Тест

Осінні аксесуари: засилля натуральної шкіри та ручного плетіння

Дизайнери пропонують носити восени комфортне взуття на зручних підборах і використовувати максимум натуральних матеріалів. І якщо в одязі проглядається тяжіння до класики та елегантності, то по части аксесуарів можна натрапити на певні протиріччя.

Вважається, що must-have цієї осені - це ботільйони. Майже всі світові дизайнери запропонували до осіннього сезону найрізноманітніші варіанти такого взуття: звичні високі ботільйони з широкою халявою, моделі з відкритим носиком, чобітки на шпильці або з платформою, танкеткою, на товстих підборах та широкій підошві.

Але справжньою родзинкою осінньої взуттєвої моди стануть високі та грубі чоботи на шнурівці. Найсміливішим пропонується взувати навіть подобу чоловічих чобіт: з широким носиком та високою тракторною танкеткою.

Ботильйони від Людмили Кисленко

У моді і повна протилежність такому взуттю - класичні закриті туфлі зі скругленим носиком на середньої висоти підборі-шпильці.

Восени не залишать вулиць не лише туфлі та чобітки, а й навіть легкі босоніжки з тонкими шворками та ремінцями. А от класична шпилька частіше замінюється на товсті високі підбори. Модне взуття декорують різноманітними застібками, хлястиками, мотузками та шнурівкою, фактурною шкірою, контрастними вставками.

Серед кольорів коричнева гама, руді, темно-зелені та гірчичні барви, натуральні анімалістичні забарвлення та фактури. Серед матеріалів груба натуральна шкіра, шкіра з яскраво вираженою муарою, шкіра екзотичних рептилій.

Сучасна мода однозначно пропагує підбори: від зовсім невеличких тоненьких шпильок до екстримально високих в поєднанні з прихованою товстою підошвою. Вийшли з моди чоботи на пласкій підошві, мокасини та балетки.

Взуття на шнурівці від Лілі Літковської

Надзвичайним проривом цієї осені стануть в'язані панчішно-шкарпеткові вироби: від коротких шкарпеток, що сповзають по нозі, з босоніжками та чобітками, до гольфів за коліно та до коліна і товстих гетрів, вдягнутих поверх ботильйонів.

Справжня модниця має додати до свого гардеробу товсті шкарпетки ручної в'язки з косами чи ромбами грубої текстури з рябої пряжі, або, принаймні, гладков'язані гольфи нестандартного кольорового поєднання.

Вітаються і багатошарові панчішні варіанти - шкарпетки поверх панчіх чи гольфів або прозорі фактурні гольфи на в'язані резинкою колготи або легінси у скандинавські візерунки.

Існують навіть унікальні моделі гольфів із металевими застібками-пряжками та шнурівками.

Модні скатані гольфи від Вікторії Гресь

До шкарпеток взувають виключно підбори або взуття у військовому стилі. Нормально сприймаються і поєднання з босоніжками.

Плетені гігантські коміри, візерунчасті манішки, широкі тонков'язані шалики, довжелезні шарфи з бахромою та китицями, хитросплетені бактуси - наявність цих деталей в костюмі лише вітається.

Поруч з цим окреме місце восени посядуть в'язані шапки. Вже кілька попередніх зимових сезонів теплі головні убори не були в моді. Тепер цю прикрість виправлено, і модниці можуть сміливо носити теплі в'язані резинкою шапочки з відворотом.

Увірвалися на світові подіуми і пишні берети ручної в'язки з пухнастого кашеміру.

Рукавиці від Rito

Модними цієї осені будуть рукавички, рукавиці і муфти, в'язані вручну, оздоблені плетеними візерунками.

Навіть тонкі текстильні рукавички, не говорячи вже про звичні нам шкіряні, стануть актуальними восени як данина стилю строгих 50-х та яскравих 70-х років. Особливо популярними будуть довгі розширені мушкетерські шкіряні рукавички яскравих кольорів.

І хоча основна осіння гама не балує яскравими кольорами, для шкіряних аксесуарів допускається все ж таки використання полум'яного червоного, рожевого, бузково-фіолетового і трав'янисто-зеленого.

Загалом все, що пов'язане зі стилем 50-х років, буде актуальним: рукавички, фетрові капелюшки, комірці, строгі класичні невеликі сумочки. Підбір до костюму аксесуарів в одному кольорі та матеріалі знову стане правилом хорошого смаку.

Сумочка від Анни Бублик

Тверді клатчі вже не так популярні, але модницям варто звернути увагу на невеликі м'які сумочки з тонкої шкіри чи замші: їх можна носити через плече або за петельку на зап'ястку.

Актуальними восени будуть сумки-портфелі на металевій застібці або на пряжці - дещо видозмінений варіант знаменитої Біркін. Такі сумки, як правило, носять в руці, але вони доповнюються довгою ручкою на плече.

Вдалими кольорами для сумок стануть руді та матово-чорні відтінки натуральної шкіри, а також темний зелений, бордовий у варіанті зістареної потертої та з ефектом засмальцьованої шкіри. Дизайнери використовують також фактурну шкіру страуса, пітона, риб'ячу шкіру, а також повертають до моди замшу.

Більш молодіжним варіантом можна вважати і досі модні великі сумки-баули зі шліфованої м'якої шкіри, які носять на плечі. Такі сумки прикрашають кишеньками та блискавками, шкіряною бахромою чи китицями, шнурівкою, тисненням.

Сумка-баул від Людмили Кисленко

Дизайнери пропонують також великі в'язані сумки, часто в поєднанні з натуральною шкірою.

Продовжується мода на тонкі шкіряні паски. Їх вдягають поверх трикотажних та в'язаних кофтин і светриків. Більш широкими пасками, оздобленими металевими прикрасами, опоясують пальта, шубки, товсті кардигани та куртки. Зустрічаються і паски-ланцюжки з матового металу латунного, мідного та чорного кольорів.

Кількість прикрас в осінніх ансамблях зведено до мінімуму. Це, в основному, етнічні речі ручної роботи або ж класичні витончені стильні прикраси. Своєчасними будуть великі плетені сережки, широкі текстильні та шкіряні браслети, плетені багатоколірні опліччя.

Серед металевих прикрас однотонні круглі сережки з відчеканених пластин, шароподібні кліпси, тонкі металеві обідки, витончені довгі металеві ланцюжки.

[L]

У моді також перли. Але лише у варіанті сережок-цвяшків та короткого намиста при шиї, при чому одночасно можна носити неосяжну кількість таких ланцюжків. А от довгі нитки перлів не актуальні.

Серед ювелірних виробів варто звернути увагу на персні, підвіски з великим камінням, ланцюжки з широкими ланками, дуті сережки при вушках та неширокі цільні браслети.

У зовнішньому вигляді намітились тенденції до скромності та цнотливості. Акуратні зачіски у стилі "Сніданок у Тіффані", зачіски каре або ж скромно вкладене волосся, простий макіяж, скромний манікюр - саме так має виглядати сучасна модниця.

Прихильницям більш вільних манер стилісти радять вкладати волосся косами, якщо воно довге, або просто зачісувати назад, якщо воно більш коротке. Допускаються стрілки в макіяжі очей, популярні у 70-ті роки, але тепер вже не такі синяво-чорні, як колись.

Не модним цієї осені вважається мереживне взуття, взуття з довгим носиком, голі ноги, сумки з бамбуковими або дерев'яними ручками, паски з металевих елементів. Варто відмовитись від лакової шкіри, пластикової біжутерії, прикрас з натуральних матеріалів.

Фото "Української правди. Життя" та FWU