Тест

Королівські сукні від Стефана Роллана

У Києві з великим шумом презентував свою колекцію haute couture осінь/зима 2010-2011 французький кутюр'є Стефан Роллан. Ця гучна подія наробила галасу більше, ніж увесь Український Тиждень Моди.

Минув уже рік з того часу, як у Києві демонстрував свою колекцію haute couture Еллі Сааб.

Стефан Роллан теж не вперше відвідує Україну. Раніше кутюр'є приїздив до Києва як очільник дому Scherrer. "Це мій другий візит до Києва. У Києві приємно працювати", - пояснив дизайнер.

Серед клієнток талановитого кутюр'є Королева Котару, яка стала міжнародною іконою стилю, Шеріл Кроу, Лайза Мінеллі, Бейонсі, Ріана, Мірей Матьє, Кароль Буке та Джекі Колінз.

"Мені подобається одягати різних жінок, з різними формами, різним характером. У мене немає музи. Кожна жінка дає мені щось нове", - пояснив Стефан Роллан.

"І я не маю єдиної музи серед жінок!", - додав французький дизайнер.

Зараз кутюр'є виготовляє вишуканий одяг і для супутників своїх клієнток.

"Мода в моїй крові з семи років. Я роблю те, що в мені закладено. Перше вбрання я зробив у чотири роки. Тобто можна сказати, що я був народжений, щоб стати кутюр'є. Я роблю те, для чого народився", - розповів всесвітньо відомий дизайнер.

Стрімка кар'єра Стефана розпочалася у 20 років і вже за 10 років він став наймолодшим кутюр'є. Три роки тому дизайнер нарешті відкрив власний модний дім. Сьогодні 43-річний кутюр'є один з небагатьох, хто спроможний заробляти саме на сукнях haute couture.

"Дехто каже, що висока мода закінчилася, але це неправда. Висока мода досі жива і дихає на повні груди. Я, наприклад, працюю тільки у високій моді", - заявив дизайнер.

Висока мода від Стефана Роллана приближена до життя. Вона доступна, не вичурна і не комічна. Через це речі від Роллана такі затребувані серед жінок світу.

"Мій основний прибуток надходить саме від високої моди", - зізнався дизайнер.

Найдорожчим вбранням, яке колись у своєму житті виготовляв кутюр'є, була весільна сукня для нареченої шейха. Її оцінили у півмільйона євро. Декоровану камінням складну сукню з 8-метровим шлейфом відшивали три місяці, і як стверджує Стефан, всі були щасливі.

Стефан Роллан пояснив успішність того, що робить: "Витоки високої моди - це явище дуже наближене до звичайного одягу. І зараз висока мода дуже орієнтовна на справжній ринок".

"Існує перелік клієнтів, яких потрібно вдягати відповідним чином. Це політичні леді, знаменитості, мільярдери, королівські особи. Вони мають соціальне життя, яке вимагає відповідного вигляду. Якщо ж ставитись до моди як до гри або забави, то ви вбиватимете високу моду", - додає він.

Стефан впевнено одягає своїх клієнток у коштовні сукні: "Економічна криза трохи ускладнила життя. Але висока мода - то інший ринок. Я маю щастя працювати з людьми, у яких менше проблем, ніж у інших".

Кутюр'є серед небагатьох, хто особисто зустрічається зі своїми клієнтками. Для цього зазвичай скромний дизайнер попросив у своєму райдері окреме приміщення для зустрічі з клієнтками. А такі серед українок є, як зізнається Стефан.

"У мене є клієнтки у Києві. І навіть чимало, чесно кажучи. Я не називатиму їхніх прізвищ саме через те, що це мої клієнтки", - пояснив дипломатичний Стефан.

Шуткують, що після показу дизайнера у Києві, клієнток у нього побільшає. "В українських жінок дуже гарний смак", - зауважив дизайнер.

"Я нічого не знаю про українську моду", - зашарівся французький кутюр'є. "Але я приїхав для того, щоб дізнатись та ознайомитись з українською модою. Я впевнений, вона у вас чудова", - розсипався у компліментах Стефан.

Ця сукня важить 40 кг

Дизайнер дуже хотів побачити Київ, але для цього в нього просто забракло часу через підготовку до дефіле.

