Кінопрем’єри тижня: Пригоди у власній уяві

Від 31 березня в українських кінотеатрах демонструються: фантастичний бойовик "Заборонений прийом" Зака Снайдера, фантастичний трилер "Початковий код" Дункана Джонса, трилер "Безмежний розум: Області пітьми" Ніла Берґера, комедія "Дружина напрокат" Денніса Дуґана та фантастичний анімаційний фільм "Зоряні воїни: Шлях крізь Всесвіт 3D" Керра Ху.

Видатний фільм категорії "Б"

Схоже, що у своїй новій стрічці "Заборонений прийом" Зак Снайдер віддав шану американським фільмам категорії "Б", і довів, що його фантазія справді не має меж.

Стрічки категорії "Б", які йшли у кінотеатрах на одному сеансі з дорогими блокбастерами, завше представляли низові жанри: горор, трилер та комедію. А після розпаду студійної системи за "другосортне кіно" взялися незалежні продюсери та молоді режисери.

Їхні картини розповідали про таємне життя жіночих в'язниць і борделів, змальовували небезпечні пригоди байкерів, розповідали про маніяків, а також про чесних месників і поліцейських. У фантастичних фільмах і горорах можна було подибати найхимерніших монстрів. Їхній сюжет складався здебільшого з бійок, переслідувань та проявів відвертої сексуальності.

"Заборонений прийом" вочевидь виростає саме з цих "другосортних фільмів". Проте Снайдер перетворив типову "трешову" історію про сексуальних дівчат, яких мучать в домі терпимості, на сміливий і дуже видовищний жіночий варіант "З00 спартанців". Якби у Роджера Кормена були 82 мільйони доларів, які Зак Снайдер витратив на фільм, він би зняв саме таке кіно.

У картині йдеться про двадцятирічну дівчину на прізвисько "Барбариска", яку жорстокий вітчим обманом відправляє у психіатричну лікарню. Дія відбувається у 1950-х, коли методи лікування психічно хворих були не надто гуманними, тож на дівчину очікує лоботомія, яку "замовив" вітчим у одного з санітарів.

До приїзду хірурга залишається п'ять днів, і Барбариска намагається втекти із лікарні. Шляхом до порятунку виявляється власна уява, в якій дівчина будує паралельну реальність. Барбарисці здається, що вона потрапляє до борделю, в якому дівчат утримують силоміць. Заправляє у закладі жорстокий бандит Блу, і він вбиває усіх, хто наважується на втечу.

У кожної з дівчат - свій танцювальний номер. Під час танцю Барбариска переноситься у дивне місце, схоже на стародавню Японію, де зустрічається із старим монахом, який підказує шлях до волі. Аби вибратися з борделю, їй потрібно знайти мапу, вогонь, ніж та ключ.

Барбариска складає план порятунку і підбиває кількох подруг тікати з нею. І поки дівчина зачаровує власника та працівників борделю своїми танцями, її спільниці шукають необхідні предмети. Кожен виступ супроводжується новим видінням Барбариски: у цих фантазіях дівчата перетворюються на воїнів і виступають проти зомбі-фашистів, орків, драконів та роботів.

Сам Снайдер заявляв, що намагався зняти власний варіант "Аліси в Країні Див", щоправда, не про одну героїню, а одразу про кількох. Те, що відбувається зі снайдервіськими "алісами", важко описати словами.

У мареннях Барбариски (чи самого Снайдера) найхимернішим чином поєднуються речі з різних стилів, епох та культурних контекстів.

Самі ж героїні, як у класичних картинах жанру "сексплуатейшн", незмінно вбрані у черевики на підборах, панчохи-сіточку та трусики-корсети-спіднички. Втім, попри всю свою оголеність, дівчата парадоксальним чином не виявляють власної сексуальності. Можливо, причина у "підлітковому рейтингу" фільму PG-13. Це вікове обмеження передбачає і відсутність кривавих сцен. Проте асексуальність та практично цілковита безкровність йде тільки на користь фільму - він настільки видовищний, що зайва еротика відвертала б увагу від дії.

