Герої тижня: Джек Горобець та Боно

Від 19 травня на українських екранах демонструються: авантюрна пригодницька стрічка "Пірати Карибського моря 4: на дивних берегах" Роба Маршала та музична комедія "Убити Боно" Ніка Гемма.

Світ, який побудував Джек

Все у світі псується, рано чи пізно, і "Пірати Карибського моря" також.

У четвертій частині, стрічка, здається, остаточно вичерпала запас оригінальних ідей і перейшла до відвертої експлуатації прийомів, які полюбилися глядачам у попередніх картинах. Проект полишив постановник трьох попередніх частин Ґор Вербінський, а на його місце прийшов Роб Маршал, який лише скористався доробком свого попередника. У результаті, четверті "Пірати" виглядають найбільш шаблонними із усієї серії.

У четвертих "Піратах" ми не побачимо Кайру Найтлі та Орландо Блума - їхні герої були змушені розлучитися на десять років, доки персонаж Блума проходитиме службу на "Летючому Голландці". Натомість творці фільму розповіли нам про романтичні пригоди самого Джека Горобця.

Незабаром після подій третьої частини Джек з'являється у Лондоні, аби врятувати свого старого друга від шибениці. Він мріє зібрати команду та вирушити до Джерела Життя, яке шукала експедиція Понсе де Леона.

Проте він не єдиний, кого цікавить Джерело. На його пошуки зібралися іспанці - давні вороги британської корони. Джека затримують та доправляють у палац британського монарха - той хоче, аби пірат перехопив ініціативу в іспанців та першим дістався заповітного місця. Крім того, виявляється, що на королівську службу пішов старий знайомий Джека - Ґектор Барбосса (Джефрі Раш), і він також має свої плани щодо джерела.

Джек тікає з палацу і ховається у невеликій таверні. Він дізнається, що хтось видає себе за нього, аби набрати команду. Двійником виявляється його колишня коханка Анжеліка (Пенелопа Крус), яку він колись звабив та покинув. Жінка силоміць доправляє Джека на корабель Чорної Бороди у якості простого матроса.

2003 року стрічка "Пірати Карибського моря: прокляття "Чорної перлини" стала касовою сенсацією завдяки своєму нетиповому підходу до матеріалу: картина базувалася на однойменному атракціоні з парку Дизнея, а її герої були непередбачуваними та ексцентричними. Вибір Джонні Деппа на роль Джека Горобця також видавався тоді сумнівним, адже актор завше скептично ставився до мейнстріму і був надто "богемним" для блокбастера. Проте саме герой Джонні Деппа зробив проект суперпопулярним..

Режисер Ґор Вербінський стверджував, що намагався передати у фільмі відчуття "страху, змішаного із розвагою", яке, на його думку, виникає під час відвідування атракціонів. Він все життя знімав фільми про доволі дивакуватих персонажів, тож ідеально вписався у химерний світ "Піратів". Наступні дві частини були знаті одна за одною та сформували трилогію, де головними героями були Джек Горобець, Елізабет Свон, Джек Тернер, Ґектор Барбоса та страхітливий Деві Джонс.

Четверта частина "Піратів карибського моря" знята за мотивами роману Тіма Паверса "На дивних берегах". Цілком можливо, що вона є початком наступної піратської трилогії, розмови про яку точаться вже кілька місяців. Головним героєм циклу знову має виступити Джек Горобець, але продовження будуть лише опосередковано пов'язані із першими трьома частинами.

У четвертих "Піратах" немає жодних несподіванок - сюжет передбачуваний та доволі тривіальний: Джек долає різні небезпеки, аби віднайти своє кохання. Стрічка, як завжди, динамічна та насичена пригодами, проте у порівнянні із опусами Вербінського вона більше нагадує дитячі каруселі, які прийшли на зміну американських гірок.

Оцінка 3,5 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

Жити з Боно

В основу стрічки Ніка Гемма покладену реальну історію, яку описав у своїй книжці музичний критик Ніл МакКормік. Він розповідає про одинадцять років свого життя - починаючи з 1976-го, і закінчуючи 1987 роком, коли вони з братом намагалися пробитися на вершину британського шоу-бізнесу.

Наприкінці 1970-х Ніл (у фільмі його грає "принц Каспіан" Бен Барнс) закінчував школу в Дубліні і мріяв про кар'єру рок-зірки. Він, здається, спланував усе правильно. Спочатку зібрати гурт, випустити кілька успішних альбомів, створити найпотужніший у Англії рок-н-рольний рух з часів "Бітлз", а потім насолоджуватися грошима та славою найкращого бенду усіх часів та народів. Але не сталося, як гадалося.

Ніл, який збирався бути фронтменом, і справді зібрав гурт, куди входили його друзі та молодший брат Айван (Роберт Шіган). Та на біду, в його класі вчився такий собі Пол Г'юсон (Мартін МакКан), який, здається, не мав честолюбних планів на життя, а просто хотів співати та грати музику з товаришами. Згодом він взяв псевдонім Боно, а група стала називатися "U2".

Амбіційний Ніл боляче сприйняв успіх однокласника та друга, тим більше, що його власний гурт переживав не найкращі часи. Разом із братом він переїхав до Лондона, сподіваючись підкорити його, але впродовж десяти років лише накопичував борги. Єдине, про що він мріяв - це перевершити успіх "U2". Проте невдачі переслідували Ніла і у якийсь момент він вирішив убити Боно, якого вважав винуватцем усіх своїх нещасть.

Стрічка "Вбити Боно" розповідає доволі драматичну історію невдахи, який мріяв досягти успіху, проте робив забагато помилок у житті. На фоні Боно, який постає у фільмі спокійним, доброзичливим та навіть великодушним хлопцем, Ніл виглядає надто пихатим, егоїстичним, заздрісливим та дріб'язковим. Він був посереднім музикантом і витратив десять років, аби зрозуміти це. Врешті-решт, Ніл знайшов своє покликання музичного критика, але його брат, який через нього колись не потрапив у "U2" (принаймні саме так стверджує стрічка), зараз грає на вечірках у групі "29 пальців".

"Вбити Боно" - це драма про юнацькі мрії, які так і не здійснилися. Зрештою, фільм розвивається доволі мляво, і десь на середині стає доволі нудним та одноманітним. Та йому не відмовиш у повчальності. Адже кожен з нас, мабуть, має власного "Боно", який дратує своєю успішністю. І найважче у такій ситуації - приборкати свою заздрість і спокійно жити далі.

Оцінка фільму 4 з 5

Фото з kino-teatr.ua

Реклама:

Головне сьогодні