Мінкульт призначив нового керівника Лаври. Цього разу чоловіка

— 6 вересня 2012, 19:05

Його кандидатура на посаду генерального директора була погоджена наглядовою радою Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Музейною радою при Міністерстві культури України, йдеться у повідомленні прес-служби Мінкульту.

До цього Любомир Михайлина протягом майже двох років займав посаду директора Державного історико-архітектурного заповідника "Хотинська фортеця". У Лаврі він планує підсилити науковий напрямок, але перші кроки – інші.

"Оскільки останнім часом звідси ідуть не дуже позитивні меседжі, думаю, що за короткий час треба налагодити так роботу, щоб вона увійшла в нормальне звичне русло толерантних відносин в середині колективу", - розповів Любомир Михайлина в інтерв’ю журналістам ICTV.

Любомир Михайлина змінив на цій посаді Наталю Клименко, якою аврально міністр культури замінив свою ж ставленицю Вікторію Лісничу. Саме за її керування тут вибухнув нечуваний скандал, коли спочатку у Лаврі на роботі опинилися колишня модель Влада Прокаєва, яка потім звинуватила саму Лісничу в отриманні 50-ти тисяч доларів хабара за посаду. Міністр культури визнає – це був кадровий промах.

[L]"Сказати, що це була помилка, я б назвав це іншим, я насправді своїм рішенням приніс неспокій і якісь такі дрібні чвари, на які це святе місце абсолютно не заслуговує", - каже міністр культури України Михайло Кулиняк.

Тим часом чвари супроводжували зміни усіх директорів ключових музеїв країни. Цього року міністр замінив керівників Софії Київської, музею "Биківнянські могили", Національного художнього, Тараса Шевченка, архітектури і побуту "Пирогове". Колишні керівники майже скрізь подалися до судів. Музеї України почали асоціюватися з осередками скандалів, каже редактор журналу "Музеї України" Віктор Тригуб.

"Це просто непродумана волюнтаристська політика міністра. Ми, порадившись з музейною громадськістю, вирішили, що в цього міністра не має морального права залишатися на своїй посаді", - заявляє головний редактор журналу "Музеї України" Віктор Тригуб.

Звернення Віктора Тригуби до прем’єра з вимогою звільнити міністра вже кілька тижнів подорожує Інтернетом. Тим часом сам Михайло Кулиняк твердить – віднині кадри добиратиме ретельніше.

"Основний урок я зрозумів, що всі кадрові питання, я вже стою на цьому шляху вже довгий час, ми будемо вирішувати разом з громадськістю", - каже міністр культури України Михайло Кулиняк.

Саме за таким принципом Михайло Кулиняк і призначив Любомира Михайлину. Його кандидатуру спочатку схвалила наглядова рада самої Лаври, включно із священнослужителями, а потім – рада музейна.

Реклама:

Головне сьогодні