Тест

Прем’єри тижня: родинні цінності Льодовикового періоду та місячний нацизм

Цього тижня на українських екранах демонструються: анімаційна стрічка "Льодовиковий період 4. Континентальний дрейф 3D" Стіва Мартіно та Марке Трумеєра, комедія "Залізне небо 3D" Тімо Вуоренсоли, а також драма "Вид здалеку прекрасний" Анки та Вільгельма Сасналів.

Фахівці NASA повідомили, що минуле десятиріччя стало найгарячішим за всю історію людства, підтверджуючи таким чином теорію глобального потепління. Проте новий мультфільм "Льодовиковий період 4. Континентальний дрейф",(Ice Age: Continental Drift 3D) від студії 20th Century Fox, не зважає на невтішні прогнози, і налаштовує глядачів на оптимістичний настрій.

Фільм безперечно потішить глядачів ексцентричним гумором та реалістичним зображенням природних стихій.

У стрічці нам зустрінуться як старі, так і нові персонажі. Втім, змін зазнав не лише "акторський склад" "Льодовикового періоду", але й "командний місток" творчої групи картини. "Континентальний дрейф" - це перша стрічка франшизи, знята без її традиційного режисера Карлоса Салдани, який зараз працює над продовженням мультфільму "Ріо".

Втім, його наступники Стів Мартіно та Марк Трумейер також мають великий досвід роботи над "Льодовиковим періодом". Вони працювали аніматорами попередніх частин серіалу, а також створювали короткометражки за його мотивами.

Мартіно навіть номінувався на "Оскар" за мультфільм "Не час для горіхів" (2006), головним героєм якого був шаблезуба білка Скрет.

У новому мультику Скрет, який традиційно носиться зі своїм горіхом як із писаною торбою, знову стане каталізатором сюжету. Він ненавмисно спричиняє природну катастрофу, через яку Дієго, Менні, Сіда та його бабцю виносить далеко у море на крижині.

Нашим героям доведеться постаратися, щоби возз’єднатися з родиною та знайти безпечне місце для життя.

У новій частині епічної франшизи на вас чекають: піратські пристрасті зі страшним, невблаганним, елегантним та диким капітаном Гадом, викрадення піратського корабля командою Менні та військом маленьких гризунів, дивовижна зустріч із "чарівними" Сиренами та проблеми перехідного віку мамонтів-тінейджерів.

Зате недоумкуватий але зворушливий лінивець Сід знову зможе проявити супер-героїчний бік своєї натури.

Як і в двох попередніх мультфільмах франшизи, тут багато переслідувань, бійок та небезпечних ситуацій, також у стрічці чимало ексцентричних комічних епізодів. Втім, найбільше уваги автори мультфільму приділили родинним цінностям, фактично присвятивши своє творіння порятунку тихого сімейного вогнища від зграї "капітана-психа та його плавучого звіринця".

Творці "Льодовикового періоду" традиційно наповнили свою стрічку найрізноманітнішими цитатами з відомих художніх творів та фільмів. Напевне найбільш впізнаваними будуть алюзії на "Титанік", різні епізоди "Піратів карибського моря" та "Одіссею".

Єдиним недоліком картини є епізод зі Скатратлантидою, який, на маю думку, виглядає недоречним і композиційно, і сюжетно.

А найбільшою принадою цього фільму є 3D-формат, який створює незабутнє видовище під час сцен океанського шторму. Для зйомок картини на студії Blue Sky Studios застосовували спеціальне програмне забезпечення "Ray Tracing", яке розширює та робить більш насиченою кольорову гаму; а також технології, що здатні повністю передати об’єм хутра та відтворити специфіку природних явищ.

Деякі епізоди стрічки виглядають настільки реалістично, що більше нагадують науковий документальний фільм про природні стихії, аніж розважальний мультфільм.

За допомогу у підготовці матеріалу автор дякує кінотеатру "Київ"

Оцінка фільму 4 з 5

"Залізне небо 3D"

Прем’єра стрічки "Залізне небо 3D" (Iron Sky) відбулася на Берлінському фестивалі. Режисером виступив фін Тімо Вуоренсола, відомий своєю комедією "Star Wreck: In the Pirkinning", що пародіювала серіали "Зоряний шлях" та "Вавілон-5" .

Картина розповідає химерну історію про нацистів, які 70 років тому подалися на Місяць і заснували на його темній стороні таємну військову базу під назвою "Schwarze Sonne". Увесь цей час Четвертий Рейх збирав сили для реваншу. Дату нового бліцкригу призначено на 2018 рік.

У ролях: Юлія Дієтце, Пета Сержант, Удо Кір, Кім Джексон.

"Вид здалеку прекрасний" - фільм Анки Сасналь та Вільгельма Сасналя, презентований в Україні у межах Спеціального проекту ARSENALE 2012.

Покази картини відбуваються за підтримки Центру візуальної культури,

Центру сучасного мистецтва "Замок Уяздовський", Бюро культури Варшави та Польського інституту.

"Вид здалеку прекрасний" - це драматична історія кохання дівчини й збирача металолому, які живуть у відлюдному польському селі. Та одного дня хлопець зникає, і це спричинює ряд неочікуваних подій.

Сеанси - щочетверга в кінотеатрі "Жовтень".