Справжній Біблійний сад створять у Чернівцях

— 9 квітня 2010, 17:37

Відомі науковці Чернівців шляхом наукових пошуків встановили усі 75 рослин, які згадуються у Святому Письмі.

"Насправді їх більше, але це лише ті, які можуть жити на нашій території. Усі їх ми описали і з теологічної, і з біологічної наукової сторін", - розповіла співавтор книги "Рослини Святого Письма та перспективи створення Біблійного саду" Світлана Руденко.

"Ми розкрили теологічне значення рослин, а також дослідили їх практичне застосування", - додала вона.

За словами Світлани Руденко, біблійні персонажі надавали перевагу ефірно-олійному виду: "Герої з Біблії використовували для виготовлення ефірних олій такі рослини, як мир, босфелію, стиракс, касію, алое та навіть акацію".

"А хліб пекли з тих самих злакових, що і ми з вами зараз - жито, пшениця та овес. Цікавий факт: у Біблії згадується всім нам відома цибуля та часник. Дослідивши рослини, ми зрозуміли, що створити Біблійний сад у нашій широті та з нашим кліматом не буде важко", - додала вона.

Інший співавтор книги, Оксана Івасюк є фактично власницею цієї ідеї: "Хоча я спершу думала над створенням саду, а вже потім виникла необхідність написати книгу. Це дуже символічний доробок науковців, адже ця праця для нас є символом любові, добра та смирення".

Заручились науковці і підтримкою з боку церкви. Протоієрей Микола Щербань допомагав у висвітленні саме теологічного значення кожної рослини.

"Біблія - дуже глибока книга і ми своєю працею вкотре це засвідчили. Адже посудіть самі - сказання з Біблії послужили цілим пластом для роботи філологів та біологів. Це скарб", - розповідає він.

Науковці зізнались, що для двох рослин вони все ж таки не змогли знайти ботанічного тлумачення. Це дерево добра і зла та дерево життя.

"Ми маємо три гіпотези, щодо біологічної ідентифікації цих рослин: яблуня, айва, хурма, але і вони на часі не мають належного доказової бази", - розповідає Світлана Руденко.

Отже, у Чернівецькому біблійному саду ростимуть такі рослини: їстівний каштан, оливка, стирекс, граб, бук, сосна, виноград, акація, камфора, троянда, мирт, лілія, іссоп, м'ята, кориця та інші.

Якщо ж деякі з них через природні умови не вдасться відтворити, то вирощуватимуть так званих родичів - рослини, які належать до того ж роду але, можливо, іншого виду.

Окремі рослини, які потребують теплого клімату, мають намір вирощувати в оранжереї. Рідкісні рослини для Біблійного саду у Чернівцях привезуть із ботанічних садів Ізраїлю та Єгипту.

Над книгою працювали колишній ректор Чернівецького національного університету імені Федьковича професор Степан Костишин, професор кафедри загальної та експериментальної екології Світлана Руденко, кандидат філологічних наук Оксана Івасюк, викладач філософсько-теологічного факультету, протоієрей Микола Щербань.

Оксана Денисюк спеціально для "Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні