Знайдено посмертне фото Шопена

— 11 березня 2011, 11:13

Польський фотограф і галерист Владислав Жуховскій з Гданська заявив, що йому вдалося виявити посмертну фотографію Фредеріка Шопена,

Дагеротип, нібито зроблений Луї-Огюстом Біссон, Жуховскій придбав у якогось шотландця, повідомляє Лента.ру з посиланням на The Associated Press.

Знімок, на якому композитор зображений на смертному одрі, датований 1849 роком.

Представниця Музею Шопена у Варшаві заявила, що не може підтвердити справжність знімка, оскільки ще не бачила його. При цьому, повідомляє польський портал Fakt, вона вважає, що фотографія цілком може виявитися справжньою.

Якщо справжність знімка буде підтверджено, знахідку польського галериста можна буде назвати сенсаційною. На сьогоднішній день у світі відомо лише дві фотографії Шопена, обидві прижиттєві. Одну з них зробив саме Луї-Огюст Біссон, причому теж в 1849 році.

На користь автентичності фотографії може свідчити те, що смерть Шопена, який помер 17 жовтня 1849 року в Парижі, стала великою подією в світі мистецтва Франції. Після смерті композитора відомий скульптор Огюст Клезінже, автор надгробного пам'ятника Шопена на кладовищі Пер-Лашез, виготовив його посмертну маску і гіпсовий зліпок рук, і Біссон, відомий у той час фотограф, цілком міг зробити посмертну фотографію.

Реклама:

Головне сьогодні