"Я привіз до України світ мрії, і це робить мене щасливим", - захоплено промовив про свою колекцію молодий кутюр'є.

Демонструвати шедеври від Стефана Роллана приїхали до України, і дехто з них на батьківщину, топові моделі: Вікторія Куропятнікова, Жужу Іванюк, Алла Костромічова, Ясніна Муратовіч, Сніжана Онопка та анонсована Кароліна Куркова. До слова, топ-модель скоро відсвяткує перший день народження свого сина.

Роберт де Ніро, на чий приїзд так очікувала столична публіка, у Києві так і не з'явився. Пояснюють, через раптові проблеми в особистому житті. Зате поспішив на подію живий-здоровий Жан Клод Ван-Дамм, чия присутність на світських заходах у Києві останнім часом мало кого дивує. "У вас дуже багато вродливих жінок", - пояснює голлівудський актор.

Потрапити на шоу міг кожен охочий, а не так, як це зазвичай відбувається на тижні моди - за особистими запрошеннями від дизайнера. Запрошення на свято моди цього разу надійшли у вільний продаж. Квиток у першому ряду коштував 1000 доларів, у другому - 400, а у третьому - вже 250 доларів. Далі - дешевше: 1000 та 300 гривень, як на хороший концерт.

Виручені кошти обіцяють пустити на благочинність. Але на питання про те, скільки самій організації, що займалась візитом французького майстра, довелося витратити на приїзд колекції кутюр'є до Києва, її президент утримався від відповіді.

Пригощали гостей скромно - лише алкоголем. Показ зібрав не так багато осіб серед медійних облич та гламурних тусовщиків. Були в залі і вільні місця.

Ще раніше Стефан Роллан зізнавався, що просто обожнює вечірки зі строгим дрес-кодом. Та навіть це не стало перепоною для київської публіки вбратися за своїм смаком, а не за належним у запрошенні дрес-кодом.

Кутюр'є поділився, з якими речами у валізі власне він навідав Київ: "Особисто мені подобається не ускладнювати собі життя. Тому, чорне, чорне і чорне. Трохи синього, трохи сірого. Такі речі легко поєднувати між собою".

Стефан Роллан дуже трепетно поставився до своєї роботи. Він особисто готував кожну модель перед виходом, поправляв дівчатам сукні та волосся. Чого не скажеш про моделей. Манекенниці зі світовим ім'ям, топ-моделі відпрацювали показ у півсили. Вони наздоганяли одна одну на подіумі, а Сніжана Онопка, що виходила на фінальний вихід у сукні нареченої ризикувала взагалі впасти долілиць через необережність подруг по цеху, що наступили на її шлейф.

Підготовка колекції зайняла два місяці, але то була дуже інтенсивна робота, як визнає дизайнер.

Найдорожчі сукні з представлених коштують близько 60 тисяч євро. Найціннішою ж є сіра сукня з рюшачато-пластинчастим шлейфом. Вона важить 40 кілограмів і самому дизайнерові важко було уявити, як модель в ньому дефілює подіумом. До слова, символічно - саме її обрали для фото на рекламний плакат київського показу.

Сукні-кокони з архітектурними рукавами, стікаючі форми складних драпіровок з накладанням шарів тканини, багатошарові пластинчасті та пелюсткові спідниці, вируючі шлейфи та блискучі коштовні оздоби - таку колекцію показав у Києві паризький кутюр'є.

Колекція насичена поєднанням цупких тканин з майже невагомими в чорній, сірій, темно-синій гамі, перламутрово-сірій і чистому бежевому, а також сукнями з переходом кольору, пофарбованими вручну.

"Колекція Стефана просто чудова. Я б хотіла, щоб люди відчули це. Щоб вони побачили загальну красу та деталі, скільки в цьому роботи, і яка він талановита людина. Це неначе привезти Париж до Києва", - захоплено розповідала подруга Роллана, топ-модель Кароліна Куркова, яка після нещодавньої декретної відпустки знову вийшла на подіум у шоу від кутюр'є.

До цього Кароліна не працювала з дизайнером. Але саме з нею у чорній сукні, а не з нареченою, вийшов на уклін до публіки Стефан Роллан.

Стефана Роллана з показом до Києва запросила Міжнародна меценатська організація Top Ukraine

Фоторепортаж з червоної доріжки читайте на TabloID