Тест

Передноворічні розваги: Шерлок Холмс для дорослих та бурундуки для дітей

Від 29 грудня на українських екранах демонструються: кримінальна комедія "Шерлок Холмс. Гра тіней" Ґая Річі, дитяча комедія "Елвін та бурундуки 3" Майка Мітчелла, комедія "Про що ще говорять чоловіки" Дмітрія Дьяченко, мультфільм "Іван Царевич та сірий вовк" Владіміра Торопчіна та мультфільм "Монстр у Парижі 3D" Бібо Бержерона.

Ще більше Шерлока

Два роки тому британець Ґай Річі повернув вже згаслий інтерес до своєї персони фільмом "Шерлок Холмс", в якому докорінно переосмислив оповідання свого співвітчизника сера Артура Конан Дойля. Цей кінорежисер все життя знімав по-новаторському динамічні, композиційно складні та брутальні бандитські комедії, проте цього разу його режисерський талант несподівано прислужився картині про приватного сищика, який бореться зі злочинністю.

У його викладі поважні оповідання про Шерлока Холмса перетворилися на гостросюжетний бойовик, в якому калейдоскопічна зміна подій аж ніяк не псувала насолоди від класичного дедуктивного методу.

Герої Річі завше жили у якомусь власному, автономному від усіх світі, і ця замкнутість найповніше виразилася у "Шерлокові Холмсі", знятому в стилізованій під вікторіанську естетиці. Іще одна причина успіху цього фільму – феноменально злагоджений дует акторів Роберта Дауні-молодшого та Джада Лоу, які бездоганно виглядали у запропонованих обставинах.

"Шерлок Холмс. Гра тіней", як і будь-який сіквел, був знятий за принципом – "краще, вище, сильніше", тож усі знахідки першого фільму тут були використані із потроєною силою.

Шерлок став іще спритнішим, їхні стосунки із Ватсоном - ще більш напруженими, злочинців побільшало, а головний Негідник взагалі виявився правдивим генієм. Герої нарешті вибралися із Британії і поїздили Європою, використовуючи усе можливе розмаїття наземних транспортних засобів того часу. Навіть зброя у картині із банальних револьверів перетворилася на вражаючі німецькі "вундреваффен".

Дія стрічки розпочинається із того, що Ватсон готується до весілля із коханою Мері, а Холмс тим часом розплутує хитросплетіння злочинів професора Моріарті – неперевершеного математика і стратега.

У Європі неспокійно через вибухи, влаштовані анархістами, проте Холмс вважає, що політичні фанатики лише пішаки у чужій шаховій грі. А після того, як люди професора вчиняють невдалий замах на Ватсона та його молоду дружину, друзям доводиться спільно вступити до бою із Моріарті. Вони ще не знають, що від успіху цієї справи залежить доля європейської цивілізації.

Серед нових персонажів буде харизматичний брат Шерлока Майкрофт (Стівен Фрай), красуня-ворожка (Нумі Рапас, яка зіграла Лісбет Саландер у трилогії "Міленіум"), цілий циганський табір, сам професор Моріарті (Джаред Гарріс) та невелика армія його прибічників.

Також з’являться персонажі і з першої частини, зокрема, Ірен Адлер. Така кількість героїв та подій, пов’язаних із ними, перетворює першу третину картини на суцільну кашу, в якій годі бодай щось зрозуміти. Зате потім стрічка вирівнюється і ми нарешті бачимо лінійний розвиток подій.

Як і у попередній частині, режисер бавиться із темпоритмом та рапідами, а також нещадно експлуатує прийом із "прогнозуванням" бійки, який повсякчас допомагає Шерлоку перемагати ворогів. І якщо перший фільм був все-таки більше зосереджений на механіці розслідування, то другий – це суцільна біганина, стрілянина та вибухи, які зняті дуже видовищно та майстерно.

Основний драматургічний акцент фільму зроблено на непростих взаєминах Холмса і Ватсона, які раптом набули легкого гомосексуального забарвлення. Взагалі, непристойних жартів у фільмі не бракує, та й Холмс нікуди не подів свій цинізм. Йому компанію склав ще й брат Майкрофт, який стараннями Стівена Фрая став нагадувати героя п’єс Оскара Вайльда.

Зрештою, "Шерлок Холмс" у продовжені істотно не додав у якості, проте, цілком очевидно, що творці фільму ні за що не відпустять із рук золоту жилу і зніматимуть все нові й нові продовження. Знамениті франшизи останнього десятиліття вже закінчилися (як "Гаррі Поттер"), або ж добігають свого логічного кінця (як "Пірати Карибського моря").

Тож дуже ймовірно, що наступне десятиліття ми проведемо у компанії Шерлока Холмса, доктора Ватсона та їхніх супротивників.

Оцінка фільму 4 з 5

Автор статті дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

Попри всі закони людської логіки

Кіноепопея про "Елвіна та бурундуків" чимось нагадує фільми "найгіршого режисера у світі" Уве Бола. Ненависть критиків та невисокі рейтинги у глядачів не можуть здолати німецького генія та американських гризунів. Незважаючи на протести, вони знаходять фінансування та творять нові фільми, які регулярно виходять на екрани. Проте навіть від поганого кіно можна навчитися отримувати задоволення.

