Тест

Фантастичні прем'єри тижня: прибульці, вампіри та чотири стихії

Повелитель стихій

Стрічка базується на подіях першого сезону популярного фантастичного мультсеріалу "Аватар: останній володар стихії". У стрічці йдеться про фантазійний світ, де живуть чотири раси людей, які належать до різних стихій - Води, Вогню, Повітря та Землі. І є лише одна людина - Аватар, що може керувати усіма стихіями одночасно.

Дванадцятирічний Аанґ дізнається, що саме він є володарем стихій, який може назавжди помирити усі чотири народи. Хлопчик намагається уникнути цієї відповідальності і тікає з дому. Він зникає на багато років.

Після зникнення Аанґа, повелитель вогняного народу розпочинає криваву війну із трьома іншими расами, аби стати володарем усього світу. Через сто років дівчинка з раси Води Катара натрапляє на льодовик, у якому в стані анабіозу знаходиться Аанґ.

Вона розтоплює лід і рятує хлопчика. Разом із Катарою та її братом, останньому повелителю стихій доведеться вирушити у подорож, аби набратися вмінь та мудрості, які допоможуть подолати повелителя Вогню.

Режисер стрічки М. Найт Ш'ямалан у одному зі своїх інтерв'ю стверджував, що ідея екранізації "Аватара: Останнього володаря стихії" у нього виникла завдяки семирічній доньці, яка обожнювала цей мультсеріал. Батько спочатку не звертав увагу на захоплення дівчинки, але якось подивився кілька серій мультику разом із нею.

Режисер одразу ж зрозумів, що "Аватар" має величезний кінематографічний потенціал і вирішив перенести історію Аанґа та його друзів на екран. Ш'ямалан став сценаристом, продюсером та постановником нової картини. Звісно, що донька гаряче його підтримала.

У роботі Ш'ямалану допомагали і творці оригінального серіалу Майкл Данте ДіМартіно та Браян Конєцко. Зйомки картини розпочалися у березні 2009 року. Аби передати чарівний та захоплюючий світ чотирьох стихій, творцям фільму довелося будувати велетенські декорації, а також використовувати комп'ютерну графіку.

Загалом, на спецефекти автори проекту витратили понад сто мільйонів доларів. А після успіху "Аватара", "Аліси в Країні Див" та "Битви титанів" було вирішено перевести картину у формат 3D.

Ш'ямалан зізнавався, що закоханий у фільм та його героїв. Більше того, він планує випустити ще два фільми про "останнього володаря стихій" та поєднати їх у трилогію. Проте американські критики не поділяють його ентузіазму.

Скажімо, знаменитий Роджер Еберт поставив "Останньому володарю стихій" лише половину зірочки з чотирьох. На його думку, стрічка жахливо виглядає у 3D, актори фільму підібрані невдало, а бойові сцени абсолютно непереконливі.

"Сутінки Сага: Затемнення"

У третій частині "Сутінкової саги" Белла змушена вибирати між коханням до вампіра Едварда та дружбою із вовкулаком Джейкобом. Кровопивці та вовкулаки знову опиняються на межі війни.

Дівчина мріє про вампірське безсмертя, аби завжди бути поряд з Едвардом, проте він не хоче ризикувати життям коханої. Тим часом у сусідньому Сіетлі трапляється низка загадкових убивств. За ними стоїть Вікторія та "обернені" нею молоді вампіри. Рудоволоса вампірка все ще мріє помститися за смерть коханого і продовжує полювати на Беллу.

Третя стрічка знята у тих же похмурих тонах, що і дві перші частини. Режисером фільму цього разу став Девід Слейд, знаменитий завдяки трилеру "Льодяник". Сценарій "Затемнення" написала Мелісса Розенберґ, яка працювала і над попередніми частинами "Сутінків".

Картина вийшла в американський прокат ще 30 червня і впродовж першого ж дня перегляду зібрала 68 мільйонів доларів. Критики сприйняли "Затемнення" у цілому прихильно: 54 % відгуків на сайті rottentomatoes були позитивними.

Шкала metacritic дає стрічці 58 балів зі ста. Проте користувачі ресурсу imdb налаштовані більш скептично - вони поставили фільму лише 4,5 балів з десяти.

"Хижаки"

Продюсерський проект Роберта Родріґеса, який повинен перезапустити франшизу про "Хижака". Стрічка є сіквелом "Хижака" та "Хижака 2". Сценарій картини навіть передбачав камео Арнольда Шварценеґґера, який зіграв у першій частині, та Денні Ґловера, який з'явився у другій, проте втілити цю ідею в життя так і не вдалося.

Стрічка розповідає про події, що трапилися за тринадцять років після битви із Хижаком на вулицях Нью-Йорка. Найманця Ройса викрадають чужопланетяни і він опиняється на далекій планеті разом з іншими сімома людьми.

Усі вони найманці та вбивці, окрім інтеліґентного лікаря, який на перший погляд здається слабаком. Герої розуміють, що потрапили на полігон, де молоді Хижаки вчаться полювати, і тепер їхніми мішенями є люди.

Загін зустрічає колишнього американського морського піхотинця, якого чужопланетяни привезли на планету багато років тому. Піхотинець зміг вижити, бо ховався у печері. Він знає, як можна перемогти Хижаків.

Ідея сіквелу "Хижака" з'явилася у Родріґеса ще 1995 року. Він написав сценарій стрічки, який відніс на студію "ХХ сторіччя Фокс", але його пропозицію відхилили. Лише п'ятнадцять років потому студійні боси вирішили перезапустити франшизу і згадали про сценарій Родріґеса.

Спочатку передбачалося, що режисером "Хижаків" буде сам автор сценарію, але в результаті стрічку поставив американсько-угорський режисер Німрод Антал.

За словами Родріґеса, назва картини має кілька тлумачень. За однією версією, таким чином фільм віддає шану іншій знаменитій франшизі про прибульців - "Чужому", оскільки другий фільм із цього циклу називався "Чужі" і прибульців у ньому було чимало.

"Хижаки", як і "Чужі", розповідають про групу людей, які вступають у боротьбу із космічними кровожерливими монстрами на далекій планеті. Водночас Родріґес наголошує, що нічого спільного із франшизою "Чужий проти Хижака" його фільм не має.

Згідно іншого тлумачення, картина отримала назву "Хижаки", оскільки небезпечними вбивцями у фільмі є не тільки чужопланетяни, але й люди. Вони готові перестріляти один одного і без усіляких космічних загроз.

Творці "Хижаків" вирішили повернутися до первісного вигляду чужопланетного монстра, розробленого майстром спецефектів Семом Вінстоном. Тепер над образом Хижака працював колега Вінстона Говард Берґер, до якого долучився знаменитий спеціаліст з гриму Ґрег Нікотеро.

У головних ролях стрічки знялися: Едрієн Броуді, Лоуренс Фішборн, Тофер Ґрейс, Олєґ Тактаров та інші. У цій картині "піаніст" Броуді з'явиться у незвичному для себе амплуа мускулистого солдата-найманця. Спеціально для цієї ролі актор ходив у спортивний зал та нарощував м'язи.