Переможці Венеціанського кінофестивалю. Фото

47-річний ізраїльський режисер Самуель Маоц виграв зі своєю стрічкою "Ліван" "Золотого лева", головний приз Венеціанського кінофестивалю, який завершився увечері 12 вересня, повідомляє "Німецька хвиля".

Фільм-переможець розповідає про ліванську війну 1982 року. Жахіття війни представлені з перспективи молодих ізраїльських солдатів.

"Я присвячую цю роботу людям по всьому світу, які повернулись з війни неушкодженими і здоровими. Вони працюють, одружуються, народжують дітей, але їхні спогади "застрягають у їхніх душах", - сказав під час церемонії вручення призів Самуель Маоц, повідомляє АР.

Самуель Маоц отримав "Золотого лева" Венеції за стрічку про Ліванську війну
Сам режисер був молодим парубком, коли він служив у ізраїльській армії під час вторгнення, яке призвело до тривалої окупації південної Лівії.

Премію № 2, "Срібного лева", отримав фільм відомої іранської фотографа й режисера Ширін Нешат "Жінки без чоловіків".

Фільм режисерки Ширін Нешат (на фото) отримав другу за престижністю премію - "Срібного лева"

Місцем дії фільму "Жінки без чоловіків" є Іран 1953 року. На тлі військового путчу, спровокованого активними діями агентів ЦРУ США і британської розвідки, чотири жінки - багата домогосподарка, повія, стара діва і молода жінка, що хоче вийти заміж, намагаються змінити свої долі.

Фільм "Жінки без чоловіків" Нешат розповідає про те, як на тлі військового путчу чотири жінки намагаються змінити свою долю

Як вже писала "Українська правда. Життя", у виробництві стрічки брали участь Німеччина, Франція, Австрія та Україна. Українську сторону представляє продюсер Олег Кохан.

У виробництві фільму Ширін Нешат брала участь і Україна (продюсер Олег Кохан)

Спеціальний приз журі
Венеціанського кінофестивалю дістався цього року відомому німецькому режисеру турецького походження Фатіху Акіну. Він отримав його за свою першу комедію "Soul Kitchen".

Колін Фірт визнаний кращим актором

Кращим актором журі кінофоруму визнало британця Коліна Фірта.

Його відзначили за роль професора-гомосексуаліста у фільмі "A Single Man", дебютній стрічці відомого дизайнера Тома Форда.

До речі, багато критиків дуже високо оцінюють цю роботу Фірта, вважаючи що за неї він цілком може отримати "Оскара".

А от кращою актрисою у Венеції названо росіянку Ксенію Раппопорт. Журі гідно оцінило її майстерність у психотрилері "La doppia ora" італійського режисера Джузеппе Капотонді.

У цьому фільмі Раппопорт зіграла роль емігрантки-покоївки зі Словенії.

Як зауважує ВВС, Раппопорт добре володіє італійською. Минулого року вона навіть вела церемонію відкриття і закриття Венеціанського фестивалю. Виступаючи на перс-конференції після церемонії нагородження Раппопорт зізналась, що хотіла б зіграти на італійській театральній сцені.

Премію за кращий сценарій отримав Тодд Солондза за фільм "Життя у воєнний час", де він же був і режисером.

Загалом за нагороди 66-го Венеціанського кінофестивалю змагалися 25 стрічок.

Керівником журі цього року був відомий тайванський режисер Енґ Лі. 2005 та 2007 року він сам ставав лауреатом кінофоруму у Венеції.

Усі фото АР

Реклама:

Головне сьогодні