Різдвяні знижки: як не збанкрутіти під час розпродажів

За тиждень до Нового Року в магазинах одягу та аксесуарів розпочинається сезон знижок, що в часі співпадає з різдвяним розпродажем. Українці, звичайно, позбавлені усіх жахів та радощів американської "чорної п’ятниці", та розмова піде якраз про те, як вберегтися від зайвих спонтанних покупок під час тотальних розпродажів.

Майже до самої весни, коли в магазинах з’являться весняні колекції, ви всюди натраплятимете на знижки до 70%. Шопінг в цей період має бути розумним і зваженим.

"Українська правда. Життя" надає корисні поради, як не залишитися з дірою в кишені, гуляючи торгівельними центрами, як встояти від спокуси необґрунтованих закупівель та використати період зимових розпродажів з вигодою для себе.

Речі, що потрапляють до категорії "зі знижкою", не завжди от-от вийдуть з моди. Наприклад, легші шифонові спідниці численні магазини вивісили ще взимку, та на піку моди вони обіцяють бути наступного літа. А шовкові комбінезони ми носимо вже декілька сезонів поспіль, і тенденція збережеться.

Інше питання, що до моменту розпродажу середніх та малих розмірів одягу вже майже не лишається на полицях, так само як і взуття на середню ніжку.

Вам вирішувати, коли саме купувати.

Візуалізуйте потреби

Складіть список того, що вам справді необхідно придбати, користуючись нагодою сезонних знижок. Можливо, в певному магазині ви пригледіли красиву сукню, але відмовили собі. Тепер саме час повернутися за вподобаною річчю.

Пам’ятайте, розпродаж – це нагода прикупити щось справді бажане та необхідне за розумні гроші, а не змітати з полиць все підряд з непевною мотивацією: "Так за знижкою ж!"

З конкретним списком спонтанних покупок буде менше.

Розпродаж – це нагода прикупити щось справді бажане, а не змітати з полиць все підряд з непевною мотивацією: "Так за знижкою ж!"

Не ходіть на шопінг з великими сумами грошей

Якщо дорога річ вам справді припаде до смаку, ви неодмінно повернетесь по неї наступного дня, або, навпаки, передумаєте її купувати, чим вбережете себе від зайвих витрат.

Не купуйте річ, якщо вже маєте N-ну кількість ідентичних в гардеробі. Навіть якщо носите їх часто. Зробіть спробу оновити смаки та вподобання і спробувати щось свіженьке. Вихоплюючи тремпель з одежиною, прикидайте, а скільки подібних у вас вже є.

Ця порада не випадкова, адже зазвичай люди купують схожі речі за усталеним смаком. А сезон знижок – це гарний шанс спробувати щось нове без особливого удару по кишені.

Робіть перерви між забігами.

Краще ходити на закупи до торгівельних центрів чи великих торгових вулиць, де від візуального калейдоскопу вітрин та майоріння шмаття перед очами можна зробити перерву на каву. Перерви та медитуючий відпочинок допоможуть передихнути від мерехтіння не лише очам, але й вашому переповненому вигідними пропозиціями мозку. Можливо, після тайм-ауту щось серед швейно-галантерейного розмаїття ви оціните по-іншому.

Робіть перерви між "забігами"

Погляньте ворогові в обличчя

Чим частіше ви ходитиме повз вітрин з величезними спокусливими рекламними слоганами, тим тверезіше будете ставитись до ситуації.

Не соромтесь і не вагайтесь міряти вподобані речі. Цілком може виявитись, що річ вам просто не пасуватиме. Це зайвий раз врятує від непотрібної покупки. А за день таких примірок ви стомитесь настільки, що додатково збережете в гаманці вечерю в ресторані або похід на концерт.

Ретельно зберігайте чеки

Як покупець, ви можете повернути товар у 14-денний термін з дня покупки. Тож не поспішайте зрізати бірки та викидати упаковки. Може статися, що за два тижні ви отямитесь від окремих нецільових закупів та схочете повернути щось із придбаного.

Пам’ятайте: повертати речі доведеться з паспортом. При цьому у вас перевірять наявність всіх маркувань та фірмової упаковки, якщо така була, а також, чи не був ваш товар експлуатований. Ця вимога особливо стосується взуття: по підошві одразу видно, міряно його чи вже ношено.

Увага! Можливість повернення товару не стосується, наприклад, білизни, панчішно-шкарпеткових виробів, рукавичок, пухових та пір’яних виробів, коштовних прикрас та косметики. Тож із подібними покупками будьте пильними ще в магазині. Повернути придбані новорічні шкарпетки вже не вдасться.

В інших випадках вам не можуть відмовити в поверненні товару, придбаного навіть на розпродажі.

Може статися, що за два тижні ви схочете повернути щось із придбаного

Що варто купувати, коли є потреба купувати

На сезонних розпродажах варто купувати неодносезонні речі. Це так звані "базові" предмети гардеробу, до яких входять водолазки, тонкі светри, майки під горло різних кольорів. На них нечасто роблять великі знижки, але й коштують вони зазвичай недорого.

Якщо ви ходите до офісу, приглядайте під час знижкової лихоманки сорочки, блузи, і можливо, один не надто ультрамодний діловий костюм. Все це ви встигнете зносити перш ніж воно вийде з моди.

Розумно купувати за знижками речі, що поза часом. Наприклад, добротні джинси з товстого деніму, плетений кардиган, шкірянку, чи навіть маленьке чорне плаття з трикотажу. Серед аксесуарів це можуть бути туфлі на високій шпильці, шкіряні черевики на танкетці, овечі валянки, шкіряна сумка. Традиційно виробники маркують таку продукцію грифом "класичні".

Без сумніву, все виходить з моди чи видозмінюється, але з такими предметами гардеробу це відбувається не так швидко, і на декілька наступних сезонів ви будете забезпечені якісним одягом та взуттям, купленим не втридорога.

Чоловікам в цей період зручніше підбирати одяг, адже левину долю їх гардеробу зазвичай складають саме класичні речі, придбані не на один сезон. Тож до питання одягнення мужчин в сезон знижок слід поставитись з особливою прискіпливістю, адже тут можна реально зекономити.

В часи розпродажів слід купувати універсальні речі, які згодяться надовго, але вдягатимете ви їх не так часто. Це екіпірування, спеціальний спортивний одяг, гумові черевики та дощовики.

В часи розпродажів розсудливо купувати предмети розкоші та коштовні прикраси

А також супутні товари: парасольку, нову валізу для подорожей; специфічний одяг: косуху, ковбойські чоботи; і особливо предмети розкоші: коштовні вечірні наряди та дорогий верхній одяг, хутро, дорогоцінні прикраси. Такі речі й підбираються з урахуванням тривалої модної актуальності.

Можна не економити на предметах щоденного вжитку: їх забагато не буває. Шкарпетки, панчохи, краватки, білизна, дешева біжутерія, яку в період розпродажів можна купувати чи не на вагу, – стануть у пригоді справжнім шопоголікам. Не відмовляйте в задоволенні купити зі знижкою черговий комплект в’язаних зимових аксесуарів чи сонцезахисні окуляри.

Розумно утриматись від купівлі модних зимових светрів, штанів та пальто. Скоріш за все, до наступного сезону вони не будуть такими актуальними, як зараз.

В інтернеті купувати важче?

Дуже легко вчасно не зупинитися навіть у віртуальному шоп-просторі.

Купуючи за знижками в інтернеті, слід кожну віртуальну покупку фіксувати в окремому списку, зазначаючи вартість придбаної речі з урахуванням пересилки. А перед тим, як натиснути кнопку "купити", зайвий раз переглянути сумарний список з ціною. Якщо сума вас ніскілечки не збентежила, купуйте і отримуйте задоволення! Адже заради цього і створена така потужна індустрія.

Але остерігайтесь! Повертати речі, придбані в інтернет-магазинах та на аукціонах фізично важче. Якщо покупка здійснена за кордоном, на довершення ви її отримаєте не одразу. Зважте, чи потрібен вам нова лижна куртка наприкінці зими чи купальник після повернення з курорту. І тут спрацьовує перша порада: якщо дана річ є у вашому списку потреб, її краще придбати в період знижок.

Зате в інтернет-шопінгу легше визначатися з розмірами, адже ви позбавлені розчарувань в реальних магазинах, коли потрібного вам розміру навіть після довгих пошуків не знаходиться. А ще не треба довго снувати універмагами в пошуках потрібних знижок: на кожному сайті такі товари виведено в окремі закладки.

Народна мудрість каже: краще менше, але краще. Часом слід відмовитись від великої кількості різного шмаття заради однієї вишуканої іменитої речі.

Фото REUTERS, helen-marlen.com/blogs/, АР, familyhomesecurity.com.

Реклама:

Головне сьогодні