Загалом "Заборонений прийом" можна назвати ідеальним атракціоном. Тут є все: цікавий сюжет, вдало підібрані актори, детально розроблені інтер'єри і декорації, а також динамізм, який не збавляє оборотів до самого фіналу. Захоплення не зникає навіть через кілька годин після перегляду.

Оцінка фільму 5 з 5

Незнайомець в потязі

Пілот військового вертольота у Афганістані Колтер Стівенс несподівано прокидається у потязі, який під'їздить до Чикаго. Поруч нього сидить симпатична дівчина, яка називає його Шон, а у дзеркалі Колтер бачить відображення незнайомого чоловіка. Доки він намагається розібратися у ситуації, лунає вибух, після якого чоловік приходить до тями в якійсь капсулі. На стіні Колтер помічає екран, з якого до нього звертається симпатична жінка у військовій формі.

Вона пояснює, що Колтер бере учать в експерименті, який дозволяє потрапити у спогади померлих людей. Людський мозок здатен "пам'ятати" інформацію ще вісім хвилин після загибелі тіла (це і називається "початковий код"), тож Колтеру доведеться раз за разом повертатися у спогади чоловіка на ім'я Шон, аби дізнатися, хто ж підірвав поїзд і де закладена вибухівка. Підривник, який вчинив цей теракт, планує новий напад, і цього разу його жертвами можуть стати усі жителі Чикаго.

Режисер картини Дункан Джонс уславився своїм фантастичним трилером "Місяць 2012". Цього разу він знову зняв параноїдальну історію із "подвійним дном" - реальність у фільмі виявляється зовсім не такою, якою здається на перший погляд.

У "Початковому коді" закони квантової фізики вдало поєднуються із класичним детективним сюжетом про пошуки злочинця у зачиненій кімнаті. Дія розвивається одразу в двох площинах: доки Колтер шукає підривника, хитрі експериментатори шукають способу експлуатувати його здібності якнайдовше.
Всі ці заверти сюжету тримають у напрузі до кінця картини. Проте "Початковий код" має один недолік, який псує детективну складову стрічки. Надто очевидною є особа підривника, якого ми б мали шукати разом з Колтером впродовж всього фільму. Тож замість стежити за інтригою, ми очікуємо на момент, коли ж головний герой нарешті збагне, хто є хто.

Оцінка фільму 4 з 5

"Безмежний розум: Області пітьми"

Нью-йоркський письменник Едді переживає творчу кризу. Старий друг презентує йому новий ревоюційний препарат NZT, який розкриває увесь потенціал мозку. Тепер Едді може пригадати усі прочитані книжки, згадати все, що він чув або говорив, і здатен вивчити мову за один день.

Едді штурмує Волл-стріт і стає мільйонером. Проте прийом невідомого препарату починає давати серйозні ускладнення, крім того, його переслідують люди, зацікавлені у безмежних можливостях NZT

У ролях: Бредлі Купер, Роберт Де Ніро та Анна Фріл

"Дружина напрокат"

Нова комедія від режисера "Чака и Ларрі", "Не жартуйте із Зоханом" та "Однокласників" Денніса Дуґана.

Пластичний хірург Едді зустрічається із молодою красунею, і намагається справити на неї враження, вигадавши історію про свій нещасливий шлюб. Аби дівчина не дізналася про брехню, Едді просить свою асистентку - самотню матір двох дітей зіграти роль його дружини.

У головних ролях: Адам Сендлер, Ніколь Кідман та Дженніфер Еністон.

"Зоряні воїни: Шлях крізь Всесвіт 3D"

Агресивна раса блатаріанців здобула силу могутніх мемо-кристалів, які колись належали прадавній цивілізації, і завоювала усю Галактику. На чолі імперії загарбників стоїть темний Лорд Комо. Та не всі ще підкорилися їхній владі. Невеличка група сміливців прагне покласти край правлінню блатаріанців.
Реклама:

Головне сьогодні