Топ-10 найвпливовіших постатей в кіноіндустрії

Сотню тих, хто має найбільший вплив на формування смаків британських глядачів, експерти визначили з-поміж акторів, режисерів, керівників студій, критиків та блогерів, повідомляє The Guardian.

Першу сходинку посів режисер Джеймс Камерон. Серця багатьох шанувальників він завоював, коли, отримуючи в 1998 році свій заслужений "Оскар", процитував свого головного героя зі стрічки "Титанік" і заявив, що віднині він "король світу".

З розривом у 12 років саме його два фільми очолили списки найкасовіших за всю історію кіно - 1,8 мільярдів, які зібрав у світовому прокаті "Титанік", перевершив "Аватар" із 2,7 мільярдів доларів.

Джеймс Камерон

Камерон є засновником компанії зі створення візуальних ефектів та анімації Digital Domain. Він захоплюється новаторськими технологіями, як жоден інший кіновиробник. Якби не 3D, Камерон вигадав би щось інше, адже він завжди має бути в авангарді інновацій, як і близько 20 років тому із фільмом "Термінатор 2".

Безперечним гігантом у світі кіно є Стівен Спілберг, якому віддали другу сходинку. Його видатними стрічками позначається кожне десятиліття: "Щелепи" й "Близькі контакти третього ступеня" у 1970-х; трилогія про пригоди Індіани Джонса та "Інопланетянин" у 1980-х.

Фільми "Парк Юрського періоду", "Список Шиндлера" та "Врятувати рядового Райана" вийшли на екран у 1990-х. У 2002-му році були створені "Спіймай мене, якщо зможеш" та "Особлива думка".

Стівен Спілберг

Недоброзичливці звинувачують Спілберга в тому, що американське кіно витіснили "розважальні" фільми, інші закидають йому показну сентиментальність.

Заснована режисером благодійна освітня організація Shoah Foundation Institute займається висвітленням трагедії Голокосту.

Наймолодшою постаттю в рейтингу є американський актор Леонардо ДіКапріо, який посідає третє місце. Рік 2010-й - це, певно, його рік, завдяки успішним картинам "Острів проклятих" та "Початок".

Леонардо ДіКапріо

Після "Титаніку" ДіКапріо відхилив пропозиції знятися в "Американському психопаті" та "Спайдермені", але катастрофа великого корабля вже винесла його на гребінь світової слави.

ДіКапріо попрацював із такими метрами як Крістофер Нолан, Стівен Спілберг, Сем Мендес. Він знявся у чотирьох стрічках Мартіна Скорсезе, який першим відкрив його "чоловічий" талант.

На четвертій сходинці опинився креативний директор студій Pixar та Walt Disney Animation Studios, режисер мультфільмів "Історія іграшок" та "Історія іграшок 2" Джон Лассетер.

Під його керівництвом були також створені стрічки "У пошуках Немо", "Рататуй" та "ВАЛЛ-І". Свою аудиторію Лассетер визначає як "практично всі, хто дихає".

Джон Лассетер

Свою кар'єру Лассетер розпочав як молодий аніматор студії Disney, втім у 1983-му році його було звільнено. Коли ж у 2006-му студія придбала Pixar за 7,4 мільярди доларів, він узяв у свої руки "креатив" обох студій.

Мультфільм "Історія іграшок 3" став у Британії найкасовішим за всю історію, після "Аватара". У стрічці "Принцеса й жаба" Лассетер відродив традиційну диснеївську ручну анімацію. "Кров Disney тече моїми жилами", - сказав якось він в інтерв'ю Financial Times.

На п'ятому місці знаходиться актор та продюсер Бред Пітт. Його гра завжди перевершувала зовнішність, тому не варто вважати, що у свої 46 років він вже мало чого вартий як актор.

Бред Пітт

Пітта було відзначено як кращого актора на Венеціанському фестивалі у 2007-му за роль у стрічці "Як боягуз Роберт Форд убив Джессі Джеймса".

У Голлівуді він і досі має безпрецедентний вплив та владу. "Жахливий гібрид", такий як "Бренджоліна", становив би загрозу для будь-чиєї акторської цілісності, втім він допомагає Піттові підтримувати свій статус зірки навіть у часи не дуже вдалих стрічок.

Шосте місце посідає режисер Крістофер Нолан, що увірвався до голлівудської режисерської еліти з трилером "Пам'ятай". Його стрічки "Бетмен: Початок" та "Темний лицар" разом заробили у прокаті 1,3 мільярди доларів.

Крістофер Нолан

"Він - холодний хлопець, який робить холодні фільми", - сказав про Нолана один з продюсерів.

Затятий трудоголік із тяжкою вдачею, продюсер-"ветеран" Скотт Рудін посідає сьому сходинку. Дві його стрічки - "Нафта" й "Старим тут не місце" здобули визнання на церемонії вручення "Оскара" у 2008-му році.

Скотт Рудін (у центрі)

Якби цей список складався два чи три роки тому, ймовірно, до нього б не потрапив Квентін Тарантіно, який нині посідає восьму сходинку. Стрічка "Грайндхаус", створена ним "навпіл" із Робертом Родрігесом, обернулася гучним провалом.

Квентін Тарантіно

Однак, Голлівуду до вподоби хороші повернення, й картина 2009-го року "Безславні виродки" стала однією з найуспішніших, зібравши 8 номінацій на "Оскар".

На дев'ятому щаблі знаходиться "срібний лис" - 50-річний актор Джордж Клуні, чия стрічка "Американець", попри невтішні рецензії на кшталт "найнудніший трилер року" став одним з лідерів прокату в Америці.

Джордж Клуні

Завершує першу десятку найвпливовіших фігур у кіногалузі міністр культури Великобританії Ед Вейзі.

До сотні ж найбільш авторитетних діячів потрапили актори Джонні Депп (11 місце), Анджеліна Джолі (18), Кейт Вінслет (29), Кіра Найтлі (38), Крістін Скотт Томас (74) та комік Саша Барон Коен (26).

До Топ-100 увійшли також режисери Рідлі Скотт (15), Тім Бартон (17), Мартін Скорсезе (20), Гіллєрмо дель Торо (37), Гай Річі (56), Софія Коппола (64), Сем Мендес (61), Кетрін Бігелоу (83), Педро Альмодовар (84) й продюсери Пітер Джексон (24) та Джеррі Брукхаймер (45).

Фото з сайтів deceiver, wordpress, fusedfilm, lonelyreviewer, theirearth, Вікіпедії

Реклама:

Головне сьогодні