Тест

Палестинець малює в Україні найбільшу картину світу

Палестинець Джамаль Бадван, який вже 20 років живе в Україні, в складському приміщенні на овочевій базі малює найбільшу картину в світі.

Жодна студія не змогла б вмістити полотно розміром 300 квадратних метрів, тож художник обрав більше приміщення. В імпровізованій майстерні працює обігрівач, але все одно холодно, пише "Сегодня".

Поперек кімнати натягнуті канати, на яких лежить полотно. На стіні висить ескіз. На ньому зображений сюжет зі Святого Письма, коли Мойсей приніс євреям 10 заповідей. У центрі картини три церкви - мусульманська мечеть, християнський собор і єврейська синагога.

"Всі ми віримо в одного Бога. Обряди і традиції всього лише різні шляхи до нього. Ідея картини виникла 4 роки тому, коли 10-річний син запитав, хто ж він, мусульманин чи християнин. Дружина у мене православна українка. Сина виховуємо в терпимості до всіх релігій. Я пережив три війни, і у всіх приводом для ворожнечі була релігія. Хочу, щоб люди перестали вбивати тільки тому, що хтось ¬ щось читає Тору, а хтось Коран", - зауважив художник.

За його словами, найкращий спосіб привернути увагу людей до проблеми - зробити щось екстраординарне. Працює Джамаль вже півроку, і до березня картина повинна бути готова. Презентувати полотно збираються навесні на кіностудії ім. Довженка, а потім у планах художника - об'їхати з нею весь світ.

До слова, на овочевій базі встановлено маленьку відеокамеру, яка для Книги рекордів України фіксує, що Джамаль Бадван працює цілодобово.

"Він вже кілька разів непритомнів від втоми і парів фарб", - зізнається його друг Мухаммед.

Коли не малює, Бадван розраховує схему каркаса для картини. Він повинен бути міцним, адже полотно потягне на дві тонни. До речі, на картині зашифровано 7-буквене послання з давньоєгипетського, грецької, китайської та фінікійського алфавітів.