Фільм про Чорнобиль – у конкурсі Берлінале-2011

— 19 січня 2011, 18:08

У лютому цього року в Берліні відбудеться світова прем'єра фільму про Чорнобильську трагедію "В суботу". Дія фільму розгортається в українському місті Прип'ять, в суботу 26 квітня 1986-го року - в день аварії на Чорнобильській АЕС.

Автором сценарію і режисером виступив вже відомий в Україні та Росії, і на пострадянському просторі режисер і сценарист Олександр Міндадзе, повідомляє "Німецька хвиля".

Фільми, зняті за сценаріями Міндадзе, двічі отримували нагороди Берлінале. У 1991 році - "Слуга" (приз Бауера) і в 1995 році - "П'єса для пасажира" ("Срібний ведмідь").

Один з продюсерів картини, киянин Олег Кохан каже: "Те, що створення фільму про Чорнобильську трагедію підтримали три країни - Росія, Німеччина та Україна, доводить, що ця тема важлива не тільки для українців".

Стрічка "В суботу", яку знімали в Україні, конкуруватиме на 61-му Берлінале з 15 фільмами, серед них роботи з Угорщини, Аргентини, Ірану, а ще дебютна робота американського режисера Джесі Чандора з Кевіном Спейсі і Демі Мур у головних ролях. Журі цьогорічного Берлінського кінофоруму очолить Ізабелла Роселліні.

Продюсер фільму "В суботу" Олег Кохан також розповів, що для нього важливо, що фільм вийшов правдивий, без ідеологічного пафосу та шаблонів:

"У ньому занурюєшся в атмосферу тих часів і розумієш, що минуло вже майже 25 років з квітня 1986-го, і багато що змінилося. Так, тоді люди з одного боку були обмежені ідеологічними шорами, а з іншого боку - безроздільно довіряли і владі, і один одному - адже нічого поганого не може трапитись в "країні мирного атому". І разом з катастрофою зруйнувалося як погане, так і те, що, можливо, було цінне - система координат дружби і кохання. І ця втрата болюча".

Зйомки фільму про Чорнобиль проходили навесні і влітку минулого року в українських містах - Світлодарськ та Енергодар, а українська прем'єра запланована на весну 2011 року. Бюджет фільму - 3,2 мільйони євро. Берлінський кінофестиваль проходитиме з 10 по 20 лютого в Берліні.

Реклама:

Головне сьогодні