Учені доводять справжність більш ранньої версії "Мони Лізи"

— 24 вересня 2012, 10:15

"Мону Лізу з Айлуорта" знайшов перед Першою світовою війною в маєтку одного з дворян у графстві Сомерсет британський колекціонер Х’юго Блейкер.

Відтоді навколо картини й точаться суперечки мистецтвознавців, пише Комсомольская правда в Украине з посиланням на The Daily Mail.

"Мона Ліза з Айлуорта" (зліва) може виявитися більш ранньою версією відомої картини Леонардо да Вінчі

Експерти розділилися на два табори: одні стверджують, що більш рання "Мона Ліза" теж належить пензлеві Леонардо. Інші впевнені, що картина є лише копією наслідувача або, можливо, одного з учнів великого художника.

Нині портрет зберігається в сейфі одного зі швейцарських банків та належить некомерційному Фондові Мони Лізи. Його спеціалісти разом із професором Александро Веццозі, який керує музеєм на батьківщині да Вінчі при Університеті Каліфорнії, на цьому тижні мають намір представити буцімто переконливі історичні та інші докази справжності ранньої картини.

Скептики ж звертають увагу на відмінності у кольорах, вбранні жінки та манері виконання картини. Крім цього, портрет написано не на дереві, як більшість робіт да Вінчі, а на полотні.

Фото з сайтів The Daily Mail та today.msnbc.msn.com

Реклама:

Головне сьогодні