Чернівецький університет поповнив список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

— 30 червня 2011, 10:42

У середу в Парижі закінчилася 35-я сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який вніс Резиденцію митрополитів православної церкви Буковини і Далмації (нині - центральні корпуси Чернівецького національного університету імені Федьковича.) у список культурної спадщини ЮНЕСКО.

Резиденція стала третім архітектурним об'єктом в Україні, якому присвоєно цей статус, після комплексу Софійського собору і Києво-Печерської лаври, а також історичного центру Львова, повідомляє Комерсант.

Резиденція зведена в 1864-1882 роках за проектом чеського архітектора Йозефа Главки і складається з головного корпусу, духовної семінарії з церквою і пресвітерії. Для комплексу характерно поєднання візантійського та романського архітектурних стилів: різьблені башточки, дахи з кольорової черепиці, унікальний мармуровий зал і дерев'яний декор. Майже все в резиденції збереглося у первозданному вигляді.

На сесії ЮНЕСКО головною темою під час обговорення питання включення резиденції в список всесвітньої спадщини стала відсутність туристичної інфраструктури. У підсумку експерти міжнародної організації прийняли позитивне рішення з умови, що керівництво вузу створить необхідні інфраструктурні об'єкти.

Як пояснив ректор Чернівецького національного університету Микола Мельничук, для цього доведеться перенести господарський двір, який знаходиться за одним з корпусів. На цьому місці з'являться "магазини з сувенірами, ресторанчики, кафе - все, що потрібно туристу".

Крім того, центральний корпус повністю звільнять від навчальних завдань - там облаштують музей і виставковий зал.

"Але коли це буде і за які гроші, поки не знаю", - зазначив ректор.

У Чернівецькій облдержадміністрації зазначили, що фінансувати створення туристичної інфраструктури можна тільки з держбюджету, оскільки університет знаходиться у веденні міністерства освіти. Разом з тим в керівництві вузу прогнозують істотне збільшення кількості туристів.

Окрім Чернівецького університету у список потрапили три природні об'єкти, двадцять культурних і один змішаний природно-культурний. До останньої категорії належить зона Ваді Рам в Йорданії - національний парк з пустельним ландшафтом, де проживає 74 тисячі осіб, пише Лента.ру.

У список культурних об'єктів, що охороняються, зокрема, були внесені Перський сад в Ірані, турецька мечеть Селіміє, доісторичні пальові поселення в Альпах, які перебувають на території Швейцарії, Австрії, Франції, Німеччини, Італії та Словенії.

З природних об'єктів під охороною ЮНЕСКО тепер знаходяться Морський заповідник Нінгалу в Австралії, японські острови Огасавара, а також система озер у Великій рифтовій долині в Кенії.

Реклама:

Головне сьогодні