Берлінська стіна. "Інший погляд". Фото

— 15 серпня 2011, 10:55

В Берліні відкрилася фотовиставка присвячена п'ятдесятиріччю з часів зведення Берлінського муру.

У нашій колективній пам'яті, Берлінська стіна має вигляд гладкої бетонної конструкції. Втім, на початку свого існування цей нездоланний кордон складався з руїн, колючої проволоки та стін інших будинків. До п'ятдесятої річниці зведення Берлінського муру, журналістка Анет Грошнер та фотограф Арвед Месмер презентують виставку "Інший погляд: початок Берлінського муру". Унікальні панорами зображають маршрут Берлінської стіни через центр міста з погляду тих, хто її будував.

Протягом 1965-1966 років стіну фотографували прикордонники ГДР: приватним особам фотографувати Західний Берлін було суворо заборонено. Фото, зроблені майже 50 років тому, показують вигляд стіни загальною довжиною 43.7 кілометрів, від района Трептов до Панкова. Прикордонники, що робили фото, мали чіткий намір задокументувати вбогий стан Західного Берліна та розвінчати міф про "Золотий Захід".

Знімки не були доступні для широкого загалу. Довгий час вони зберігалися у військовму арїхіві Потстдаму, де їх знайшли на початку 1990-х років Анет Грошнер та Арвед Месмер під час своєї роботи в архіві: "Ми знайшли в коробці понад 40 плівок та длизько 1500 оригінальних фотографій, - розповідає Месмер. - Я оцифровував їх протягом кількох місяців. Унікальним є те, що ці існування цих плівок десятиріччями трималося в секреті, і зараз їх вперше оприлюднено для загалу."

Журналістка Анет Грошер дослідила архіви військових протоколів, які містили інформацію про події у відповідних місцях всередині 1960-х років. Найбільш знакові записи журналів стали підписами до фотографій.

Провінцштрасе, 19:35. Біля пропускного пункту Провінцштрасе, мешканець Західного Берліну переконував солдата дезертируваи зі Східнонімецької армії. Під час цієї витівки він впустив свою сумку, перестрибнув через стіну, аби підняти її та був в результаті заарештований прикордонниками
Пункт перетину кордону на Шосе штрасе, 13:57. Мешканець Західного Берліну наблизився до території посиленої охорони, поклав листа та дві цигарки на землю. "Передайте це Вольтеру Ульбріхту!", - сказав він, звертаючись до солдатів Східної Німеччини. Солдати зробили два попереджувальних постріли, аби проганти його геть. Чоловік вдав, ніби у нього влучили та простогнав: "Я вмираю за Німеччину."
Цвинтар на Лізенштрасе, 4.30 ранку. Чоловік кричить: "Пристрельте собаку, яка там виє. Я не може заснути!"
Бернауер штрассе, 2:15 опівдні. Керівник бригади, відповідальний за знесення будинку №48, стояв на другому поверсі та кликав жінку, яка стояла на території Західного Берліну: "Мама!" Коли його начальник наказав йому негайно покинути будівельний майданчик, він розплакався та сказав: "Невже ви не бачите, що там моя мама?"
Порт Гумбольдта, 19:05. Біля цього каналу з цього боку Стіни працівники поліції Західного Берліну стріляли диких качок

Виставка "Інший погляд" триватиме до 3 жовтня, після чого вона буде представлена у Польщі.

Усі фото надані http://the-other-view.de/

Реклама:

Головне сьогодні