Розпочалася боротьба за "Золотого ведмедя" Берлінале

— 10 лютого 2011, 12:40

У головний конкурс Берлінале 2011 запрошено 17 фільмів. Серед них "Туринський кінь" угорського класика Бели Тарра, режисерський дебют британського актора Ральфа Файнса "Кореолан", турецька стрічка з промовистою назвою "Наше велике горе" режисера Сейфі Теомана.

Вім Вендерс представить у Берліні поза конкурсом свій новий фільм "Піна", а великий документаліст Вернер Херцог покаже 3D-версію стрічки "Печера забутих снів".

Відкриється фестиваль позаконкурсним показом "Залізної хватки" братів Коенів, рімейка культового вестерну 1969 року. Фільм отримав 10 номінацій на Оскара.

Якщо європейську прем'єру братів Коенів на Берлінале можна вважати, перш за все, тріумфом фестивального керівництва, то запрошення до головного конкурсу стрічки "У суботу" - знаковий етап у кар'єрі режисера Олександра Міндадзе, пише Бі-Бі-Сі.

[L]Фільм "У суботу" оповідає про перший день Чорнобильської катастрофи. Це спільна робота української компанії SOTA Cinema Group, німецької "Баварія Фільм" і двох російських компаній "Пасажир" та "Нон стоп продакшн".

Олександр Міндадзе визначив жанр свого фільму як "екшн почуттів".

"При всіх відомих реаліях катастрофи, я перш за все досліджував феномен людини в ситуації катастрофи у філософському розумінні цього слова. Картина " У суботу "- це фільм не стільки про Чорнобиль, скільки про російський характер, а аварія - запропоновані обставини", - сказано в заяві режисера.

Хоча всі персонажі фільму "У суботу" - "смертники серед смертників", Міндадзе не позбавляє глядача надії.

"Навколо постійно щось підривають, суцільні природні та техногенні катаклізми сиплються на нас з усіх боків - і, тим не менше, людина продовжує жити, продовжує чогось радіти, людське перемагає навіть у хвилину усвідомлення приреченості", - вважає режисер.

Фільм з бюджетом в 3,2 мільйони доларів проведений спільно Росією, Німеччиною та Україною. Зйомки проходили в Донецькій і Запорізькій областях. Оператор картини - Олег Муту, володар Золотої Пальмової гілки, що зняв головні фільми румунської "нової хвилі" і культове "Щастя моє" Сергія Лозниці.

61-й МКФ в Берліні триватиме з 10 по 20 лютого.

Фестиваль проходить в залах, побудованих на руїнах Берлінської стіни. У наші дні він змінив імідж і став майданчиком, на якому кіно зі Східної та Центральної Європи успішно конкурує із західними картинами, а європейський кінобізнес намагається змагатися з глобальною індустрією.

На фестивалі акредитовано майже 20 тисяч працівників кіноіндустрії і чотири тисячі журналістів, а публічні покази відвідують понад триста тисяч глядачів.

Міжнародне журі на чолі з актрисою Ізабеллою Росселіні працюватиме в неповному складі: іранець Джафар Панахі був засуджений до шести років тюремного ув'язнення у себе на батьківщині незабаром після того, як прийняв запрошення стати членом журі Берлінале.

На знак солідарності з іранським режисером-дисидентом фестиваль покаже ретроспективу його фільмів.

Реклама:

Головне сьогодні