У передчутті війни та в очікуванні кохання

Від 5 квітня на українських екранах демонструються: пригодницька драма "Шпигун" Алєксєя Андріанова, романтична комедія "Пастка для нареченої" Шері Фольксон, комедія "Американський пиріг: Знову разом" Джон Гарвітца та Гейдена Шлоссберґа, 3D версія драми "Титанік" Джеймса Кемерона і музична трагікомедія "Шапіто-шоу" Сєрґєя Лобана.

Совок у мріях

Одразу зізнаюся, що ніколи не читала Боріса Акуніна, що за його книжкою "Шпигунський роман" і була знята стрічка "Шпигун" ("Шпион"). Тому щодо відповідності фільму задуму книжки судити не беруся, але відзначу, що саме в "Шпигуні" російським кінематографістам нарешті вдалося гармонійно поєднати цілком "голлівудський" сценарій та суворі місцеві реалії Принаймні, дивитися його було легко та приємно.

Починається картина в альпійському замку керівника Абвера адмірала Канаріса. Це - весна 1941 року, Гітлер планує у червні атакувати СРСР, проте зараз йому треба переконати Сталіна, що війни ще довго не буде. Канаріс вирішує послати у Радянський Союз секретного агента Вассера, який має доступ до найвищих ешелонів радянської влади.

Перешкодити німецькому шпигуну має досвідчений чекіст Октябрський та його новий помічник – молодий лейтенант Дорін (Даніла Козловський). Йому доведеться майже самотужки рятувати Батьківщину від війни, розриваючись між обов’язком та коханням.

Одразу впадає в око, наскільки серйозно ставилися автори фільму до костюмів та декорацій. Темний, обставлений дерев’яними панелями та шкіряними меблями замок Канаріса, протиставляється сонячній білизні московських будівель та вулиць.

"Шпигун" творить альтернативну історичну реальність, де нацисти вже мають прообраз скайпу, а радянські громадяни не бояться НКВД, витанцьовують відверті па у ресторані та кохаються після першого ж поцілунку.

Кіношна Москва – залите світлом місто хмарочосів та гігантських гіпсових статуй. Її жителі весь час гуляють вулицями та розважаються: танцюють, гребуть на байдарках чи просто цілуються у парку.

Сама стрічка ніби ділиться на два яруси – верхні поверхи Палацу Рад, де в промінні сонця сидить божество-Сталін та тьмяні коридори комуналок і тунелі метро, в яких бійці невидимого фронту рятують СРСР від загибелі.

Чекісти у "Шпигуні" бувають хороші, погані та просто тупі служаки. І звісно, "хороші правоохоронці" не відповідають за помилки своїх недолугих колег. Для героїв картини СРСР – це насамперед Батьківщина, а який лад у ній, їх не дуже цікавить.

Втім, як і у сталінському кіно, образ ворога в "Шпигуні" мають чітко окреслену національність – німцям у фільмі служать "хохол" і єврей.

Постать Доріна цілком вписується до контексту популярних бойовиків: він може відлупцювати кількох супротивників одночасно, рятується від вибуху втечею, влучно стріляє, не знає втоми, без зусиль розкодовує шифрування і, на додачу, рятує дівчину від рук хуліганів.

Його незламну правильність відтіняє франтуватий цинік Октябрський (органічний у цій ролі Фьодор Бондарчук), який встигає і арештованих допитувати, і артисток в ресторані зваблювати, і мудрі сентенції висловлювати.

Втім, попри усю зовнішню ефектність, подібність до голлівудських зразків тут лише позірна. "Шпигун" будується не на індивідуальний історії, а на майбутній колективній долі, і головне у фільмі - передчуття неминучої війни.

Наприкінці фільму звучить пісня, в якій говориться про "двадцять щасливих довоєнних світанків", коли "усі ще були живі". Власне на цьому моменті передчуття катастрофи і тримається вся картина. Відтак росіянам ще не вдалося знайти золоту середину між пафосними вампуками про "Велику Війну" та яскравим, але безглуздим коміксом. "Шпигун" - яскраве цьому підтвердження

Оцінка фільму 3,5 з 5

Весь покритий зеленню, абсолютно весь…

Головна героїня стрічки "Пастка для нареченої" ("The Decoy Bride") - тридцяти з чимось річна Кеті – живе на шотландському острові Хеґґ.

На цьому клаптику землі мешкає кількадесят чоловік, а головними архітектурними пам’ятками тут є занедбаний замок та не менш занедбаний громадський туалет.

Кеті щойно повернулася із великого міста, де шукала кращого життя та кохання. Здійснити бажане їй не вдалося, тож вона оселилася разом зі своєю хворою матір’ю та влаштувалася продавчинею у продуктову крамницю.

Дівчині здається, що життя на острові нудне і нецікаве, проте усе змінюється, коли кінозірка Лара вирішує провести тут своє весілля. Слідом за зіркою та її нареченим Джеймсом приїздять натовпи папарацці.

Помічники Лари вирішують замінити її на вінчанні іншою дівчиною, а вже потім, коли журналісти поїдуть, провести справжню церемонію без зайвого галасу.

Бути "підсадною качкою" випадає Кеті. Спочатку Джеймс не виносить навіть її вигляду, але згодом розуміє, що незнайома шотландська дівчина припала йому до серця.

"Пастка для нареченої" - це типова комедія ситуацій. Головні герої постійно потрапляють у різні халепи і намагаються із них виплутатися.

На цьому і тримається увесь нехитрий гумор фільму. Красуня, перевдягнута бабусею, закоханий папараці, хованки у туалеті, та мляві перепалки між Кеті та її обранцем – це все, на що спромоглися автори картини.

Взагалі, культурні особливості віддалених регіонів – це дуже цікава тема для фільму. Острів Хеґґ милував око своєю природою та безпосередністю місцевих жителів. З цього матеріалу можна було би зняти фільм на кшталт "Ласкаво просимо у Шті", або ж "Плетену людину", але до цього таки не дійшло.

Окрім краєвидів, "Пастка для нареченої" може похвалитися ще й непоганим акторським складом: там знімалися Келлі Макдональд ("Підпільна імперія"), Девід Теннант ("Доктор Ху"), Еліс Ів та Майкл Урі.

Режисерка Шері Фольксон зафільмувала милу, вторинну, сентиментальну і не зовсім логічну мелодраму, в якій мотивація та вчинки героїв часто виглядають безглуздими.

Можливо причина цього ховається у банальному браку коштів – спочатку постановка сценарію коштувала сім мільйонів фунтів, і автори картини були змушені скоротити його, аби влізти у двомільйонний бюджет.

Оцінка фільму 3 з 5

"Американський пиріг: Знову разом"/ "American Reunion"

Режисер: Джон Гарвітц, Гейден Шлоссберґ

У ролях: Джейсон Біґґз, Елісон Генніґан, Шон Вільям Скотт, Міна Суварі

Четвертий фільм із основної франшизи "Американський пиріг" (взагалі під цим іменем зняли аж вісім фільмів).

Випускний клас 1999 року знову збирається разом, щоби згадати старі-добрі часи. Тепер вони вже самі батьки, і мають клопіт із власними дітьми.

"Титанік 3D"/ "Titanic 3D"

Режисер: Джеймс Кемерон

У ролях: Кейт Вінслет, Леонардо ДіКапріо, Біллі Зейн, Кеті Бейтс

3D версія знаменитого фільму Джеймса Кемерона "Титанік" 1997 року, який здобув одинадцять "Оскарів".

Квітень 1912 року. На розкішному лайнері "Титанік" зустрічається молода аристократка Роза та бідний художник Джейк. Їхнє кохання примушує Розу по-новому подивитися на своє життя. І навіть зіткнення із айсбергом та подальша катастрофа не здатні розлучити закоханих.

[L]"Шапіто-шоу"/ "Шапито-шоу"

Режисер: Сєрґєй Лобан

У ролях: Алєксєй Подольський, Пьотр Мамонов, Вєра Строкова та інші

Стрічка складається із чотирьох новел, зібраних у дві частини: "Дружба і Любов" та "Повага і Співпраця". У фільмі йдеться про москвичів, які вирушають відпочивати на море, у кримський Симеїз. Проте літня відпустка обернеться для них незвичним випробовуванням.

Фото з Kinopoisk.ru.

Реклама:

Головне сьогодні