пару метрів вузького ходу і спелеологам відкрилися об'ємні зали невідомого лабіринту.

Оскільки в подальшому з'ясувалося, що новий район дуже великий, і має перспективи по розширенню, його назвали "Глобальним".

Від першовідкриття до сьогодні ходи нової частини підземелля вивчало вже сім експедицій. Включаючи результати останньої, на карті зараз нанесено вже більше дванадцяти кілометрів нових лабіринтів.

Андрій Янович, прес-секретар турклубу "Кристал" , для УП

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні