Центр імені Курбаса заявляє про загрозу рейдерського захоплення

— 26 жовтня 2012, 11:09

Про це йдеться у тексті центру, опублікованому на сайті "Bukvoid".

Як повідомляється, приналежність будинку біля самої Софіївської площі до комунальної або державної власності є невизначеною вже близько 10 років.

Автори тексту вказують на те, що Мінкультури який є керівним органом Центру, повернув його Статут зі суттєвими змінами.

Будинок, у якому знаходиться Центр Леся Курбаса

Так, зі Статуту було вилучено пункт, в якому зазначалося, що "майно Центру перебуває у державній власності та не підлягає приватизації, вилученню або передачі будь-яким органам".

Інші правки та уточнення так само були спрямовані на спрощення процедури ліквідації Центру - зокрема, гра з назвою (Національний центр перетворився на Державну установу "Національний центр").

Інший напрямок редакторської роботи торкався наукової та театральної роботи Центру. З пункту, де йдеться про завдання Центру, вилучено згадку про театрально-експериментальні проекти як складову частину роботи.

За словами кандидата мистецьких наук та наукового співробітника театру Ольги Островерх, ситуація у такому загостреному стані триває уже з весни.

"Але раніше ми не хотіли афішувати це, адже сподівалися вирішити ситуацію мирно", - заявила вона в коментарі кореспонденту "Української правди. Життя".

"Наразі спливає строк контракту нашого директора академіком Неллі Корнієнко - людини, яка створила Центр Курбаса від ідеї до втілення і ми будемо діяти", - каже вона.

На сьогоднішній день невідомо, чи буде цей контракт подовжено - адже жодного повідомлення щодо підписання нового контракту Центр не отримав. З різних джерел доходять відомості, що Міністерство розглядає претендентів на цю позицію.

Враховуючи ситуацію з приміщенням та Статутом, співробітники Центру певні, що заміна директора є просто ще однією щаблиною до того, щоб в Україні стало одним науково-культурним закладом менше, а офісним центром більше.

За словами Ольги Островерх, у центрі знають, хто винен у ситуації та хоче отримати приміщення. Утім, поки немає відповідних документів, називати якісь прізвища у театрі не будуть.

Наразі, співробітники колективу готуються до того, аби активно боротися за театр. "Ми чекаємо на відповідь і підтримку Мінкульту, готуватимемо різні заходи і перформанси для того, аби відстояти театр", - каже вона.

Національний Центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса, створений постановою Кабінету Міністрів від 12 грудня 1994 року, розпочав роботу 1995 року. Має найвищу наукову атестаційну оцінку - категорію А, яка засвідчила, що Центр є провідною установою України і відповідає європейським науковим стандартам.

Центр є унікальною інноваційною творчою територією, на якій відбувається діалог між театральною теорією та практикою. Фундаментальні наукові дослідження, монографії та наукові часописи, експериментальні вистави, тривалі творчі та наукові зв´язки з іноземними мистецькими інституціями, майстер-класи для молодих акторів та режисерів, драматургічні лабораторії, участь в міжнародних проектах, відео та кіноперегляди - це далеко не повний список того, що відбувається в стінах Центру Леся Курбаса.

Реклама:

Головне сьогодні