Театральний березень. Шорт-ліст

Прем'єр цього театрального сезону в масі своїй були тьмяними і малоцікавими, а з початку 2011 року театр і зовсім пустився в непристойний водевільний пляс. Державна невігласька політика і тотальна байдужість та безкультурність вітчизняних "чинуш", змушують художніх керівників забути про театр як мистецтво і займатися дешевим обслуговуванням нехитрих смаків публіки і бездарних драматургів, що платять за свої ж постановки гроші, що звісно нікому не робить честі.

В березні варто відвідати зовсім кілька вистав і вважати свій обов'язок перед "високим" виконаним, на жаль.

9 березня в Молодому театрі на малій сцені можна побачити гострий спектакль за першою п'єсою іспанця Антоніо Буеро Вальєха "В палючій пітьмі".

Це робота молодих акторів театру, що два роки назад закінчували нею університет Карпенка-Карого. Це перший театральний текст Вальєхи, написаний вже зрілою людиною, яка пройшла Громадянську війну, режим Франко засудив його до страти, в останню мить замінивши вирок ув'язненням.

"В палючій пітьмі". Фото з сайту Молодого театру

"В палаючій пітьмі" - дуже не властивий українській сцені жорсткий і високоінтелектуальний текст. В пансіон для сліпих підлітків прибуває новенький - Ігнасіо, в сильному бунтівному виконанні Марка Доробота. Підлітків вчать жити в ілюзорному світі, так начебто вони зрячі, лицемірством і самообманом пронизаний їх світ, Ігнасіо ж воліє горіти в пекельній реальності, йому дуже хочеться бачити сонячне світло, обличчя дівчини, але він не може. Він агресивно ставиться до тих, хто сповідує самообман, а пансіон є метафорою соціуму, де всі як і сліпі герої спектаклю носять рожеві окуляри.

24 березня в Молодому театрі варто побачити останній хіт цього театру, чорну комедію "Четверта сестра" поляка-іммігранта Януша Гловацького.

"Четверта сестра" - угарна комедія, де майже чеховські три сестри, звуть їх тільки інакше, живуть собі в Москві, в 90-ті, і намагаються поїхати в Америку, куди завгодно, тільки б подалі від злиднів, бандитів і життя повного лаж і несправедливості. Батько-алкоголік, старша сестра - коханка політика, середню кидає режисер з Голівуда, у молодшої нареченого вбивають при розборках прямо перед весіллям, а четвертий - хлопчик Коля, якого сестри переодягають в проститутку, про яку і знімає кіно американський режисер.

"Четверта сестра". Фото з teatre.com.ua

Вся жорстокість і безсенсовість життя, де реклама, гроші, і кілери правлять світом одягненні режисером Сатніславом Мойсеєвим в сталеві щити - декорації міських районів, де всім на всих наплювати. Якби в Україні була потужна театральна культура "Четверту сестру" могли б розтягати на цитати.

6 і 31 березня в центрі сучасного театру "ДАХ" покажуть давню і чудову виставу Влада Троїцького за п'єсою Кліма "Театр сміху і гріху, любовний вертеп, або український Декамерон".

П'єса сповнена чорного гумору, іронії і любові, на гоголівський манір Клім сплів український колорит, справжність, і вічні питання, про любов, про вірність, про смерть, про бога. В коловороті подружніх зрад, сільського життя, життя біля землі, живуть міфічні персонажі: Смерть, Чума, чорти, а також герої українських анекдотів: піп, сварлива жінка, приблуда.

"Театр сміху і гріху, любовний вертеп, або український Декамерон". Фото з сайту театру "ДАХ"

13 і 20 березня в Театрі на Подолі пройде свіжа прем'єра актора театру Ігоря Славінського за французькою комедією ситуацій Марка Камолетті "La bonne Anne, або як вберегти сімю".

Вистава має лише розважальний ефект, і доволі грубуватий присмак, гумор її приходиться ломом по голові глядача. Є нудьгуюча пара, що живе в достатку, кожен має коханця і коханку на стороні, і на всих лише одна, але дуже балакуча і безпосередня служниця - Анна.

Сюжет коротко: чоловік дурить дружину, дружина дурить чоловіка, разом вони дурять служницю і всі начебто їдуть за місто у справах. А насправді кожен в тиху приводить свою "зраду" в дім, вважаючи, що друга половинка зараз на виїзді. І лише завдяки тому що Анна, вирішила зекономити гроші і нікуди не поїхала дві пари в одному дому під нестримний регіт глядачів таки розійдуться ні разу не запідозривши нічого такого. По суті смішна, але абсолютно порожня вистава, шаблонну любовну комедію середньої руки рятувала лише Анна Булітко, чия фонтануюча гра є єдиною принадою спектаклю.

"La bonne Anne, або як вберегти сімю"
Реклама:

Головне сьогодні