Забужко презентувала роман про любов та гідність

— 24 грудня 2009, 10:52

Новий роман - це родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004 року, зазначила Забужко на прес-конференції, повідомляє УНІАН.

"Ці 60 років української історії нанизані як на шпульку на історію однієї родини. Члени цієї родини далеко не завжди знають один одного і кожен бачить цю історію зі своєї позиції", - сказала вона.

"Роман про наші часи. Герої роману - наші сучасники, героїня є тележурналісткою Дариною", - додала Забужко.

Над романом "Музей покинутих секретів" письменниця працювала з 2002-го року. Зустрічалася з багатьма людьми, досліджувала багато джерел, зокрема й архівних матеріалів. Працювала в архіві СБУ, пише "Радіо Свобода".

За її словами, найбільше часу витратила на написання тієї частини роману, що стосується УПА. Хоча "мій роман не про УПА, він про любов!" - каже письменниця. І додає: "про любов та гідність".

ВІДЕО ДНЯ

"Ця частина роману, яка становить менше третини тексту, забрала в мене найбільше часу", - зізналась письменниця.

За її словами. для того, щоб "виставити належним чином усі історичні декорації", їй знадобилося багато працювати в архівах, зустрічатися з багатьма учасниками тих подій, зокрема ветеранами УПА.

Але "це роман не про УПА , це роман про любов і гідність", - сказала Оксана Забужко.

Письменниця вважає, що "східноєвропейська дівоча" гра у "секрети" стала відображенням змін у поведінці людей, викликаних приходом більшовиків. Так, зокрема, жінки були змушені ховати у землю ікони та інші дорогоцінні родинні реліквії, щоб уберегти їх від вандалізму нової влади.

Забужко зауважила, що не претендує на нове теоретичне пояснення тих змін, що відбулися у свідомості людей під тиском терору, однак наголосила, що "ми усі досі лише відшукуємо наші сховані секрети, тому що реальної історії не маємо".

Реклама:

Головне сьогодні