У середу ввечері – потужний зорепад!

Це - щорічний метеорний потік Персеїд. Звісно, у кожній країні час для спостерігання за цим зорепадом різний. Пік "Персеїда" в Україні цього року можна спостерігати саме ввечері 12 червня.

Спостерігати за зорепадом можна увесь тиждень, та найбільша кількість "зірок" падатимуть у середу.

Як повідомив "Українській правді. Життя" завідувач сектором астрометрії астрономічної обсерваторії КНУім.Т.Шевченка Валерій Клєщонок, "в Україні можна буде спостерігати 2-3 явища за хвилину". Тобто у чистому нічному небі впродовж 60 секунд на ваших очах згорять 2-3 метеори.

Спостерігати за таким активним зорепадом можна впродовж цілої ночі середи. Хоча найактивніше метеори згоратимуть з 20.30 до 23.00, найкраще їх буде видно на світанні четверга.

"Цей наймогутніший потік почав проявляти себе з 17 липня і протриває до 24 серпня. Але максимальна кількість метеорів припадає на сьогодні (12 серпня). Близько сотні зірок будуть падати за годину", - розповів газеті "Сегодня" керівник Кримської астролабораторії "Західна" Олександр Ботвин.

Метеори, що світяться у нічному небі в ці дні - малесенькі частини, які залишились на орбіті комети Світа-Туттля. Щорічно Земля пересікає орбіту цього небесного тіла, а відтак люди можуть спостерігати "зірковий дощ".

Астрономи спостерігають за метеорним потоком "Персеїд" у болгарській Софії у середу 12 серпня
Метеори є скупченнями пилу чи шматками каменів, які, проникаючи в атмосферу Землі, нагріваються і горять. На відміну від метеоритів, вони не падають на Землю, а повністю згорають в атмосфері. Саме ось це горіння і можна спостерігати у чистому нічному небі.

Загалом, невелику кількість таких метеорів можна побачити будь-коли ввечері (якщо хмари не заважають). Але саме під час "метеорного дощу" їх видно багато.

Метеорний потік Персеїд отримав таку свою назву через те, що проявляється зі сторони сузір'я Персея.

Як зазначають в NASA, найкраще ним любуватись якраз перед світанком. Українці можуть побачити зорепад з 20.30 до 23.00 години середи
Попри те, що найкраще бачитимуть зорепад жителі північної півкулі, ті, хто живуть на південь від Екватора, теж можуть його помітити.

Як зазначають в NASA, найкраще любуватись "Персеїдом" якраз перед світанком.

За матеріалами AP, New Scientist, "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні