Тест

Рейтинг найкращих міст для життя

У рамках щорічного Світового дослідження якості життя, проведеного компанією Mercer, 221 місто оцінювали за 39 показниками, такими як політична стабільність, охорона здоров'я та стан довкілля.

За точку відліку було взято Нью-Йорк, де якість життя оцінили у 100 балів, повідомляє сайт Mercer.

Ані Україна, ані її найближчі сусіди, до кращої п'ятидесятки не потрапили. Причиною невтішної картини фахівці називають відсутність політичної стабільності. Внутрішні проблеми, долучені до світової фінансової кризи, являють собою істотну перепону до покращення рівня життя у таких країнах як Грузія, Україна та Латвія.

Тож містом №1 у цьогорічному рейтингу є Відень (Австрія), що подарував світові таких вдатних композиторів як Йозеф Гайдн, Франц Шуберт та Йоганн Штраусс. Серед його принад можна назвати сприятливе бізнес-середовище й розвинену систему громадського транспорту.

Відень. Фото liddybits (Flickr)

Ненабагато відстають від Відня швейцарські Цюріх та Женева, що посіли, відповідно, друге та третє місця.

Цюрих. Фото Al Ianni (Flickr)

"Швейцарські міста дуже приємні, довкілля чисте, прискіпливо оцінювалась військова загроза, а Швейцарія є нейтральною. Якщо ви не почуватиметесь безпечно у Швейцарії, ви не почуватиметесь безпечно ніде", - каже консультант Mercer Ребекка Пауерз.

Загалом європейські міста посідають сім сходинок у першій десятці, завдяки їхній відносній безпеці, політичній стабільності та культурі.

Женева. Фото top-10-list.org

Останнє місце у рейтингу зайняв буремний Багдад. У кінці списку також опинилися Дакка (Бангладеш); Бішкек (Киргизстан) та Душанбе (Таджикистан). Вони одержали відповідно 206, 209 та 210 місця через політичний неспокій, що, у поєднанні з несприятливим станом довкілля, вельми загрожує якості життя у цих містах.

Багдад. Фото АР

"Зростаюча загроза насильства та тероризму, разом із природними катаклізмами на кшталт землетрусів, тайфунів та циклонів - усе це має негативний вплив на якість життя у містах Азії", - каже старший дослідник Следжин Паракатіл.

Четверте місце розділили між собою Ванкувер (Канада) та Окленд (Нова Зеландія).

Ванкуверю Фото JustinMN (Flickr)

Шосту сходинку посідає німецький Дюссельдорф, а сьому - Мюнхен та Франкфурт.

Дюссельдорф. Фото ign11 (Flickr)

На дев'ятому щаблі знаходиться Берн (Швейцарія), а завершує топ-10 австралійський Сідней.

Сідней. Фото Linh_rOm (Flickr)

Що ж до США, 31 місце одержало місто Гонолулу, 32 розділили Сан-Франциско із Аделаїдою, Австралія. Бостон на 37 місці, Чикаго та Вашингтон знаходяться на 45 місці, а Нью-Йорку віддали 49. Філадельфія та Даллас потрапили до рейтингу уперше, й вони відповідно посідають 55 та 61 місце.

Втім, якби вирішальним фактором була саме екологія, то найкращим містом Землі, безперечно, стало б Калгарі (Канада), що одержало найвищу оцінку за якість води, повітря та відсутність перевантаженості транспортом.

За матеріалами Mercer та Forbes