Прем’єри тижня: кохання, весілля та діти

Від 9 червня на українських екранах демонструються: романтична комедія "Наречений напрокат" Люка Ґрінфілда, анімаційна комедія "Вінні Пух" Стівена Дж. Андерсона та Дона Голла, а також мелодрама "Любов. Інструкція використання" Джованні Веронезі.

Щось позичене

У Сполучених Штатах є весільний звичай: у вбранні нареченої має бути щось нове, щось старе, щось блакитне та щось позичене. Стрічка "Наречений напрокат" (в оригіналі "Something borrowed" ("Щось позичене") розповідає історію, в якій "позиченим" виявився сам наречений.

У фільмі йдеться про двох дівчат Дарсі та Рейчел, які дружать із самого дитинства. Ефектна та легковажна білявка Дарсі завжди отримує те, що хоче і частенько користається із доброти своєї подруги. Сором'язлива Рейчел звикла поступатися їй у всьому, навіть якщо це іде у розріз із її бажаннями.

Колись Дарсі "забрала" в неї коханого, і ось тепер збирається за нього заміж. Рейчел все ще кохає хлопця та і його почуття до неї не охололи. Перед дівчиною постає складна дилема: боротися за любов усього свого життя і зрадити подругу, чи все-таки стати дружкою на її весіллі та приректи себе на самотність і страждання.

"Наречений напрокат" - не надто оригінальний та вигадливий фільм. Це екранізація однойменного любовного роману Емілі Ґіффін, тож, слідуючи законам жанру, розв'язання колізії досить легко передбачити. Головні герої змушені протистояти суспільним умовностям, громадській думці, волі батьків та навіть спокусі грошима, проте вірний вибір (і ми знаємо який) - тільки один.

Єдиною справжньою принадою фільму є акторка Кейт Гадсон, яка протягом усього фільму переграє і свою партнерку Ґінніфер Ґудвін і навіть чудового Джона Красінського, знайомого нам за серіалом "Офіс". Вона, здається, вже зріднилася із своїм традиційним амплуа "гламурної кралі" з великого міста.

Цікаво, що усі герої, окрім феєричної Дарсі, виглядають слабкодухими, нерішучими (або навпаки, надто настирними), і малосимпатичними. Скажімо, скромниця Рейчел спочатку добровільно віддає усе своїй подружці, а потім ні сіло ні впало починає ображатися на неї. Її коханий Декс (Колін Еґлсфілд) одружується із нелюбою аби догодити мамі й татові, і здається, взагалі немає власної думки та характеру.

Персонажі Ітана (Джон Красінський) та Маркуса (Стів Гові) зведені лише до кількох простих функцій, і настільки шаблонні, що більше скидаються на роботів, аніж на живих людей. Крім того, увесь гумор картини зводиться до заїжджених дотепів та тему міжстатевих стосунків, тож розігнатися акторам на цьому скромному полі не було де.

Щодо українського досвіду перегляду цієї стрічки, мушу додати одне: чудовий переклад фільму псував жахливо зведений звук. Деякі звуки з оригінальної доріжки несподівано пропадали. Скажімо, сміх героїв, який залишили без переозвучення, звучав дуже тихо, тож складалося враження, що він долинав із сусідньої кімнати. Це неабияк псувало враження від перегляду цієї і так далеко не блискучої картини.

Втім, цілком можливо, що "Наречений напрокат" матиме продовження, адже наприкінці фільму ми бачимо напис "далі буде". Авторка літературного першоджерела Емілі Ґіффін написала його продовження. У ньому йдеться про пригоди Дарсі у Лондоні.

Оцінка фільму 3 з 5

За ведмедиком у дитинство

1961 року студія Дизнея купила права на "Вінні Пуха" і з тих пір класична історія Алана Александра Мілна доповнилася новими деталями та героями, які не завжди викликали схвалення у шанувальників його книжок. У мультику "Вінні Пух" студія Дизнея робить спробу повернутися до оригінального тексту письменника.

В основу покладені розділи з книжок, "Вінні Пух" (1926) та "Будиночок в Пуховому закуті"(1928), присвячені знайомству із Вінні Пухом та "кількома бджолами", втраті Віслючком хвоста і першій зустрічі лісових друзів зі страховиськом Вернусом.

Фільм розпочинається з того, що Пух вирушає на пошуки меду, проте зустрічає сумного Віслючка, який загубив хвоста. Усі жителі Стоакрового лісу намагаються запропонувати заміну, але їм це не вдається. Тим часом зникає Крістофер Робін і Сова, прочитавши його записку, оголошує, що хлопчика вкрав монстр на ім'я Вернус. Друзі вирішують зловити таємничого звіра та врятувати Крістофера Робіна.

"Вінні Пух", знятий у традиційному форматі, виглядає так само, як і знайомий нам з дитинства мультсеріал, тож відчуття ностальгії захоплює вже з перших хвилин стрічки. Також творці фільму постаралися передати атмосферу перших видань книжок про Пуха, які ілюстрував Ернест Говард Шепард. Художник прагнув своїми малюнками доповнити оповідь Мілна, і у мультику були використані деякі його прийоми. Зрештою, Шепарда також вважають одним із творців Вінні Пуха, адже саме його ілюстрації стали класичними і були використані студією Дизнея.

"Вінні Пух" Мілна уславився словесною багатозначністю та мовною грою, яка базувалася на нерозумінні дітьми довгих і складних дорослих слів. Літературознавці часто порівнюють цю казку із дилогією про Алісу Льюіса Керрола. В українському перекладі мультфільму специфіку прози Мілна намагалися передати настільки ретельно, наскільки це взагалі можливо. Зрештою, на наш дубляж нарікати не доводиться - він і справді чудовий, які і переклад та виконання пісень.

Одним із продюсерів картини є Джон Лассетер, який зняв "Історію іграшок", і "Вінні Пух" у чомусь дуже нагадує цей мультфільм. Крістофер Робін, як і хлопчик з "Історії іграшок", має багату фантазію та обожнює бавитися зі своїми ляльками. Спочатку ми знайомимося із мешканцями дитячої кімнати, і згодом, після представлення героїв, іграшки оживають.

"Вінні Пуха" буде цікаво дивитися або зовсім дорослим, або дуже маленьким глядачам. Дорослі знову зустрінуться із Крістофером Робіном, Пухом, Поросятком, Віслючком, Тигриком, Кроликом, Совою, Кенгою та Ру, а діти побачать повчальний мультик із пригодами казкових героїв. Прикметно, що у картині немає навіть натяку на агресію, а її послання маленьким глядачам цілком миролюбне та альтруїстичне - спочатку думай про друзів, а вже потім про себе.

Оцінка фільму 5 з 5

"Любов. Інструкція використання"

Третя частина франшизи, яка називається "Любов. Інструкція використання". Вона так само складається із кількох новел, присвячених таємній природі кохання, щоправда, сюжетно картина ніяк не пов'язані із попередніми двома частинами.

У першій новелі "Молодість" йдеться про молодого та успішного адвоката Роберто, який розпланував своє життя на роки вперед. Наступним пунктом його плану є шлюб, проте несподівано для себе Роберто закохується у ефектну та багату Міколь із маленького містечка у Тоскані. Вдома його чекає наречена, але він не хоче залишати містечко, де йому так сподобалося.

Про "Зрілість" розповідає історія популярного ведучого Фабіо, який після двадцяти п'яти років вдалого шлюбу зустрічає фатальну красуню Еліану. Він сподівався на коротку інтрижку, проте його нова знайома не хоче закінчення стосунків і наражає його шлюб на небезпеку.

Головним героєм "Старості" є літній професор-гуманітарій Адріан, який після важкого розлучення переїздить зі Сполучених Штатів до Риму. Там його єдиним другом стає швейцар Августо. Настрій професора покращується ще більше після знайомства з його красунею-донькою. Адріан розуміє, що готовий на все заради свого кохання.

У ролях: Роберт ДеНіро, Моніка Белуччі, Ріккардо Скамарціо, Мікеле Плачідо, Лаура Чіатті та інші.

Фото з kino-teatr.ua

Реклама:

Головне сьогодні