Тест

Україна отримала в Каннах "Золоту пальмову гілку"

Про це повідомляє офіційний сайт кінофестивалю.

Україна вдруге отримує нагороду у Каннах. Першим українцем, який здобув "Золоту пальмову гілку" був Ігор Стрембіцький. У 2005 році він отримав цю нагороду за короткометражку "Подорожні".

П'ятнадцятихвилинний фільм "Крос" - це спогади автора про заняття з фізкультури. Хоча картина не зводиться до простої пробіжки.

Кадр з фільму "Крос"
"Це - сучасний фільм. Діти біжать крос. Я так само його бігала в школі, потім в інституті, а зараз я розповідаю, як ми його бігли і як всі ще бігтимуть. Така якась поетична штука. Її важко перекладати. Тобто є якісь внутрішні рухи, є зовнішні. І цей стик мені дуже подобався. Було дуже цікаво, коли ти можеш, використовуючи конкретні образи, створювати абстрактний", - розповідала Марина Врода "Радіо Свобода".

Стрічка "Крос" є спільним проектом України та Франції. Зйомки проходили у вересні минулого року, протривавши менш як тиждень. Зайняті лише непрофесійні актори. Бюджет стрічки - 3,5 тисячі євро. Як зазначила сама режисер, половину суми вона надала з власної кишені.

"На короткий метр грошей багато не потрібно, я так думаю, якщо ти не знімаєш пародію на блокбастер, "Аватар" або "Зоряні війни". Тобто в моїй конкретній ситуації було дуже важливим, що команда зібралася і це зробила. З фінансуванням було все дуже просто. Ми склалися по кілька тисяч. Це було не більше за 3,5 тисяч євро на весь фільм", - сказала Марина Врода.

Марині Вроді - 29 років. Вона закінчила Національний університет імені Карпенка-Карого, факультет кінематографії, спеціалізація "Режисура художнього фільму". Її дипломна робота - короткометражка "Клятва", показана на кінофестивалі "Молодість". Крім цієї стрічки Врода зняла фільми "Сімейний портрет", "Дощ", "Прости".

Золоту пальмову гілку у номінації "Повнометражні фільми" цього року отримала стрічка "Дерево життя" Теренса Маліка (США). Гран-прі кінофестивалю здобув турецький режисер Нурі Більге Джейлан (фільм "Одного разу в Анатолії") та брати Дарденни ("Хлопчик на велосипеді") (Бельгія).

Журі кіноконкурсу відзначило стрічку "Драйв" данського режисера Ніколаса Віндінга Рефна за найкращу режисуру.

Нагороду за найкращу жіночу роль отримала Кірстен Данст за участь у фільмі "Меланхолія" Ларса фон Трієра. Найкращим актором визнано Жана Дюжардена (фільм "Актор").

Приз журі отримав фільм "Поліція" Майвенн Ле Беско (Франція). Нагороду за найкращий сценарій отримав фільм "Примітка" режисера Йоссефа Седара (Ізраїль).

Українська правда. Життя