Співочі бурундуки Елвін, Саймон, Теодор та їхній "людський татко" Дейв ще з кінця 1950-х з’являлися у американських коміксах та мультсеріалах. За п’ятдесят років трійко бурундуків та їхні "пісні", виконувані писклявими голосами, стали справжнім культурним феноменом. Перший повнометражний фільм про їхні пригоди вийшов на екрани 2007 року. В ньому живі актори грали поряд із намальованими на комп’ютері тваринками. Тоді й почалося нове життя "Елвіна та бурундуків".

У першій частині кіноепопеї троє лісових братиків починали свою естрадну кар’єру під керівництвом музиканта-невдахи Дейва (Джейсон Лі). Перешкодити їм намагався жадібний продюсер Єн (Девід Кросс), який мріяв перетворити звірят на своїх рабів. У другому фільмі Елвін, Саймон і Теодор пішли вчитися до школи, зустріли симпатичних та не менш талановитих дівчат-бурундушок та знову дали відсіч Єну, який придумав черговий зловісний план.

У новій, третій серії бурундуки та бурундушки разом із Дейвом вирушають круїзним лайнером на вручення музичної нагороди. Як завжди, бешкетник Елвін втягує усіх у халепу. Через нього бурундуки опиняються на безлюдному острові. Туди ж потрапляє і Дейв, який вирушив на їхній порятунок, а також незмінний негідник Єн.

Тим часом бурундуки зустрічають дівчину Зої – самітницю, яка вже дев’ять років чекає на порятунок після авіакатастрофи. І поки тваринки згадують свої дикі інстинкти, Дейв та Єн марно блукають джунглями, шукаючи їх. Незабаром герої дізнаються, що на острові прокинувся вулкан, тож треба рятуватися якомога швидше.

"Елвін та бурундуки 3" мало чим відрізняються від попередніх двох частин – тут є вже традиційний для цієї франшизи абсурдний сюжет, а також поп-пісні у писклявому виконанні "бурундуків".

Цього разу правдивим героєм картини став комік Девід Кросс, який втілив Єна. Дев’яносто відсотків екранного часу він мужньо провів у костюмі пелікана. Бідолашний актор навіть зізнавався журналістам, що ця роль була найважчою в його житті.

І все ж, на відміну від попередніх фільмів, "Елвін та бурундуки 3" хоч якось пристосований для смаків дорослих, які напевне прийдуть на фільм разом зі своїми нащадками. Сценаристи стрічки вставили у картину кілька кіноцитат, зокрема, із серіалу "Загублені", а також з "Ізгоя", "Джеймса Бонда" та "Індіани Джонса".

Окремим бонусом було виконання бурундуками пісні "Bad Romance" Леді Ґаґа. Без всього цього "Елвіна" було би просто неможливо дивитися людям, які вийшли з молодшого шкільного віку.

Зрештою, батьки мають бути задоволені, адже фільм не просто розважає, але ще й повчає своїх маленьких глядачів. Мораль в "Елвіні" така ж, як у більшості "добрих радянських мультиків" - треба бути вірним другом, слухатися батьків, не бешкетувати та ніколи нікому не заздрити.

Оцінка фільму 3 з 5

"Про що ще говорять чоловіки"

Режисер: Дмітрій Дьяченко

У ролях: Лєонід Барац, Ростіслав Хаіт, Алєксандр Дємідов, Каміль Ларін, Альона Бабєнко, Владімір Мєньшов

Продовження комедії "Про що говорять чоловіки" від "Квартету І". Дія фільму розгортається 31 грудня в офісі рекламного аґенства, яким керує Саша, а також у квартирі Каміля, де зібралися дружини героїв. Наші старі знайомі продовжать свої розмови про нелегке чоловіче щастя, а їхні половинки матимуть змогу потеревенити про свої проблеми.

"Іван Царевич та сірий вовк"

Ржисер: Владімір Торопчін

В ролях: Іван Охлобистін, Артур Смольянінов, Лія Ахєджакова, Віктор Сухоруков

Анімаційна історія за мотивами російських народних казок, в якій діє Васіліса-Прємудрая, Вчений Кіт, Іван Царевич, Баба Яга та інші герої.

Донька царя Васіліса віддає всі сили навчанню і не збирається виходити заміж, тож її батько вирішує віддати непокірну доньку за першого-ліпшого чоловіка. Ним виявляється Іван Царевич із сусіднього царства. Проте здобути руку Васіліси не так вже і просто. Для цього Іван зі своїм другом Вовком повинен пройти казкове випробування.

"Монстр у Парижі 3D"

Режисер: Бібо Бержерон

У ролях: Ванесса Параді, Денні Г’юстон, Кетрін О’Гара, Адам Ґолдберґ

Анімаційний фільм у 3D від продюсера Люка Бессона. 1910 рік. У Парижі з’явився жахливий монстр, який нагадує велетенську комаху. Кіномеханік Еміль та винахідник Рауль намагаються спіймати потвору. У своїх пошуках друзі знайомляться зі прекрасною танцівницею кабаре Люсіль, безумним вченим та самим монстром, який виявляється доброю та сумирною істотою.

Проте поліція продовжує полювати на нього, тож герої змушені захищати свого нового друга.

Фото kinopoisk.ru, kino-teatr.ua.