Львівські леви роз'їдуться по містах України

Дворик львівської Ратуші на тиждень перетворився на художню майстерню. Під відкритим небом розташувались 30 скульптур левів, кожна з яких вагою 150 кілограмів. Усі вони відлиті в пластмасі.

Якщо два роки тому символічний охоронець Львова стояв на чотирьох лапах, то цьогоріч лев сидить, тримаючи одну лапу на кулі.

Це вже вдруге громадська організація "Срібні крила" проводить акцію "Парад левів". Однак у 2007 році скульптури продали на аукціоні і за зібрані гроші обладнали у місті 6 дитячих майданчиків. Цього ж року розмальованих левів подарують обласним центрам, пише "Радіо Свобода".

Координатор акції Юрко Бойко стежить, щоб усі учасники "Параду левів" дотримувались головного задуму дизайнерського фестивалю. Адже "має бути дотримана одна умова фестивалю, кожен лев має відображати Львів", - каже Юрко Бойко.

Мережевний лев



Можна побачити і осіннього, і поетичного лева

У художниці Ірини Марко лев вийшов осіннім, вона його розмальовувала за порами року.

"Він зеленого кольору, від весни і до літа, бджоли символізують наших працьовитих львів'ян, особливо митців, які тут розвивають усі ремесла. І вже бачимо осінь, різноколірна багата шевелюра лева, розкішна, це те, якою ми б хотіли бачити нашу країну", - ділиться художниця.

Осінній лев



А ще є білий з мереживом лев, який асоціюється з Львовом, який купається у теплих променях вечірнього сонця, коли у тінях можна розгледіти різноманітні елементи архітектури міста. Була б уява...

Прикрасить одне із міст інтелектуальний лев, якого потрібно не лише розглядати, але й читати. За ідеєю художника Володимира Сколоздри це чорно-білий лев з логотипом Форуму видавців і на усій скульптурі написані поетичні рядки. Поетичний лев сидить на шахівниці, на якій свої автографи поставлять українські письменники і митці.

Літературний лев

"Хотілося б, щоб не лише привертала увагу яскрава пляма на скульптурі. Але й важливо прокинути у людей бажання щось прочитати, довідатись більше, молоді люди знають Симоненка, але не знають його творів, тут є рядки з поезії Симоненка, що мало б викликати бажання читати", - каже Володимир Сколоздра .

Художник сподівається, що його лев прикрасить Полтаву, адже на Полтавщині народився Василь Симоненко або Черкаси, де жив і працював поет.

Ці леви ще не розмальовані



Скульптура лева, яка отримає найбільше симпатій глядачів, поїде у Київ. А ось одесити на день міста уже отримали від львів'ян у дарунок лева.

Усі фото Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні