Мультфільми для дорослих та дітей, французький гумор та італійська еротика

Від 7 червня на українських екранах демонструються: романтична анімаційна стрічка "Чіко і Рита" Фернандо Труеби, Хав’єра Маріскаля та Тоно Еррандо, комедійний анімаційний фільм "Мадагаскар 3" Еріка Дарнелла і Тома МакҐрата, комедія "Шеф" Даніеля Коена, пригодницька комедія "Татусі без шкідливих звичок" Крістіана Клав’є та еротична мелодрама "Кого я хочу більше" Сильвіо Сольдіні.

Вічний кохання під кубинський джаз

Такі фільми як "Чіко і Рита" (Chico & Rita) не часто з’являються в українських кінотеатрах через свою комерційну "неформатність". Це анімаційний фільм, в якому еротичні сцени та латиноамериканські пристрасті супроводжуються джазовою музикою.

Цього року картина номінувалася на "Оскара", але програла "Ранґо" Ґора Вербінського. Зрештою, мультфільм цілком відповідав ностальгійному настрою цьогорічної церемонії, де тріумфував "Артист", стилізований під голлівудське кіно епохи "великого німого".

Події стрічки відбуваються на початку 1950-х років, на які припав розквіт кубинського джазу. Молодий піаніст Чіко та прекрасна співачка Рита знайомляться на вулицях безтурботної колоніальної Гавани, де постійно звучить джаз та тривають розваги.

Між ними виникає кохання, згодом вони розпочинають спільну музичну кар’єру. Дует Чіко і Рити здобуває популярність, проте випадкова сварка розлучає закоханих на багато десятиліть. Тим часом на Кубі відбувається революція, після якої джаз стає забороненою "імперіалістичною" музикою.

Авторами картини "Чіко і Рита" є знаний іспанський кінорежисер Фернандо Труеба та іспанський художник Хав’єр Маріскаль. Вони почали співпрацювати ще 2000 року, коли Труеба зняв свій документальний фільм "Calle 54", присвячений латиноамериканському джазу, а Маріскаль зробив до нього кіноафішу. Незабаром митці вирішили зняти спільний фільм про кубинський джаз та його зв’язок із джазовою музикою в США.

Автори картини неабияк попрацювали, щоби відтворити вулиці Гавани шістдесятирічної давнини, адже після революції чимало будівель у колоніальному стилі було зруйновано. Маріскаль провів багато часу на Кубі, де відвідував тамтешні архіви, шукаючи старі світлини.

Історія кохання головних героїв також частково базувалася на реальних подіях – прототипом Чіко став відомий кубинський музикант Бебо Вальдес. Також героями картини стали культові джазмени Діззі Ґілеспі та Чано Позо.

Після яскравих та видовищних сучасних мультиків анімація, "Чіко і Рити" може здатися простою та невибагливою. Втім, трійці режисерів вдалося майстерно відтворити атмосферу Гавани, Нью-Йорка та інших міст, в яких потрапляють герої. У фільмі достатньо еротичних сцен, її герої постають живими людьми, сповненими пристрасті та відвертої чуттєвості.

Автори картини не деталізують обличчя героїв та їхній одяг, але вони дуже уважні до архітектури, інтер’єрів та "світла" у кадрі, і це надає фільму правдивості й реалістичності.

Висновок: "Чіко і Рита" - це стрічка для дорослих, які не цураються мелодрам і полюбляють джаз. Часом головні герої аж надто далеко заходять у "латиноамериканські" пристрасті, проте ця надмірна емоційність легко виправдовується ритмами кубинської музики та місцевим колоритом. Це коротка, красива і дуже зворушлива стрічка, в якій прекрасна музика та велике кохання тримають персонажів у своєму полоні до самої старості.

Оцінка фільму 5 з 5

Третій Інтернаціонал

Анімаційний фільм "Мадагаскар 3" (Madagaskar 3) перевершив попередні частини за кількістю божевільних пригод, які припали на долю знайомих нам мешканців нью-йоркського зоопарку. Незмінні режисери франшизи Ерік Дарнелл і Том МакҐрат цього разу постаралися створити феєричне й незабутнє видовище, тлом для якого стали туристичні принади Західної Європи.

Після кількох років "дикого життя" лев Алекс, зебра Марті, бегемотиха Ґлорія, жираф Мелман, а також мавпи, лемури та пінгвіни нарешті вирушають додому. Вони опиняються у Європі, де випадково пристають до циркової трупи.

Єдиний шанс потрапити у Нью-Йорк – це створити нове шоу і виграти запрошення на гастролі до Америки. Проте друзям доводиться бути дуже обережними, бо по їхньому сліду йде працівниця служби контролю за тваринами – божевільна садистка Шанталь ДюБуа.

Третій "Мадагаскар" представив нам справжню міжнародну команду. Серед героїв з’явився брутальний російський тигр Віталій, італійський морський лев Стефано та дівчинка-леопард Джіа із екзотичним акцентом.

Зловісна Шанталь ДюБуа, яка виявилася представницею Монако, водночас нагадувала Марлен Дітріх, Ільзу-Вовчицю СС та агента Сміта з "Матриці". А ще вона вміла зцілювати рани за допомогою пісень Едіт Піаф.

Окрім міжнародної дружби, у "Мадагаскарі 3" знайшлося місце й міжвидовому коханню: король Джуліан нарешті знайшов собі пару, поєднавшись із велетенською бурою ведмедицею Сонею. Та й крім цього, в картині було чимало неймовірного, особливо фантастичними виглядали виступи цирку в Лондоні та Нью-Йорку. Схоже, що автори фільму надихалися виступами цирку Дю Солей, і намагалися перевершити знаменитих канадців.

Стрічка починається яскравим епізодом у Монте-Карло, у якому пародіюються картини про Джеймса Бонда, перший фільм із циклу "Місія Неможлива" та перегони Формули 1. Далі події стрімко розгортаються, кількість ґеґів не зменшується, тож фільм доходить до фіналу, не збавляючи свого шаленого ритму.

Через швидкий темп оповіді, характери персонажів виглядали схематичнішими, аніж у попередніх частинах. Та це тільки пішло на користь картині. Про душевні якості зебри, лева, бегемота і жирафа ми вже все дізналися у другій серії, цілком присвяченій родинним стосункам.

Висновок: "Мадагаскар 3" - це чудова розважальна стрічка для всієї родини. Творці картини перетворили її на справжній атракціон, із захоплюючими пригодами, феєричними виставами і трохи божевільними героями. Третій "Мадагаскар" видався нічим не гірший за попередні частини, тож цілком можливо, що пригоди Марті, Алекса, Мелмана та Ґлорії на цьому не закінчилися.

Оцінка фільму 5 з 5

Шеф/Comme un chef

Режисер: Даніель Коен

В ролях: Жан Рено, Мікаель Юн, Рафаель Аґоґе, Жюльє Буассельє

Країна: Франція

Поважний шеф-кухар престижного паризького ресторану переживає творчу кризу. Він відчайдушно намагається зберегти престиж свого закладу, тому починає шукати собі молодого заступника, який би зміг осучаснити його кухню.

За іронією долі, його помічником стає хронічний невдаха, який навіть не вміє куховарити.

Татусі без шкідливих звичок/On ne choisit pas sa famille

Режисер: Крістіан Клав’є

У ролях: Крістіан Клав’є, Жан Рено, Елен Патаро

Країна: Франція

Лесбійська пара Алекс та Кім намагаються всиновити дитину в Таїланді, але за тамтешніми законами, прийомні батьки мають бути різностатевим подружжям. Тоді Алекс просить свого непутящого брата зіграти роль її чоловіка.

Той погоджується, проте новоспечені "чоловік та дружина" настільки різні люди, що вся операція опиняється під загрозою.

Кого я хочу більше/Cosa voglio di più

Режисер: Сильвіо Сольдіні

У ролях: Альба Рорвакер, П’єрфранческо Фовіно, Тереза Сапонанджело, Моніка Неппо

Країна: Італія, Швейцарія

Анна має престижну кар’єру і люблячого хлопця, проте її життя давно стало одноманітним, а стосунки втратили пристрасть. Несподіваний роман заповнює цю порожнечу, проте коханець Анни одружений, і вони можуть бачитися лише двічі на тиждень.

До того ж він зовсім не збирається розлучатися із дружиною. Героїня змушена обирати між тихим сімейним вогнищем та нестримним сексом без зобов’язань.

Фото Kinopoisk.ru.

Реклама:

Головне сьогодні