Кінець епохи: проявлено останню плівку Kodachrome

— 31 грудня 2010, 09:27

Фірма Kodak почала випускати цю плівку в 1935 році. Kodachrome стала тоді першою кольоровою плівкою, що надійшла в широкий продаж, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Вона швидко здобула популярність в усьому світі, оскільки чудово передавала кольори і дуже довго зберігалася, не вицвітаючи.

Саме цю марку протягом десятиліть вибирали для себе друковані засоби масової інформації. Використовували Kodachrome і в кіноіндустрії. А в 1973 році Піл Саймон навіть написав пісню під назвою Kodachrome.

Однак у 2009 році Kodak оголосив про припинення її виробництва: плівка не витримала конкуренції з цифровою фотографією.

Обробка Kodachrome - завдання доволі складне, воно вимагало особливих знань, і єдиною у світі лабораторією, де дотепер можна було її проявити, залишалася канзаська Dwауnе's Photo. Останню плівку особисто відзняв її власник Дуейн Стейнле.

В останні місяці фірма Dwауnе's Photo ледь справлялася із замовленнями на проявку Kodachrome: сюди зверталися фотографи, які довгі роки зберігали свої плівки необробленими.

Один з них приніс відразу 1580 рулонів, на яких - винятково знімки залізничних локомотивів. За проявку близько 50 тисяч кадрів він заплатив майже 16 тисяч доларів.

Один з найвідоміших шанувальників культової плівки - Стів Маккарі з журналу National Geographic - фотограф, що зняв портрет афганської дівчини Шарбат Гули з пронизливими зеленими очима.

Знімок, поміщений на обкладинку журналу в 1984 році, став одним із найвідоміших в історії фотографії. Однак сама Шарбат (її ім'я трималося в секреті протягом довгих років) не бачила цього знімка - до 2003 року, коли її знайшла знімальна група, що працювала над документальним фільмом.

І саме Маккарі одержав від фірми Kodak останню вироблену нею плівку Kodachrome. На ній, як і на будь-якій стандартній 35-міліметровій плівці, - 36 кадрів. І фотограф відправився з нею в Індію, щоб відзняти життя племені, що живе на межі зникнення.

Свою останню плівку Kodachrome Маккарі приніс у лабораторію Dwауnе's Photo кілька місяців тому.

Реклама:

Головне сьогодні