Помер письменник Юрій Завгородній

— 30 серпня 2012, 18:51

Про це повідомила редакції ualit.org його дружина.

Завгородній народився 14 липня 1940 року на Дніпропетровщині, але дитячі та шкільні роки минули в Росії. 1962 року закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут, більш як двадцять років будував електростанції в Латвії та Республіці Комі.

В Латвії захопився перекладами з латвійських поетів, які час від часу з’являлися в Україні друком у часописах або в поетичних альманахах. Останнім часом у кожній поетичній книжці переклади представлено окремим розділом "З латвійського берега".

До Києва повернувся на ліквідацію наслідків чорнобильської катастрофи, випустив поетичну книжку "Зона поміж часом".

Перші вірші друкувалися ще в студентські роки, потім були тільки випадкові публікації, найчастіше у Латвії в перекладах на латвійську чи російську мови, а перша книжка поезій вийшла друком лише після повернення в Україну.

Книжці передували численні публікації добірок у різних газетах та журналах. 1993 року став лауреатом премії імені Володимира Сосюри.

Основні збірки поезій та поетичних перекладів з латвійської, що вийшли у видавництві "Український письменник":

"Тече між пальцями пісок" (1993), "Поміж вчора і завтра" (1994), "Насіння в снігу" (переклад поезій латвійського поета Кнута Скуєнієкса) (1994), "На часі проща" (1995),

"Прочинене в часі вічко" (1996). Останньою прижиттєво виданою книгою Юрія Завгороднього стала детективна повість "Дим-димок".

Реклама:

Головне сьогодні