Посмертну маску Сталіна продали з 6 тисяч доларів

— 25 січня 2012, 10:38

Ім'я покупця невідомо. Як передає з Шропшир кореспондент ВВС, покупка була здійснена по телефону.

Бронзова відливка обличчя та рук Сталіна йшла лотом № 339. За словами представників аукціонного дому Mullock's, це всього лише друга копія маски покійного радянського лідера, що опинилася на Заході.

Решта, а їх близько десятка, знаходяться на території колишнього СРСР – наприклад, у музеї Сталіна в Горі.

У 1990 році дві маски Сталіна привіз до Великобританії підприємець Джеймс Бірч, який в той час займався організацією виставок британського мистецтва в Москві.

Одна з масок відразу ж була продана в приватну колекцію на аукціоні Sotheby's.

За словами Річарда Вествуд-Брукса з аукціонного дому Mullock's, такими речами зазвичай цікавляться колекціонери мистецтва, адже маска – це майже прижиттєвий бюст відомої людини.

З іншого боку, є й люди, яких цікавить сама особистість Йосипа Сталіна та історія його життя.

Посмертну маску Сталіна знімав відомий скульптор Матвій Манізер, що був тоді віце-президентом Академії мистецтв СРСР, і відомий широкій публіці, як автор скульптур на московській станції метро "Площа Революції".

Традиція знімати посмертні маски відомих людей бере початок у Давньому Єгипті. У середні століття цей вид скульптури набирає популярність, в тому числі, і в Росії. Були зроблені маски Петра Першого, Суворова, Гоголя, Достоєвського, Леніна.

Одна з найвідоміших колекцій цього жанру була зібрана в кінці XIX століття Лоренсом Хаттоном, американським публіцистом і видавцем журналу Harper's. Зараз вона зберігається в Прінстонському університеті.

Реклама:

Головне сьогодні