Прем’єри тижня: папуги вчаться літати, а люди - кохати

Від 7 квітня на українських екранах демонструються: анімаційна комедія "Ріо" Карлоса Салдани, романтична комедія "Люблю і крапка" Віталія Ямбурського, романтичний трилер "Смак темряви" Денніса Ґанзеля, бойовик "Ключ Саламандри" Алєксандра Якімчука та мелодрама "Все гаразд, мамо" Фьодора Попова.

Станцюймо в Ріо

Головний герой мультфільму "Ріо" - пташеня папуги блакитного макао на ім'я Блу, який проти волі потрапляє із рідних джунглів поблизу Ріо до холодної та сніжної Міннесоти. Там він стає домашнім улюбленцем дівчинки Лінди і виростає разом із нею. З часом він перетворюється на великого красивого птаха.

Шанс повернутися на батьківщину для Блу з'являється разом із бразильським орнітологом Туліо, який повідомляє ошелешеній Лінді, що її улюбленець - останній самець свого виду і повинен негайно вилетіти до Ріо, аби продовжити рід. В наречені Блу сватають свавільну Перлинку, яка не схильна довіряти незнайомцям, і тим паче, паруватися з ними.

Та у першу ж "шлюбну ніч" Блу та Перлинку викрадають торгівці рідкісними птахами і приковують їх одне до одного. Тож папугам доведеться пережити разом чимало пригод, доки вони нарешті здобудуть свободу. Водночас їхні господарі також не збираються сидіти склавши руки - Лінда та доктор Туліо вирушають на пошуки викрадених птахів.

На їхньому шляху стоять не тільки браконьєри, але й лиховісний какаду Найджел із очевидними садистськими нахилами та його прибічники-мавпи. Проте на допомогу Перлинці та Блу поспішає місцеве птаство і навіть кумедний бульдог.

Сюжет "Ріо" може задатися тривіальним, адже картин про зв'язаних одним ланцюгом героїв було знято вже чимало, та й історія про городянина, який повинен відшукати власне коріння серед дикої природи, мігрує з фільму в фільм. Проте "Ріо" і не потребує оригінальності. Насамперед - це стрічка-свято, де все блищить, мерехтить і переливається різними кольорами. І все це у 3D.

Режисер мультфільму Карлос Салдана (він також зняв дві частини "Льодовикового періоду") народився у Ріо-де-Жанейро. Схоже, що він справді любить своє рідне місто, адже зобразив його справжнім земним раєм, позбавленим турбот і проблем. Мультфільм сповнений світла і тепла, і це буквально відчувається у залі.

Завдяки тому, що головні герої - птахи, ми можемо розгледіти Ріо з висоти пташиного польоту, роздивитися зелені схили і скелі, океан і статую Христа.

Дія картини відбувається в день знаменитого карнавалу, тож герої картини також танцюють, співають та радіють життю. Кожен із них має свій характер і прекрасно доповнює інших персонажів. Зрештою, у фільмі мінімум агресії та максимум добродушності. І навіть негативні герої не страшні, а кумедні.

"Ріо" - чудовий фільм для розваги та перегляду із дітьми. Він не намагається повчати, розчулювати або ж зворушувати. Ця картина легка та легковажна, сповнена дії, пригод та гумору. По собі вона залишає враження латиноамериканської вечірки, яка розгорталася прямо на твоїх очах.

Оцінка фільму 5 з 5

Клофелінові вакації на Чорному морі

Цього тижня в кінотеатрах стартує перша українська стрічка у 3D "Кохаю і крапка", і це, зрештою, неабияка подія для нашого кінематографу. Останнім часом українські фільми, які потрапляли на кіноекран, оповідали все більше про українську минувшину, якщо не рахувати лесбійську мелодраму "Сафо" та "Аврору" Оксани Байрак. "Кохаю і крапка" намагається розповісти про сьогодення у розважальному жанрі.

Режисер стрічки Віталій Ямбурський кілька років тому успішно дебютував із комедією "Приблуда" (2007), здобувши чимало нагород на різних кінофестивалях, зокрема приз глядацьких симпатій на фестивалі "Відкрита ніч". Про свою нову роботу він сказав, що хотів зняти "фільм сучасний, динамічний, інтригуючий, смішний, здатний привести глядача у кінозали і дивитися його на одному диханні". Та не сталося, як гадалося.

Фото з Relax.ua

Химерним вже є сюжет картини. Головня героїня стрічки Таня (співачка Lilu) живе у Севастополі і заробляє на життя дрібним шахрайством. Видаючи себе за повію, вона присипляє чергового клієнта клофеліном, забирає його гроші і ділить виручку зі своїм партнером. Наступною жертвою злочинців має стати сором'язливий чех Пьотр (Дмітрій Шаракоіс), якого дівчина знаходить в інтернеті. Чех страждає від агорафобії (страх перед відкритим простором), тож просить дівчину зустрітися із ним у якійсь маленькій кімнаті.

Для цієї справи спільник дає Тані ключі від своєї розкішної яхти, особливо не переймаючись, що ця локація може видати їхній бізнес. Ввечері на яхті Таня підливає Петру клофелін, проте нічого не знаходить у його гаманці. Не витримавши удару, дівчина засинає прямо біля своєї жертви.

В цей час алкоголік, якого Таня облаяла на пристані, вирішує помститися кривдниці і перерізає канат, який тримає судно біля берега. За кілька годин яхта виходить у відкрите море. Ані Таня, ані Пьотр не вміють керувати кораблем, а мобільний у морі не ловить. Тож їм доведеться провести незабутні чотири дні разом, та ще закохатися один у одного.

