Коробки з рукописами Кафки таки відкриють

— 21 липня 2010, 11:37

Це повідомлення - найновіше у тривалій юридичній суперечці щодо того, кому належать ці папери. Дві сестри-ізраїльтянки твердять, що успадкували ці документи від своєї матері, але держава Ізраїль твердить, що вони належать до культурного спадку країни, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Вміст коробок перегляне експерт, який потім повідомить свої висновки судді, який займається цією справою.

Літературні архіви по всьому світу заявляють, що рукописи, які були заховані протягом десятиліть, мусять принаймні бути опубліковані.

Франц Кафка був одним із найзагадковіших авторів 20 століття. Він помер від туберкульозу в 1924 році у віці 40 років. Якби його останні побажання були виконані, то світ ніколи б не побачив таких творів, як "Процес" та "Замок".

Кафка попросив свого друга, також письменника, Макса Брода спалити рукописи після його смерті. Брод відмовився, опублікував романи і забрав листи та інші рукописи до Ізраїлю, де залишив їх своїй секретарці Естер Гоффе, яка заповіла їх двом своїм донькам. Папери було покладено в банківські схрони в Тель-Авіві та Цюриху.

Судова битва почалася, коли дві доньки Естер Гоффе - яким обом за 70 років - спробували продати деякі манускрипти.

Держава Ізраїль твердить, що документи є частиною культурного спадку країни, бо Кафка був євреєм. Сестри вважають, що папери є їхнім законним спадком. Тим часом літературні архіви Німеччини запропонували купити манускрипти.

Тепер у Цюриху, за розпорядженням тель-авівського судді, буде відкрито чотири сейфи з паперами - але їх побачить лише експерт, який надасть свої висновки судді. Громадськість поки що не зможе зазирнути в таємничі кафкіанські рукописи.

Реклама:

Головне сьогодні