З Каїрського музею викрали статуї Тутанхамона

— 14 лютого 2011, 10:21

Експонати були викрадені з музею, який знаходиться в безпосередній близькості від центральної площі Тахрір, де протягом останніх трьох тижнів проходили масові демонстрації проти колишнього правителя Єгипту Хосні Мубарака.

Мародери пробралися в музей ще 28-го січня, користуючись хаосом, що запанували під час масових заворушень, повідомляє ВВС з посиланням AFP та міністра у справах старожитностей Єгипту Захі Хавасса.

[L]Серед вкрадених об'єктів культурної цінності вважаються статуя юного староєгипетського фараона Тутанхамона з позолоченого дерева і частина іншої статуї того ж правителя.

Крім того, злодії забрали вапнякові статуї фараона Ехнатона і його дружини Нефертіті, бюст принцеси Амарал, амулет у формі жука-скарабея, що висить на мумії, і цілий ряд інших предметів стародавньої культури.

За фактом розкрадання вже заведено кримінальну справу і в даний момент місцева поліція займається допитом підозрюваних.

"Представники правоохоронних органів і військові планують провести допит злочинців, які вже знаходяться під вартою", - запевнив Хавасс.

Музей, заснований в 1858 році французьким єгиптологом Огюстом Марієттом, перебував під захистом військових і цивільних добровольців протягом трьох тижнів після початку протестів.

У будівлі зберігаються близько 100 тисяч експонатів, з яких, мабуть, найвідомішим є нібито прокляте скарб з гробниці Тутанхамона.

Реклама:

Головне сьогодні