Окрім такого, м'яко кажучи, дивного сюжету, у фільмі "Кохаю й крапка" ще й герої не дуже адекватні. Чех Пьотр, здається, не сповна розуму, адже закохується у брутальну, вульгарну та ще й істеричну фарбовану білявку, із явною схильністю до алкоголізму. І, що характерно, пристрасть прокидається у ньому після того, як дівчина розповідає йому про специфіку своєї професії.

Взагалі героїня Таня - дуже "своєрідний" персонаж, скажімо, вона не знає, що таке компас, але веде глибокодумні розмови про занепад рок-н-ролу після "Бітлз", чомусь фарбується перед вилазкою на скелястий берег, немов у ресторан, і безперестанку пиляє нещасного чеха.

На сайті фільму вказано, що Таня - "проста російська дівчина". Ви можете запитати: "А чи є у фільмі українці?". Звісно. Скажімо, один українець, Михайло Голубович, який зіграв Тараса в "Думі про Тараса Бульбу"- з тим самим козацьким чубом та вусами - грає "шестьорку" огрядного російськомовного депутата, якого обчистила Таня.

Іще одна поява "українців" в картині взагалі обурлива. Після низки пригод Таня і Пьотр прокидаються у сільській хаті, бачать у вікні корову, яка виглядає знадвору. Тоді ж лунає перша у фільмі репліка українською. Ми не бачимо, кому належать ці слова, тож, завдяки ефекту Кулєшова, складається враження, що промовляє корова. От таке собі наочне втілення постулату про "телячу мову".

Загалом складається враження, що Ямбурського не цікавлять його персонажі. Режисер та його оператор значно більше уваги приділяють речам та людям, які їх оточують, - випадковим перехожим на вулицях, відвідувачам ресторану, порцеляновій кішечці на комоді, їжачку, який переходить дорогу, та іншим милим дрібницям. "Кохаю і крапка", вочевидь, знімався на чиїхось квартира і дачах, тому в картині можна знайти багато речей, які є у кожного вдома. Це також пожвавлює фільм.

Фото з Relax.ua

Попри усю недолугість картини, від неї й справді важко відірватися перші 45 хвилин, адже увагу постійно займають різні цікавинки на задньому плані (мабуть, для цього і потрібне було 3D). Та коли герої потрапляють на яхту, інтерес до картини різко падає, адже інтер'єр судна швидко набридає.

Зрештою, "перший український 3D", виявився доволі сумбурним та суперечливим фільмом, із одним-двома більш-менш вдалими епізодами. Навіть якщо закривати очі на абсурдність сюжету та кінематографічні ляпи, останню третину стірічку додивитися можна лише непересічним зусиллям волі.

Втім, усьому, що відбувалося у цій картині, можна дати одне цілком закономірне тлумачення. Можливо, історія кохання чеха Пєтра і "російської дівчини" Тані насправді натякає на те, що своє щастя Україна може знайти лише у примусовому єднанні з якоюсь країною Євросоюзу. І Чехія, яка уславилася своїм прагненням до демократичних змін, цілком непоганий варіант.

Оцінка фільму 2 з 5

"Смак темряви"

Німецька стрічка на тему вампірської романтики і підлітків.

Ліну вважають важкою дитиною: вона конфліктує з батьками і краде у магазинах. Якось дівчина потрапляє на приватну вечірку, де знайомиться із трьома подружками вампірками, над якими головує багата красуня Луїза. Вона бере під своє крило закомплексовану Ліну, і показує їй усі принади життя "безсмертних".

Та апетити вампірок зростають, як і число їхніх жертв, і тут на шляху дівчат встає молодий поліцейський Том, вже давно закоханий у Ліну.

"Ключ Саламандри"

Голова міжнародної фармацевтичної корпорації із штаб-квартирою у Бангкоку оголошує про створення революційної технології омолодження, що базується на регенераційних здатностях саламандри. Через деякий час Таїланд шокують дивні самогубства місцевих політиків.

Тим часом на маленькому острові у Південно-східній Азії зникає наукова експедиція. Напередодні, її учасники відправили послання, в якому говорилося про небезпеку глобальної катастрофи. Для порятунку науковців зібрано спеціальний загін, в складі якого російський спецназівець, корейський агент та кілька цивільних спеціалістів. Вони знаходять лабораторію, де проводили досліди на людях та тваринах.

Лише таємниця, схована у джунглях зможе пояснити, чим між собою пов'язані таємничі самогубства та загибла експедиція.

У ролях: Рутґер Гауер, Майкл Медсен, Олексій Горбунов, Валєрій Ніколаєв.

"Все гаразд, мамо"

Журналіст Сєрґєй приїздить у маленьке приморське містечко на Балканах, аби взяти інтерв'ю у російського професора, який працює там за контрактом. Професора вбивають прямо на очах у журналіста, тож чоловікові доводиться рятуватися від бандитів, які прагнуть прибрати небажаного свідка, а також від поліцейських, для яких Сєрґєй - головний підозрюваний.

Трагікомізму у цю непросту ситуацію додають ще безперервні дзвінки мами героя, яка прагне знати, чи добре відпочиває її синочок. У розпачі він звертається за допомогою до першої-ліпшої людини і знайомиться із молодою покоївкою в готелі. І ця зустріч назавжди змінює його життя.

У ролях: Алєксєй Филимонов, Поліна Аґурєєва, Іґорь Вєрнік.

Реклама:

Головне сьогодні