Тест

Андрухович пропонує "взути" владу солідарною дією

Письменник Юрій Андрухович пропонує зібрати "альтернативну Шевченківську премію" для Василя Шкляра, який відмовився від справжньої Шевченківської премії.

"Ця ситуація може стати феноменальною можливістю для громадянського суспільства трахнути владу ненасильницькою солідарною дією. Для цього треба зібрати для Василя Шкляра ту саму суму, щоб він таки отримав премію, але вже не від "панства", себто державної верхівки, а від народу", - заявив Андрухович порталу "Буквоїд".

"Скільки там тої премії - 280 тисяч? Треба створити незалежний оргкомітет зі збору альтернативної Шевченківської премії для Василя Шкляра. Я перший даю тисячу. Якщо нас таких буде 280, ми їх взуємо", - додав він.

Андрухович зазначив, що своє ставлення до Шевченківської премії він сформулював наприкінці 1990-х років: "Її не можна брати, бо від неї смердить".

"Ця премія завжди оповита конфліктами, доносами, інтриґами, у неї зла аура і зла карма. Передусім тому, що її - як за часів совдепу, так і незалежних - контролює найвища влада країни. А всім відомо, яка в нашій країні найвища влада", - сказав письменник, наголосивши, що "Тарас Григорович (Шевченко) тут ні до чого, це просто користування його іменем".

[L]Андрухович припустив, що "Василь Шкляр ішов до цієї премії все своє дотеперішнє життя", але коли отримав її рішенням комітету, почалися "конфлікти, доноси, інтриґи".

"Ситуація зрозуміла [...]: Табачник наказав, Красовицький виконав, Мірскій додав смороду", - переконаний письменник.

"Що мені не зрозуміло: відмова Шкляра. Тобто навіть не вона, а всі ці компліменти верховному табачнику, себто Вікторові Федоровичу: я Вас шаную, я до Вас із незмінною повагою. Той віддячив сторицею і премії не дав. До кого було це звертання "з незмінною повагою"? До зека?! До душителя всього українського?! Поганий Табачник і добрий Янукович?!", - обурився Андрухович.