Держкомтелерадіо хоче збільшити держзамовлення на випуск літератури

— 29 липня 2011, 11:56

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович запропонував збільшити наклади книг, що випускаються за програмою "Українська книга". Мета - підвищити ефективність державного замовлення.

"У нас 18 тисяч бібліотек, а наклади за держзамовленням складають всього 1-1,5 тис. екземплярів", - цитує його "Комерсант".

Члени міжвідомчої комісії із питань підтримки вітчизняного книговидавництва і книгорозповсюдження підтримали пропозицію голови Держкомтелерадіо збільшити держзамовлення на випуск літератури. Разом з тим, вони не змогли вирішити, як це можна зробити в умовах обмеженого фінансування.

За словами президента асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, у держави немає коштів на забезпечення всіх бібліотек необхідними книгами. Утім, голова Форуму книговидавців Леся Коваль вважає, що наклади за держзамовленням збільшити можна: "Потрібно тільки не фінансувати увесь тираж, а компенсувати збитки видавців".

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник запропонував збільшити наклади класичних творів за рахунок сучасних авторів, що можуть самі опікуватися комерційним успіхом своїх книг: "Автор може зустрічатися з читачем. Коли видавали мої книжки, я сам їздив містами, проводив автограф-сесії, рекламував".

Наразі комісія доручили розробити порядок випуску книг за держзамовленням із урахуванням усіх пропозицій.

Програма "Українська книга" існує з 1997 року для випуску соціально важливих видань за рахунок державного бюджету. В її рамках видаються твори класиків української літератури і сучасних українських письменників, науково-популярні видання, книги для дітей та юнацтва, а також довідкова література.

Реклама:

Головне сьогодні