Художники влаштували акцію протесту проти Kyiv Fashion Park

— 28 березня 2011, 14:55

У суботу столичні художники виступали проти облаштування Пейзажної алеї арт-об'єктами без проведення громадських слухань. Основною претензією було те, що обмежене колом українських багатіїв шляхом голосування гаманців обирало арт-об'єкти для всього міста:

"Це не той випадок, коли дарованому коневі в зуби не дивляться. За розкішним фуршетом зібралася певна кількість людей, і вибрали те, на що нам тепер дивитися роками та навіть десятиліттями. Вони обрали це для нас. А я - за те, щоб це обирали мешканці міста, професійні художники та експерти", - зауважив учасник акції художник Микита Кадан.

Микита наполягає на необхідності проведення публічних зборів, аби аукціонний продаж не був єдиним виборчим процесом. Проведений аукціон художник називає "голосуванням гаманців", а виставку Kyiv Fashion Park, проведену в "Мистецькому Арсеналі" - "шедевром некомпетентності".

Протестувальників підтримала також художниця Жанна Кадирова, чия інсталяція "Форма світла" була продана на благодійному аукціоні: "Лавки передусім мають бути функціональними. Вони ж будуть з бетону та кахелю, а тому на них ніхто не зможе сісти: влітку на них буде надто спекотно сидіти, а взимку - надто холодно".

Організатор Артур Белозьоров розкритикував роботи Андре Тана та Лілії Пустовіт: "Чому проектуванням лавок займалися люди, які зазвичай працюють над дизайном одягу? Це ж абсурд! Це все одно, що люди, які виробляють ковбасу почали би організовувати покази мод".

На акцію також завітав організатор Kyiv Fashion Park Олександр Соколовський. Він зауважив, що розробкою проекту займалася експертна група, до якої входили зокрема мистецтвознавець Андрій Соловйов та директор "Мистецького Арсеналу" Наталя Заболотна.

Олександр додав, що на прохання Жанни Кадирової та Назара Білика до проекту були внесені зміни. Від початку, усі арт-об'єкти мали бути розташовані на верхньому ярусі алеї. Відтепер декілька об'єктів буде перенесено на нижній ярус, аби врівноважити композицію.

Соколовський також звернув увагу на те, що впровадження проекту зможе не лише естетично прикрасити алею, але й врятувати її від можливої забудови.

"Наразі землю на Пейзажній алеї в обсязі приблизно 2 гектари намагається продати фірма "Шанс". Якщо ми поставимо арт-об'єкти, які будуть охоронятися, то це буде зробити складніше", - зауважив він.

Акція протесту привернула увагу не лише учасників проекту, але й пересічних мешканців Києва. Киянин Антон Сотников часто приходить з донькою погратися на Пейзажну алею. Він виступає за зведення нових арт-об'єктів, але вважає що проведеня громадських слухань було би доцільним: "Для того, аби встановлювати тут об'єкти, має бути проведений певний конкурс, аби об'єкти створювалися у якомусь певному стилі. Має бути гармонія. Я вважаю, що лавку у формі кавуна не можна ставити поряд з такими будинками, що розташовані на Пейзажній алеї. Але, наприклад, ідея зробити лавку у формі килима дуже вдала - вона ніби запрошує присісти. Тому більшість людей має право вибрати, на чому їм сидіти".

Кінець-кінцем, учасникам вдалося досягти згоди. Олександр Соколовський підписав "Вимоги художньої спільноти", де групою художників було сформовано наступні вимоги щодо проекту Kyiv Fashion Park:

Проведення публічних слухань за участі місцевих мешканців та преси

Оголошення відкритого конкурсу

Створення компетентної незалежної комісії

Публічне оголошення результатів конкурсу і роботи комісії

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні